От х:

Днес в x:

17 °C

Трайно влошен индекс за качеството на въздуха в Хасково. Защо?

Изображение 1 от 2

  Редовно получаваме от наши читатели скрийншотове и линкове към различни приложения и сайтове, които показват тревожно или даже опасно замърсяване на въздуха в Хасково. На нашия сайт също имаме карта, на която замърсяването се отчита в реално време.

  И ето, днес всичките сензори на нашата карта показват зелено - няма замърсяване. И е логично да няма, след като имахме ветровит ден и въздухът ухае на пролет и на свежо.

  Въпреки това на същата тази наша карта, а и на другите източници на информация за качеството на въздуха, два от сензорите светят в оранжево, третият - в червено тази сутрин. Защо? Какво означава това AQI, което предупреждава, че качеството на въздуха не е добро (за чувствителните групи в оранжево, и даже за всички - в червено).

  Замърсителите, които участват в изчислението на AQI
  PM2.5 - фини прахови частици под 2.5 микрона (осреднена 24-часова стойност) 
  PM10 - фини прахови частици под 10 микрона (осреднена 24-часова стойност) 
  CO - въглероден оксид (осреднена 8-часова стойност)
  SO2 - серен диоксид (осреднена 1-часова стойност) 
  SO2 - серен диоксид (осреднена 24-часова стойност) 
  O3 - озон (осреднена 8-часова стойност)
  O3 - озон (осреднена 1-часова стойност) 
  NO2 - азотен диоксид (осреднена 1-часова стойност)

  Картата на замърсяването на въздуха показва отчетите на 3 сензора за PM2.5 и PM10. Това, че в момента стойностите са почти нулеви, не променя факта, че през последните 24 часа са надхвърляли многократно здравословния праг.

  И така е почти всеки 24 часа - повишението започва около 17-18 часа и достига до пик около 10 часа вечерта. След полунощ стойностите падат почти до нулата, за да скочат отново до опасни висини около 9 сутринта.

  Ние не сме експерти, разбира се, но погледнахме за ветровете. И наистина, те могат да бъдат видени в реално време и по дати, заедно с още много изобилна метеорологична информация. Но успяхме да видим само, че в района на града през последните дни около 10 вечерта е било доста тихо в сравнение с ветровете в радус 20-30 км от Хасково. Така че загадката с нощните емисии на фини прахови частици не е разгадана.

  В допълнение, AQI е американският индекс за качество на въздуха. Европейският съюз има друга методика за изчисление, Великобритания - друга. Рискуваме да се замотаем сериозно в цифри и формули. Разбираме обаче, че много хора и много институции са сериозно ангажирани с качеството на въздуха навсякъде по света. А в Хасково?

  Във всеки случай днес можете да дишате с пълни гърди и да проветрявате спокойно. 

  Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Как не ви е срам да правите внушение, че е мръсен въздуха в Хасково от извадка без никакво изследване и без никакав държавен орган да го е казал да лъжете хората. Тоя журналист който го е написал е голям Глупак!!!!!
   От американски сайт вземате данни за хасково Малумни ли сте вие бе Хасково нет???? И лъжете хората
   • Ха
    Хаха
    8 0
    09:22, 31 яну 2020
    Кое му е страмното да се пита защо? И в момента светят две червени и една лилава станции в Хасково. Цък на карта на запрашеността горе на сайта. Срамно е, че отговор няма от официалните служби. Не знам, не чух, не видях...
   • Не
    Не ама да
    4 0
    12:27, 31 яну 2020
    Ми те държавните органи и за Чернобил нищо не казваха повече от две седмици и парад направиха под радиоактивния дъжд. Тогава държавните органи бяха замерили и си мълчаха. Сега само си мълчат. Между другото не си коректен, сайтът е германски, индексът, който показва е на една по-напреднала държава с по-голяма територия и по-голям дългогодишен опит със замърсяванията и тяхното влияние върху човешкото здраве - САЩ.
  • 2
   Ив
   Иво
   4 0
   09:56, 2 фев 2020
   Незнам кой какво пише ,но питам Хасковлии не виждат ли при тихо време какъв смог има над града.Качете се по нависоко и ще видите. А също и не усещате ли миризмата на дим и бакелит? Че има задимяване има, но въпроса е вземат ли мерки отговорните институции? Правят ли нещо по въпроса? Ако не правят, трябва ние гражданите да протестираме и да отстояваме правото си да дишаме чист въздух.

  Хороскоп за 28.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  28 мар 2020
  Последни новини