От х:

Днес в x:

Ще увеличават десетократно скоростта на безжичната връзка

С това ще се заеме новосформираната организация Wireless Gigabit Alliance, която ще се опита да представи предварителен вариант на нов стандарт за безжична връзка още до края на тази година.

Развитието на технологиите и непрекъснато нарастващият обем информация много бързо достига границите на възможностите на средствата за пренос на данни - например за "преточване" на един HD филм по кабел е нужен около половин час, а ако става въпрос за безжичен пренос, необходимото време за прехвърляне става поне няколко часа.


За да решат този проблем, 15-тина водещи световни ИКТ компании (сред които Microsoft, LG, Dell, Samsung, Marvell, Nokia, NEC, Intel, Broadcom и др) сформираха нова организация, наречена Wireless Gigabit Alliance, и с основна цел повишаване на скоростта на безжичен пренос на информация. За целта организацията планира да ползва свободната честота от 60 GHz, на която да се организира преноса на всякаква информация като се почне от аудио и се стигне до HD видео. При това WiGig алиансът се надява да постигне поне десетократно увеличение на скоростта в сравнение със сегашните технологии. По такъв начин най-после ще се постигне и отдавнашната идея за обединяване в единна безжична мрежа на всякакви устройства, в т.ч. компютърна техника, мобилни устройства и потребителска електроника.
Сформирана е и работна група, която очаква още към последното тримесечие на настоящата година да подготви предварителен вариант на нов стандарт за безжична връзка. За срокове за евентуалното му пускане в комерсиална употреба обаче още е твърде рано да се говори.
Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини