От х:

Днес в x:

100 награди за половин век бадминтон в Хасково

    100 награди бяха раздадени днес по обяд в спортна зала „Спартак“ на изявени бадминтонисти от близкото минало и настоящето от Хасково и цялата страна по повод отбелязването на 50-та годишнина от стартирането на бадминтона в Хасково.

    Съмишленици, приятели и любители на спорта аплодираха заслужилите отличията.

    Основите на бадмитон в Хасково са поставени и символично, и буквално на13-ти септември 1968 година, когато д-р Кольо Евтимов и Аресн Касабян опъват край стария басейн първата импровизирана мрежа. Още същият ден се провежда и първата официална среща по бадминтон, припомни водещият на церемонията Янко Митев, който самият е от първите поколения професионални бадминтонисти.

    Със специални грамоти от Бадминтон клуб -Хасково, които връчи председателят му Пейо Бойчинов, бяха отличени председателят на Българската бадминтон федерация Володя Златков, кметът на Хасково Добри Беливанов, председателят на местния Общински съвет Таня Захариева, настоящите титуляри сред младите състезатели от клуба, бивши възпитаници и много от спортистите, минали през редиците на хасковската бадминтон школа, който е сред най-силните в страната.

    От Хасково тръгва шеметната кариера на настоящите европейски шампионки на двойки и носителки на трофея от Европейските игри в Баку през 2015 сестри Стоеви. Местният клуб има във витрината си 16 шампионск5и титли от надпреварата за месени отбори, излъчил е 6-ма майстори на спорта. А през миналата година, когато се честваше половин век бадминтон в България бадминтон клуб-Хасково беше обявен за отбор на десетилетието, а настоящият му старши треньорът Станимир Бойчинов получи признанието, като най-добър треньор на 50-летието.

    Кметът на Хасково Добри Беливанов връчи плакети на ръководителите на бадминтон школите от 11 държави, чиито състезатели участват в  Хасково в турнира от Европейската верига до 17 г. “Братя Касабян” и в състезанието при 13-15 -годишните.

    По време на церемония по честването председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева връчи отличието „Почетен знак на Хасково” на най-заслужилите спортисти и деятели на Бадминтон клуб Хасково. Изключително високите отличия се връчват по повод 50-тата годишнина на клуба с решение на Общински съвет Хасково.

    Най-високото отличие на Общински съвет -Хасково получиха: Минка Дашинова, Арсен Касабян, Станимир Бойчинов, Желязко Вълков, Пейо Бойчинов и Живко Димитров. Специалната награда за ненадминатите си успехи с емблемата на Бандминтон клуб Хасково получи Добринка Пенева. Безспорно най-много овации предизвика и появата на създателя на местната спортна школа проф. д-р Пюзант Касабян, както и брат му Арсен Касабян.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини