От х:

Днес в x:

Екотакса за автобуси и камиони, без продуктова за електробмобилите до 2021 г.

Собствениците на електромобили, които ще бъдат регистрирани в България до края на 2021 година няма да дължат продуктова такса. Това реши правителството днес с приемането на измененията на нормативни актове в управлението на отпадъците.

Според новите такстове се намалява размерът на продуктовата такса за нови автомобили с двигатели с вътрешно горене с 10%, като с намалението тя ще стане 125 лева. Запазва се обаче досегашният размер на таксата за автомобили на възраст до 5 години.

За по-дълго употребявани автомобили продуктовата такса се увеличава с 12-13%. Процентът ще зависи от възрастта на превозното средство, а дължимите суми ще са в диапазона на 290 до 310 лева.

За хибридните автомобили тенденцията е същата, като таксата за новите се намалява с около 20%, а за по-дълго употребяваните се увеличава с 12%.

Екотакса вече ще се дължи при регистрация на превозни средства, които извозват над 8 души и камиони над 3.5 тона. Досега те бяха освободени от нея. В зависимост от категорията, в която попадат те, и възрастта, сумата, която ще дължат ще е 620 и 2300 лева.

Въведените такси за моторни превозни средства от категории М2, МЗ, N2 и N3 са съобразени с по-голямото въздействие върху околната среда като отпадъци и източници на емисии. Промените са част от комплексните мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух, а очакваният резултата е ограничаване на вредните емисии от по-мощни МПС двигатели с вътрешно горене, емитиращи по-големи количества вредни изгорели газове, с по-висока средна възраст спрямо леките автомобили с по-голям принос в замърсяването, са част от мотивите за промените.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини