От х:

Днес в x:

20 °C

Дрехите втора употреба поскъпват, МОСВ им готви екотакса

Дрехите втора употреба ще поскъпнат, ако се въведе предложената екотакса. Това коментира за Haskovo.net Сирма Желева от Асоциация на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба в България. Тя заяви, че организацията е против готвената промяна, защото въвеждането на продуктова такса ще бъде прецедент в Европа, тъй като повторната употреба е поставена на първо място в рамковата директива за управление на отпадъците и там навсякъде са описани мерки по-скоро за насърчаване, а не на някакъв вид облагане. „Смятаме, че идеята за екотакса противоречи на европейската директива“, заяви Желева.

Предложението за въвеждане на продуктови такси е на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Предстои да бъде създадена работна група, която да направи наредбата, по която ще се изчислява новата екотакса. От Асоциацията настояват техни представители да бъдат включени в тази работна група, за да се прецени за кой вид текстилни изделия трябва да важи евентуалното въвеждане на тази такса, да се прецени най-добрият начин от екологична и финансова гледна точка. По този начин да се въведат необходимите законодателни промени, които да бъдат в полза на обществото.

„Смятаме, че ще се наложи поскъпване. И предвид факта, че нашите клиенти са „ценово чувствителни“ и себестойността на стоките, които продаваме, не е много висока, може би това поскъпване няма да се отрази добре на нашите клиенти. Ако пък няма поскъпване, тогава ще се наложат допълнителни разходи за фирмите от бранша, които и без това работят при ниски маржове и може би част от тях няма да оцелеят“, заяви Сирма Желева. Тя допълни, че в бранша работят около 8000 човека и ако се наложи някои от тях да спрат дейността си, това ще доведе до загуба на доста работни места.

От организацията не се ангажираха с прогноза за конкретно поскъпване на дрехите, тъй като параметрите на готвената екотакса тепърва ще се уточняват и ще бъдат определени от МОСВ. Освен това допълниха, че не знаят точно каква е причината за исканата промяна.

Основният мотив на МОСВ за въвеждането ѝ е нарасналият внос на дрехи втора ръка, които в един момент ще станат отпадък. От справката става ясно, че годишно в България се внасят около 25 000 тона дрехи втора употреба. Почти половината обаче се изнасят след сортирането им в България - заради евтината работна ръка.

Повече яснота по предложената промяна може евентуално да има през октомври, за когато е предвидена работна среща.

В Хасково има десетки магазини за втора употреба като търговските обекти се увеличават непрекъснато. Расте и броят на потребителите, които предпочитат да пазаруват от такъв тип магазини заради ниските цени. Представители на бранша в областния град отказаха коментар по темата.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  To
  Tonich
  44 0
  12:42, 30 авг 2018
  Няма от къде вече да се краде и затова мислят нови данъци и налози мафиотите в парламента....
  Оставка !!!
 • 2
  Ге
  Георги
  33 0
  12:58, 30 авг 2018
  Докато търпим така ще е! Скоро и въздуха, който дишаме ще обложат с данък.
 • 3
  Ба
  бате Ж
  25 -1
  13:00, 30 авг 2018
  Да е** майка им герберастка!!!
  Скоро и ДАНЪК ВЪЗДУХ ще ни сложат,!
 • 4
  Ха
  Хасковлия
  14 -5
  13:18, 30 авг 2018
  Те и така са скъпи тези парцалюги.Как може килограма да им е 48 лв.Как ше имат такива надценки???
 • 5
  Ко
  Колева
  12 -1
  13:33, 30 авг 2018
  В София е по-евтино....Тук наистина в някои магазини дрехите са скъпи и с не добро качество....Ами-провинция....За София и за страната-така е!
 • 6
  14
  1488
  16 0
  14:20, 30 авг 2018
  пак си мълчим като мишки,прост народ сме и това .Пример трябва да вземем от Румъния и да ги изметем герберастите !!!!!!
  • El
   Elon
   8 0
   16:05, 30 авг 2018
   На 16 септември пред Народното събрание.
 • 7
  Ko
  Kocho
  5 -10
  15:09, 30 авг 2018
  Тези дрехи са за забрана за продажба, това са носе... Виж коментара
Последни новини