От х:

Днес в x:

NASA на 60 години. Споделеният полет към звездите

Американската космическа агенция NASA празнува 60 години от основаването си с кадри от историята и планове за бъдещето.

На 29 юли 1958  год. президентът Дуайт Айзенхауер подписва закона за създаването на агенцията. Дни по-късно - на 8 август 1958 г., той номинира за неин първи директор Кийт Гленън, а за първи заместник-директор Хай Драйдън. Показателен за ролята, която се отрежда на NASA, е фактът, че двамата полагат официална клетва пред президента в Белия дом - на 19 август 1958.

През годините се изгражда общност, която надхвърля границите на САЩ и се превръща в глобално начинание като мащаби и постижения.

Шест екипажа на NASA осъществяват кацания на Луната в рамките на програмата "Аполо". Първият такъв полет е с "Аполо 11" през 1969 г. На 21 юли Нийл Армстронг - първият земен пратеник на друго космическо тяло, стъпвайки върху лунната повърхност произнася знаменитата фраза "Малка стъпка за човека, огромна крачка за човечеството". Заедно с него до Луната достига Едуин Олдрин, а третият член на екипажа - Майкъл Колинс, пилот на командния модул, остава в орбита около земния спътник.

На Луната стъпват и екипажите на "Аполо 12", "Аполо 14", "Аполо 15", "Аполо 16" и "Аполо 17".

Междувременно към границите на Слънчевата система са изстреляни безпилотните апарати на "Вояджър 1" и "Вояджър 2", носещи послание от човечеството към други разумни същества, които биха могли да срещнат в космоса.

И днес те продължават пътешествието си - вече в извън пределите на нашата система, надминавайки всички предварителни очаквания. Мисията "Вояджър" разшири хоризонта на познанието за близките планети и техните спътници до неподозирани преди това мащаби. Пося надеждата, че може би в океана на юпитеровия спътник Европа има живот.

Следват изключително успешните безпилотни мисии на Марс, откритията на "Касини" на Сатурн, продължаващата мисия на "Джуно" край Юпитер.

Не на последно място - телескопът "Хъбъл" и другите подобни програми за изучаване на дълбокия космос, които показаха, че вселената е много по-"населена" с планети, отколкото се предполагаше.

Днес NASA е многохилядна световна общност от учени и доброволци. През последните години придоби популярност понятието "граждански учен" - любители от цялата планета, които работят с масивите от данни, получавани от безпилотните апарати. Те са толкова обемни, че професионалните учени не биха могли да ги обхванат без подкрепата на доброволците.
Изучаването на космоса вече е споделена мечта.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини