От х:

Днес в x:

Родителите на карантинираните ученици заради учител с Ковид в параграф 22 с болничния си

Родителите на ученици, които са поставени под карантина от здравните власти заради учители с Ковид, не получават обезщетение от държавата за болничен, заради това, че се налага да останат в къщи и да  гледат децата си. Подобен казус в Хасково се появи по сигнал на родител на първокласник.

Детето е на седем години и се налага да учи онлайн у дома, защото учителката му е доказана с инфекцията и заради това целият клас е под карантина.

Личната лекарка на детето не отказва болничен на майка му, с който тя да си остане също вкъщи с него, но й подсказва, че от издаването на такъв няма никакъв смисъл, понеже от НОИ няма да го покрият.

И това се оказва точно така.

Родителите на по-малките деца, които посещават детска градина или яслена група, са с уредени възможности при подобен случай по силата на чл.39, ал.1, т 1 и т.2 на Наредбата за медицинската експертиза*, но тези на по-малките ученици, са поставени в параграф 22 и абсолютно незащитени в тази ситуация от закона.

В Наредбата възможността за издаване на болничен за гледане на дете, контактно със заразноболен и задължително карантинирано в дома си, е упоменато единствено, че става въпрос за дете, посещаващо детско заведение.

Чрез така поставените текстове в Наредбата законодателят слага рязка граница във възможностите и уменията да се гледат сами дете на 6 години и дете на 7 години например-едното в последна група на детската градина, а другото в първи клас на училище. А разлика между уменията на такива деца практически почти няма.

В крайна сметка алтернативата на родителите на първокласници под карантина заради болен учител, е или да си вземат платен отпуск, а ако нямат, да си пуснат неплатен.

Майката на карантинираното дете от Хасково, пуснала сигнала по казуса обаче казва, че не е склонна на тези варианти, защото на практика детето й си е у дома по принуда, заради здравните разпоредби. В същото време очевидно 7-годишният първокласник няма как да остане сам вкъщи, но той не може да напуска и адреса, на който е карантиниран, за да бъде изпратен при други близки.

„Този проблем е факт, действително не е уреден. И започнахме да се сблъскваме все по-често с казуса. Имам второкласник от училище „Иван Рилски“ в Хасково, в което заради болни преподаватели е карантиниран цял випуск. Това са осем годишни деца от няколко паралелки, които в следващите десет дни ще трябва да си стоят вкъщи и някой да се грижи за тях. А ние се чудим как да обясним на родителите им защо няма смисъл да им издаваме болничен. Трябва да се обърне внимание на този въпрос и учениците до определена възраст също да бъдат добавени в Наредбата за медицинската експертиза“, коментира казуса педиатърът д-р Марио Янакиев.

Негови колеги джипита също разказват, че заради неуредицата в законодателството, личните лекари на родителите са тези, които пред така поставените факти са в ситуация да избират да са стриктни според разпоредбите или да „ударят рамо“ на родителите. Личният лекар  може да  издаде редовен болничен, но с несъществуваща диагноза, като ОРЗ, например, и така да покрие десетдневния период на родителя, докато той се грижи за поставеното си под карантина дете, защото е било контактно с болната си учителка. И се оказва, че това е честа практика напоследък, именно заради недоосмислената необходимост от промяна в Наредбата.

Експерт от Контактния център на НОИ също реагира по въпроса и направи коментар, че конкретният казус трябва да бъде отнесен за реакция по компетентност по-скоро към Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването, тъй като НОИ констатира ситуация във връзка с изплащане на обезщетения на болничен. А в случая няма издаден такъв, защото е в разез със съответната наредба.

„Като цяло издаването на болнични е в компетенцията на лекаря, като в този случай дори и да не бъде изплатен болничен, той оправдава отсъствието на служителя пред работодателя“, коментира експертът.

* НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА

Приета с ПМС № 120 от 23.06.2017 г., обн., ДВ, бр. 51 от 27.06.2017 г., в сила от 27.06.2017 г., изм., бр. 62 от 27.07.2018 г., в сила от 27.07.2018 г., изм. и доп., бр. 64 от 3.08.2018 г., в сила от 3.08.2018 г., бр. 46 от 11.06.2019 г., в сила от 11.06.2019 г., бр. 84 от 25.10.2019 г., в сила от 1.01.2020 г.

Чл. 39. (1) Болничен лист за гледане на деца от семейството се издава еднолично от лекуващия лекар и в следните случаи:

1. за гледане на дете, посещаващо детско заведение, контактно със заразноболен, задължително карантинирано в дома – до изтичане на карантинния период;

2. (изм. – ДВ, бр. 84 от 2019 г.в сила от 1.01.2020 г.) за гледане на здрави деца, посещаващи детски заведения, върнати оттам поради наложена карантина на тези заведения или на отделни групи – за срока на карантинния период; болничен лист в случая се издава въз основа на служебна бележка от директора на детското заведение за наличността и срока на карантината и за невъзможността детето да бъде прехвърлено в друга група, където няма карантина; служебната бележка се съхранява в лечебното заведение, което издава болничен лист за гледане.

(2) Не се издава болничен лист за гледане на здрави деца, оставени под карантина, които не посещават детски заведения.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    ИК
    и какво стана сега ..
    42 -4
    14:57, 12 фев 2021
    Значи на родителя издават болничен лист (щото мислили, но не го дообмислили ).На родителя нищо няма да му има, обаче няма да може да иде на работа.Работодателят ще плати на родителя 3 дена защото е задължен ( и става жертва на недообмислените разпоредби). А държавата (дето ги забърква всичките тези каши)няма да плати нищо.П*кал съм ви на тая държава.Пу.
    • Шш
      шшшшт
      7 -4
      17:30, 13 фев 2021
      Оня пълни шкафчета. На избори пак ходете за риба
  • 2
    Ев
    Евгени
    28 -13
    15:22, 12 фев 2021
    Ето на това му се казва Медицински фашизъм! Като чета и се ядосвам. Здрави хора да стоят затворени. Време е правителството да премахне всички безмислени мерки. Да отпадне извънредното положение и да си живеем нормално. Няма нищо страшно. Вируса е безобиден.
  • 3
    Ня
    някой ще ми обясни ли
    27 -13
    15:31, 12 фев 2021
    Какво ви прихваща, защо тествате децата в училищата.децата го изкарват леко и не боледуват.Ако искате да пазите учителите направете им тестове, ваксинирайте ги и да си преподават.какъв ви е проблема?Защо трябва родителя да не ходи на работа като нищо му няма? И ако трябва да не ходи поне си му плащайте болничния! Абе ние маймуни ли сме?Луди на наприхте ...
  • 4
    Пи
    Питащ
    24 -4
    15:49, 12 фев 2021
    Поредната недомислица! Иначе карантинират децата. Да попитам, защо когато в трудов колектив има много болни от Ковид 19, вече никой не карантинира, не оповестява?! Защо? Иначе всеки ден ни плашат със смърт! Май само управляваме тестовете! Хем фашизъм/комунизъм, хем безхаберие към здравето на хората!
  • 5
    Ца
    Цанко
    14 -29
    17:07, 12 фев 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ца
      цанкоооо
      17 -5
      18:15, 12 фев 2021
      А бе ти си абсолютен кретен бре!
  • 6
    И.
    И...
    15 -2
    17:13, 12 фев 2021
    На хората защо не раздаде те тези рекламни маски а, а само влачите, а гербаджийския боклук...
  • 7
    Da
    da
    20 -5
    18:11, 12 фев 2021
    Контрола му е мамата няма спасение.Как дишаш как пазаруваш как се движиш къде и ского спиш къде си пиеш ракията .И по зле ще става ама роба го кефи да бъде роб.Роба го кефи да има смарт телевизор роба го кефи да гледа глупости по тоя телевизор.Роба го кефи да има Ифон нов модел всичко взето на кредит.И един ден когато се спука балона материалния роб ще си остане само роб
  • 8
    Да
    да
    14 -2
    19:41, 12 фев 2021
    Контрола му е майката но няма циганията надделява лошо!!!
  • 9
    Та
    Таксиджийката
    7 -1
    22:28, 12 фев 2021
    Това е моето училище
  • 10
    Ро
    Родител на абитуриент
    8 -6
    01:11, 13 фев 2021
    Хак да им е! Като опънаха декември месец помощта, щото са под 4 клас - не реваха. А моята, щото 12 клас - няма. Тя няма разходи в къщи, не яде, не пие, нищо. Сега пак се надяват да ги спрат от училище, щото само тази помощ я изплатиха почти мигновено. По 740 кинта. Да сте живи и здрави!
    • Аа
      ААА
      3 -1
      17:38, 13 фев 2021
      В 12 клас, може да се гледа сама през деня, както и да си учи уроците. Не се налага майката, да си стои в къщи. Децата до 4 клас, няма как да ги оставиш сами цял ден. Яденето и пиенето, няма но общо тук. Това беше, само за родителите в НЕПЛАТЕН ОТПУСК.
    • Ро
      Родител на абитуриент
      4 -1
      21:18, 13 фев 2021
      Съгласен - не можеш да оставиш малко дете само. Но аз също съм в принудителен НЕПЛАТЕН отпуск заради К19, браншът ни е затворен. Моята като е 12 клас, няма ли разходи по нея? Аз съм без работа - съответно без заплата. Тези 60/40, "Запази ме" и прочие, не са дообмислени както трябва. Като родител на ученик, без значение в кой клас и останал без работа, трябваше да има помощ и за нас. Значи по "Запази ме" - 480 лв. за дек. месец, за ученик 4 клас и надолу - 740 лв.. Не е справедливо! Или предлагаш да я пращам да работи?
  • 11
    Ан
    Анонимен
    0 0
    14:46, 19 фев 2021
    Неведнъж съм чувала, че да се ядосваш на Държавата, няма смисъл и, че Държавата това сме НИЕ! Да, да, ама Не! Защото там горе са шепа хора, ръководени единствено от личен интерес, както става ясно и от протестите напоследък! Майка съм на 3 деца, българчета! Работя, с две висши образования съм и си отглеждам децата сама! Спазвам всички закони и си плащам съвестно всички задължения! Ако държавата сме НИЕ, то нека и тя бъде коректна по същият начин! В момента съм в карантина, поради болен учител и спазвайки всички установени норми в предписанието на РЗИ, се оказва, че няма да ми бъде изплатени болничния лист, защото детето ми било 2-ри клас! Само не можело да стои вкъщи, защото има закони забраняващи това! Държавата ме ограничава 10 дни вкъщи и също тя отказва да плати обезщетение. Било по-добро в случая да си взема платен отпуск или болничен по друг параграф..... При платен отпуск, работодателя ми трябва да заплати престоя ми вкъщи, наложен от Държавицата.... А в другия случай трябва да ми се издаде документ с невярно съдържание и диагноза! Хайде кажете, че държавата сме ние, като нищо от това не зависи от нас!!!!!
Последни новини