От х:

Днес в x:

Разпитват деца за престъпления в специална Синя стая в Хасково

    Така наречената Синя стая към Окръжния съд в Хасково бе открита официално днес в малкия бизнесцентър. Изграждането й е по проект към министерството на правосъдието и е финансирано от Българо-швейцарска програма за сътрудничество, а третият партньор е общината, която предоставя безвъзмездно помещенията.

    На откриването днес освен шефовете на Окръжния и Районния съд Миглена Тянкова и Пламен Георгиев, присъства и представител на швейцарското посолство - Даниела Димитрова, която е родена в Хасково, както и зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов. Двамата прерязаха лентата. На откриването бяха още кметът Добри Беливанов, директорът на ОД на МВР Ангел Цанков, окръжният прокурор Иван Стоянов, зам.-районният прокурор Антон Иванов, представители на различни институции в областния град.

    Синята стая е предназначена за даване на показания от малолетни и непълнолетни, жертви, извършители или очевидци на престъпление, свидетели по наказателни и граждански дела, по процедури за определяне на родителски права, както и на деца в риск. Тя ще се използва и от други институции като Социални грижи, "Закрила на детето" и др. Идеята е в стаята с тях да разговаря психолог или социален работник, а зад непрозрачно откъм тяхната страна венецианско стъкло да са полицаи, съдии, прокурори. Те могат да слушат разговора, както и да виждат детето, докато то не може да ги види и чуе. Има и конферентна връзка с интервюиращия психолог, за да му се подскажат необходимите въпроси, които да зададе по подходящ начин. Така се осигурява щадяща среда за изслушване на децата и им се спестява стреса от съдебните зали или полицейските участъци.

    Това е петата поред Синя стая, която се създава в страната.

    “Хасковският съдебен район има нужда от такава стая”, каза при откриването й шефката на Окръжния съд Миглена Тянкова. “От особено значение е и фактът, че направените тук аудио и видео записи могат да се използват като доказателство в съда и не е необходимо явяването на децата пред магистратите”.

    Тянкова съобщи още, че през 2017 година само в Районен съд Хасково в наказателни производства са участвали 54 малолетни и непълнолетни, а по граждански – 31 деца.

    След церемонията Миглена Тянкова разказа и за процес, в която тя е била съдия. Случаят е бил срещу пастрок, който е изнасилвал дете. В хода на делото е било необходимо да се разпита и пострадалото дете, като то е трябвало да се яви пред съдебния състав редом до насилника си.

    След официалното откриване на Синята стая се състоя и демонстративно изслушване на дете, жертва на домашно насилие. В ролята на пострадалото дете влезе 17-годишният Алекс, който играе в театрална трупа и разказа за ужаса на домашното насилие. “Взето е съгласието на родителите му за участие в тази демонстрация”, уточниха от съда.

    След церемонията зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов съобщи, че екип в правосъдното министерство работи по закон за детското правосъдие. Той допълни, че се надява в най-скоро време този закон да стане факт.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Пр
      принцесата от Монако
      14 -18
      12:17, 28 авг 2018
      На една от снимките кметът правилно си е затворил... Виж коментара
      • Ха
        Хасковлия
        9 -5
        19:42, 28 авг 2018
        А какво прави Юлия Динкова там? Пак пореден театър. Тази жена беше влязла под кожата на Г. Иванов, а сега е под кожата на дядката. Човекоядци да дойдат на власт тя пак ще е там. Не че е толкова кадърна, а просто е мазна и сервилна.
    • 2
      He
      HELPCHILD
      49 -10
      12:23, 28 авг 2018
      Истинските убийци са тези които прерязват лентата. Само преди няколко месеца, Миглена Тянкова оправда човек, който, унищожи две деца. Добре, че Пловдивския съд и поправи злодеянието. Днес тази гордо позира до момичетата с национални носии от фолклорния състав, на едно от убитите слънчица. Пълен фарс от най-корумпираната система в България. За какво ви е стая, като после всичко решавате на маса и под нея, господа "прависти" ?
    • 3
      +-
      +-
      14 -6
      14:05, 28 авг 2018
      Много драскане, никакво съдържание.
      Напишете, нужна ли е тази стая или не според вас, вместо да изливате празни фрази в дълги коментари.
      • Пе
        Петър
        7 -1
        20:25, 28 авг 2018
        Есествено че е нужна, ама явно идеята намате колко десетки деца са в риск, умници!
    • 4
      Go
      gost
      6 -12
      15:55, 28 авг 2018
      Браво!!! Ей сега вече Хасково става номер едно за... Виж коментара
    • 5
      43
      431
      5 -7
      18:03, 28 авг 2018
      Не казаха ли колко струва или това хич не е за казване?
    • 6
      Пе
      Петър
      5 -4
      19:43, 28 авг 2018
      Глупако, не пиши глупости като хабер си нямаш. Знаеш ли въобще какво означава оправдаване, ограмотете се малко поне. Форумите се превърнаха в поле за изява на драскачи-хейтъри!
    • 7
      Ва
      Ванчо кмета
      6 -4
      20:42, 28 авг 2018
      Зелена стая за разпит на крадливи стАрци кога ще има че този кмет гледам вече се е запътил към решетките с 200. Чакай бе Добри Георги е преди тебе
    • 8
      Ра
      разсъждавам на глас
      6 -4
      03:23, 29 авг 2018

      Много деца са в риск, но защо. Хайде да помислим.Хубаво е че правим стаи , НО не е ли по добре да нямаме нужда от тях. Бедноста е страшна. Поради липса на пари можете да видите страшни картини. Между другото и там където има много пари също е страшно понякога. Истината е че родителите не обръщат достатъчно внимание на децата.Държавата пък, ах тя само отчита дейност. Вижте в каква действителност живеем. Вижте колко е извратено всичко. Заливат ни с информация с цел да ни внушават каквото им е угодно.Не може ли да се постараете разумно да се повишат доходите. 2000лв. заплата и ви гарантирам че никой няма да напуска тая държава.Не разбирате ли че като стават все повече бедните нямаме бъдеще, младите си тръгват. Не разбирате ли жалки крадци.Вие сте родоотстъпници, вие ни унищожавате. Вие сте срам за нацията. Тези деца за които правите тези стаи, те са плод на малоумната ви политика.Съвеста яде ли ви или сте оперирани от нея?

    • 9
      Ва
      Василев
      3 0
      10:35, 29 авг 2018
      На пълно съм съгласен с "Разсъждавам на глас".Това жалката истина за нашето състояние.Един математик беше казал "първо ще ни направят бедни,а след това и тъпи".Бедни сме отдавна,а вече и болшинството от учащата младеж излиза неподготвена от училищата.Масово се купуват дипломи и т.н.С една дума има висше,а няма средно.
    • 10
      За
      ЗА Синя стая
      0 0
      12:14, 29 авг 2018
      Моля да обърнете внимание, че в тази стая ще се разпитват деца, жертви на престъпление с цел да им се спести срама и унижението от многобройни разпити по различни институции и накрая да ги изправят в съдебна зала пред насилниците си. Всичко останало са брътвежи, така че спестете си ги
    Последни новини