От х:

Днес в x:

Отвориха мистериозния черен египетски саркофаг

Египетски археолози отвориха 30-тонния саркофаг от черен гранит и откриха три разложени мумии, след като се оказа, че вода от канализацията е проникнала във вътрешността.

В крайна сметка учените не бяха поразени от проклятие.

Те се натъкнали на три мумии и червена течност, идентифицирана като вода от канализацията, смята се, че тя е проникнала в саркофага през пукнатина в десния му край и е довела до разложението на мумиите.

Гробницата със саркофага бе открита заровена на 5 метра под повърхността, а за повдигането на 15-тонния капак били повикани на помощ египетски военни.

Саркофагът привлече внимание заради необичайно големите си размери, като редица наблюдатели очакваха той да съдържа останките на видна фигура - някои дори спрягаха името на Александър Велики.

Смята се, че саркофагът датира от началото на птоломейския период, който започва след смъртта на Александър през 323 г пр.н.е.

Находката бе открита по време на стоителни дейности в Александрия, наред с глава от алабастър, за която се смята че изобразява един от обитателите на гробницата. Археолозите бяха развълнувани, защото слоят хоросан под капака подсказваше, че останките са останали непокътнати след заряването си преди хиляди години.

Първоначалните анализи сочат, че трите мумии принадлежат най-вероятно на войници, като един от скелетите носи следи от нараняване със стрела.

Липсата на смъртни маски от ценни метали, амулети, статуетки и надписи по саркофага означава, че телата едва ли принадлежат на птоломейски или римски кралски особи.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини