От х:

Днес в x:

28 °C

Трайно влошен индекс за качеството на въздуха в Хасково. Защо?

Изображение 1 от 2

  Редовно получаваме от наши читатели скрийншотове и линкове към различни приложения и сайтове, които показват тревожно или даже опасно замърсяване на въздуха в Хасково. На нашия сайт също имаме карта, на която замърсяването се отчита в реално време.

  И ето, днес всичките сензори на нашата карта показват зелено - няма замърсяване. И е логично да няма, след като имахме ветровит ден и въздухът ухае на пролет и на свежо.

  Въпреки това на същата тази наша карта, а и на другите източници на информация за качеството на въздуха, два от сензорите светят в оранжево, третият - в червено тази сутрин. Защо? Какво означава това AQI, което предупреждава, че качеството на въздуха не е добро (за чувствителните групи в оранжево, и даже за всички - в червено).

  Замърсителите, които участват в изчислението на AQI
  PM2.5 - фини прахови частици под 2.5 микрона (осреднена 24-часова стойност) 
  PM10 - фини прахови частици под 10 микрона (осреднена 24-часова стойност) 
  CO - въглероден оксид (осреднена 8-часова стойност)
  SO2 - серен диоксид (осреднена 1-часова стойност) 
  SO2 - серен диоксид (осреднена 24-часова стойност) 
  O3 - озон (осреднена 8-часова стойност)
  O3 - озон (осреднена 1-часова стойност) 
  NO2 - азотен диоксид (осреднена 1-часова стойност)

  Картата на замърсяването на въздуха показва отчетите на 3 сензора за PM2.5 и PM10. Това, че в момента стойностите са почти нулеви, не променя факта, че през последните 24 часа са надхвърляли многократно здравословния праг.

  И така е почти всеки 24 часа - повишението започва около 17-18 часа и достига до пик около 10 часа вечерта. След полунощ стойностите падат почти до нулата, за да скочат отново до опасни висини около 9 сутринта.

  Ние не сме експерти, разбира се, но погледнахме за ветровете. И наистина, те могат да бъдат видени в реално време и по дати, заедно с още много изобилна метеорологична информация. Но успяхме да видим само, че в района на града през последните дни около 10 вечерта е било доста тихо в сравнение с ветровете в радус 20-30 км от Хасково. Така че загадката с нощните емисии на фини прахови частици не е разгадана.

  В допълнение, AQI е американският индекс за качество на въздуха. Европейският съюз има друга методика за изчисление, Великобритания - друга. Рискуваме да се замотаем сериозно в цифри и формули. Разбираме обаче, че много хора и много институции са сериозно ангажирани с качеството на въздуха навсякъде по света. А в Хасково?

  Във всеки случай днес можете да дишате с пълни гърди и да проветрявате спокойно. 

  Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Как не ви е срам да правите внушение, че е мръсен въздуха в Хасково от извадка без никакво изследване и без никакав държавен орган да го е казал да лъжете хората. Тоя журналист който го е написал е голям Глупак!!!!!
   От американски сайт вземате данни за хасково Малумни ли сте вие бе Хасково нет???? И лъжете хората
   • Ха
    Хаха
    8 0
    09:22, 31 яну 2020
    Кое му е страмното да се пита защо? И в момента светят две червени и една лилава станции в Хасково. Цък на карта на запрашеността горе на сайта. Срамно е, че отговор няма от официалните служби. Не знам, не чух, не видях...
   • Не
    Не ама да
    4 0
    12:27, 31 яну 2020
    Ми те държавните органи и за Чернобил нищо не казваха повече от две седмици и парад направиха под радиоактивния дъжд. Тогава държавните органи бяха замерили и си мълчаха. Сега само си мълчат. Между другото не си коректен, сайтът е германски, индексът, който показва е на една по-напреднала държава с по-голяма територия и по-голям дългогодишен опит със замърсяванията и тяхното влияние върху човешкото здраве - САЩ.
  • 2
   Ив
   Иво
   4 0
   09:56, 2 фев 2020
   Незнам кой какво пише ,но питам Хасковлии не виждат ли при тихо време какъв смог има над града.Качете се по нависоко и ще видите. А също и не усещате ли миризмата на дим и бакелит? Че има задимяване има, но въпроса е вземат ли мерки отговорните институции? Правят ли нещо по въпроса? Ако не правят, трябва ние гражданите да протестираме и да отстояваме правото си да дишаме чист въздух.

  Хороскоп за 18.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  18 сеп 2020
  Последни новини