От х:

Днес в x:

-9 °C

Трайно влошен индекс за качеството на въздуха в Хасково. Защо?

Изображение 1 от 2

  Редовно получаваме от наши читатели скрийншотове и линкове към различни приложения и сайтове, които показват тревожно или даже опасно замърсяване на въздуха в Хасково. На нашия сайт също имаме карта, на която замърсяването се отчита в реално време.

  И ето, днес всичките сензори на нашата карта показват зелено - няма замърсяване. И е логично да няма, след като имахме ветровит ден и въздухът ухае на пролет и на свежо.

  Въпреки това на същата тази наша карта, а и на другите източници на информация за качеството на въздуха, два от сензорите светят в оранжево, третият - в червено тази сутрин. Защо? Какво означава това AQI, което предупреждава, че качеството на въздуха не е добро (за чувствителните групи в оранжево, и даже за всички - в червено).

  Замърсителите, които участват в изчислението на AQI
  PM2.5 - фини прахови частици под 2.5 микрона (осреднена 24-часова стойност) 
  PM10 - фини прахови частици под 10 микрона (осреднена 24-часова стойност) 
  CO - въглероден оксид (осреднена 8-часова стойност)
  SO2 - серен диоксид (осреднена 1-часова стойност) 
  SO2 - серен диоксид (осреднена 24-часова стойност) 
  O3 - озон (осреднена 8-часова стойност)
  O3 - озон (осреднена 1-часова стойност) 
  NO2 - азотен диоксид (осреднена 1-часова стойност)

  Картата на замърсяването на въздуха показва отчетите на 3 сензора за PM2.5 и PM10. Това, че в момента стойностите са почти нулеви, не променя факта, че през последните 24 часа са надхвърляли многократно здравословния праг.

  И така е почти всеки 24 часа - повишението започва около 17-18 часа и достига до пик около 10 часа вечерта. След полунощ стойностите падат почти до нулата, за да скочат отново до опасни висини около 9 сутринта.

  Ние не сме експерти, разбира се, но погледнахме за ветровете. И наистина, те могат да бъдат видени в реално време и по дати, заедно с още много изобилна метеорологична информация. Но успяхме да видим само, че в района на града през последните дни около 10 вечерта е било доста тихо в сравнение с ветровете в радус 20-30 км от Хасково. Така че загадката с нощните емисии на фини прахови частици не е разгадана.

  В допълнение, AQI е американският индекс за качество на въздуха. Европейският съюз има друга методика за изчисление, Великобритания - друга. Рискуваме да се замотаем сериозно в цифри и формули. Разбираме обаче, че много хора и много институции са сериозно ангажирани с качеството на въздуха навсякъде по света. А в Хасково?

  Във всеки случай днес можете да дишате с пълни гърди и да проветрявате спокойно. 

  Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Как не ви е срам да правите внушение, че е мръсен въздуха в Хасково от извадка без никакво изследване и без никакав държавен орган да го е казал да лъжете хората. Тоя журналист който го е написал е голям Глупак!!!!!
   От американски сайт вземате данни за хасково Малумни ли сте вие бе Хасково нет???? И лъжете хората
   • Ха
    Хаха
    8 0
    09:22, 31 яну 2020
    Кое му е страмното да се пита защо? И в момента светят две червени и една лилава станции в Хасково. Цък на карта на запрашеността горе на сайта. Срамно е, че отговор няма от официалните служби. Не знам, не чух, не видях...
   • Не
    Не ама да
    4 0
    12:27, 31 яну 2020
    Ми те държавните органи и за Чернобил нищо не казваха повече от две седмици и парад направиха под радиоактивния дъжд. Тогава държавните органи бяха замерили и си мълчаха. Сега само си мълчат. Между другото не си коректен, сайтът е германски, индексът, който показва е на една по-напреднала държава с по-голяма територия и по-голям дългогодишен опит със замърсяванията и тяхното влияние върху човешкото здраве - САЩ.
  • 2
   Ив
   Иво
   4 0
   09:56, 2 фев 2020
   Незнам кой какво пише ,но питам Хасковлии не виждат ли при тихо време какъв смог има над града.Качете се по нависоко и ще видите. А също и не усещате ли миризмата на дим и бакелит? Че има задимяване има, но въпроса е вземат ли мерки отговорните институции? Правят ли нещо по въпроса? Ако не правят, трябва ние гражданите да протестираме и да отстояваме правото си да дишаме чист въздух.

  Хороскоп за 18.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
  18 яну 2021
  Последни новини