От х:

Днес в x:

Екоминистърът иска държавите, които забраняват дизелите, да ограничат износа им

Mинистърът на екологията Нено Димов търси съюзници сред своите колеги в ЕС за въвеждане на регламент на европейско ниво, който да задължи държавите, въвеждащи забрани за движение на дизелови автомобили, да не позволяват най-замърсяващите от тях да бъдат изнесени към други страни. Пред БНТ той обяви, че подобни забрани изкривяват пазара и е редно, който го предизвиква, да защити останалите.

България също ще опита да се защити от регистрацията на излизащи извън еконормите автомобили, като завиши критериите при техническите прегледи, припомни Димов. Той каза още, че се търси вариант МВР да стане бенефициент по оперативна програма "Околна среда" и със средства от нея да се купуват газ анализатори за проверка на пътя на превозните средства.

Екотаксата за стари коли ще скочи драстично
В отговор на въпрос министърът посочи, че се обмисля и промяна в екотаксата при регистрацията на автомобил, като за електромобилите такава няма да има, а за хибридите ще е по-ниска от тази за останалите коли. За автомобилите до 5 години размерът на екотаксата ще се запази, а за по-старите щяла да скочи драстично.

В момента за лек автомобил на до пет години екотаксата е 190 лева, а ако той е произведен преди повече от пет години 275 лева.

По отношение на замърсяването на въздуха от битовото отопление Нено Димов посочи, че амбицията е още за следващия отоплителен сезон да има изисквания към съдържанието на сяра и пепел в брикетите и въглищата. Според него въвеждането на такива стандарти е лесната част, но по-труден ще е контролът.

Промяната на съзнанието била най-важна
До 2020 година държавата има намерение да въведе и изисквания към отоплителните уреди, използващи твърдо гориво, така че да имат по-голям коефициент на полезно действия. "Всяка от тези мерки ще даде ефект, комбинацията ще даде още по-голям", обобщи Нено Димов.

Той обаче допълни, че мерките, взимани от централната и местната власт, не могат да помогнат толкова, колкото самосъзнанието. Като пример той посочи паркирането в зелените площи, което генерира кал и прах, изсичането на дървета, хвърлянето на боклуци и т.н.

София е по-зелена и с по-чист въздух
Нено Димов посочи, че в момента България е в процес на промяна, като резултати се постигат, "но не така бързо, както ни се иска". Въздухът, който дишаме в София, е по-чист, отколкото преди шест години. София е доста по-зелена. Има прираст на гората, примерно в Пирин", завърши оптимистично екоминистърът.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини