От х:

Днес в x:

Проф. Даниел Вълчев: Депутати внасят писани от МС закони, за да се избегне общественото обсъждане

Няколко извода се налагат през последните 10 години - например за темпа на налагане на законодателство. Българският правен ред се променя 800-1000 пъти годишно. Около 140 закона годишно се приемат. Това каза в сутрешния блок на БНТ проф. Даниел Вълчев, бивш вицепремиер, който коментира новия брой на "Юридически барометър".

По думите му друг важен въпрос в изследването на "Юридически барометър" е, че продължава практиката законите да влизат в сила от деня на тяхното обнародване, при положение, че някои от тях, преди да бъдат обсъждани от депутатите са изчаквали в Народното събрание по 200 дена.

Народните представители имат правото да внасят законопроекти, но прави впечатление през последните шест месеца във внесените законопроекти -16 са от МС, 26 - от народни представители. Според проф. Вълчев това се прави, за да се избегне общественото обсъждане, задължително, ако проектите са на правителството. Той допусна, че внесените от депутати закони също са изготвени от правителствени експерти, защото са прекалено сложни - само проформа се внасят от депутати. Такъв е случаят с промените в Административно-процесуалния кодекс.

"Юридически барометър" следи постоянно състоянието на човешките права, подзаконовите нормативни актове и контролът върху тях, президентското вето и др., каза още Даниел Вълчев. Днес ще бъде публикувано последното изследване, като то се прави на всеки шест месеца.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини