От х:

Днес в x:

Кабинетът реши: Болничните ще се изплащат в часове, не в дни

Бизнесът и синдикатите са против, социалното министерство – „за” промяната

Министерският съвет прие новата схема за отсъствие от работа. Вече болничните ще се изплащат в часове, а не в дни.

Бизнесът и синдикатите се обявиха против промените, но според социалното министерство промяната е в полза на работниците.

Промяната се отнася за хората, работещи на смени. Така ако те отсъстват от работа за 2 дни, а работният им ден е 24 часов, ще получат обезщетение общо колкото за 24 часа.

Според синдикатите промяната може да е в ущърб на работещите, а според работодателите това може да доведе до злоупотреби.

В крайна сметка промените са факт и влизат в сила от 1 юли 2018 г.

Регламентира се и ползването на 365 дни отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, както и на допълнителния отпуск при отглеждане на дете до 2-годишна възраст, ако след изтичане на отпуска, детето не е навършило 2-годишна възраст.

Усъвършенства се и уредбата за сумираното изчисляване на работното време. Измененията целят преодоляване на констатираните при прилагането на наредбата проблеми. С тях ще се гарантират правата на работниците и служителите и на работодателите при сумирано изчисляване на работното време, като се въвежда еднакъв подход в трудовото и осигурителното законодателство при отчитане на отпуска за временна неработоспособност, бременност, раждане и осиновяване и се постига в максимална степен справедливост при заплащането в съответствие с реално положения труд.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини