От х:

Днес в x:

26 °C

Трайно влошен индекс за качеството на въздуха в Хасково. Защо?

Изображение 1 от 2

  Редовно получаваме от наши читатели скрийншотове и линкове към различни приложения и сайтове, които показват тревожно или даже опасно замърсяване на въздуха в Хасково. На нашия сайт също имаме карта, на която замърсяването се отчита в реално време.

  И ето, днес всичките сензори на нашата карта показват зелено - няма замърсяване. И е логично да няма, след като имахме ветровит ден и въздухът ухае на пролет и на свежо.

  Въпреки това на същата тази наша карта, а и на другите източници на информация за качеството на въздуха, два от сензорите светят в оранжево, третият - в червено тази сутрин. Защо? Какво означава това AQI, което предупреждава, че качеството на въздуха не е добро (за чувствителните групи в оранжево, и даже за всички - в червено).

  Замърсителите, които участват в изчислението на AQI
  PM2.5 - фини прахови частици под 2.5 микрона (осреднена 24-часова стойност) 
  PM10 - фини прахови частици под 10 микрона (осреднена 24-часова стойност) 
  CO - въглероден оксид (осреднена 8-часова стойност)
  SO2 - серен диоксид (осреднена 1-часова стойност) 
  SO2 - серен диоксид (осреднена 24-часова стойност) 
  O3 - озон (осреднена 8-часова стойност)
  O3 - озон (осреднена 1-часова стойност) 
  NO2 - азотен диоксид (осреднена 1-часова стойност)

  Картата на замърсяването на въздуха показва отчетите на 3 сензора за PM2.5 и PM10. Това, че в момента стойностите са почти нулеви, не променя факта, че през последните 24 часа са надхвърляли многократно здравословния праг.

  И така е почти всеки 24 часа - повишението започва около 17-18 часа и достига до пик около 10 часа вечерта. След полунощ стойностите падат почти до нулата, за да скочат отново до опасни висини около 9 сутринта.

  Ние не сме експерти, разбира се, но погледнахме за ветровете. И наистина, те могат да бъдат видени в реално време и по дати, заедно с още много изобилна метеорологична информация. Но успяхме да видим само, че в района на града през последните дни около 10 вечерта е било доста тихо в сравнение с ветровете в радус 20-30 км от Хасково. Така че загадката с нощните емисии на фини прахови частици не е разгадана.

  В допълнение, AQI е американският индекс за качество на въздуха. Европейският съюз има друга методика за изчисление, Великобритания - друга. Рискуваме да се замотаем сериозно в цифри и формули. Разбираме обаче, че много хора и много институции са сериозно ангажирани с качеството на въздуха навсякъде по света. А в Хасково?

  Във всеки случай днес можете да дишате с пълни гърди и да проветрявате спокойно. 

  Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Как не ви е срам да правите внушение, че е мръсен въздуха в Хасково от извадка без никакво изследване и без никакав държавен орган да го е казал да лъжете хората. Тоя журналист който го е написал е голям Глупак!!!!!
   От американски сайт вземате данни за хасково Малумни ли сте вие бе Хасково нет???? И лъжете хората
   • Ха
    Хаха
    8 0
    09:22, 31 яну 2020
    Кое му е страмното да се пита защо? И в момента светят две червени и една лилава станции в Хасково. Цък на карта на запрашеността горе на сайта. Срамно е, че отговор няма от официалните служби. Не знам, не чух, не видях...
   • Не
    Не ама да
    4 0
    12:27, 31 яну 2020
    Ми те държавните органи и за Чернобил нищо не казваха повече от две седмици и парад направиха под радиоактивния дъжд. Тогава държавните органи бяха замерили и си мълчаха. Сега само си мълчат. Между другото не си коректен, сайтът е германски, индексът, който показва е на една по-напреднала държава с по-голяма територия и по-голям дългогодишен опит със замърсяванията и тяхното влияние върху човешкото здраве - САЩ.
  • 2
   Ив
   Иво
   4 0
   09:56, 2 фев 2020
   Незнам кой какво пише ,но питам Хасковлии не виждат ли при тихо време какъв смог има над града.Качете се по нависоко и ще видите. А също и не усещате ли миризмата на дим и бакелит? Че има задимяване има, но въпроса е вземат ли мерки отговорните институции? Правят ли нещо по въпроса? Ако не правят, трябва ние гражданите да протестираме и да отстояваме правото си да дишаме чист въздух.

  Хороскоп за 11.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
  11 юли 2020
  Последни новини