От х:

Днес в x:

13 °C

Родителите на карантинираните ученици заради учител с Ковид в параграф 22 с болничния си

Родителите на ученици, които са поставени под карантина от здравните власти заради учители с Ковид, не получават обезщетение от държавата за болничен, заради това, че се налага да останат в къщи и да  гледат децата си. Подобен казус в Хасково се появи по сигнал на родител на първокласник.

Детето е на седем години и се налага да учи онлайн у дома, защото учителката му е доказана с инфекцията и заради това целият клас е под карантина.

Личната лекарка на детето не отказва болничен на майка му, с който тя да си остане също вкъщи с него, но й подсказва, че от издаването на такъв няма никакъв смисъл, понеже от НОИ няма да го покрият.

И това се оказва точно така.

Родителите на по-малките деца, които посещават детска градина или яслена група, са с уредени възможности при подобен случай по силата на чл.39, ал.1, т 1 и т.2 на Наредбата за медицинската експертиза*, но тези на по-малките ученици, са поставени в параграф 22 и абсолютно незащитени в тази ситуация от закона.

В Наредбата възможността за издаване на болничен за гледане на дете, контактно със заразноболен и задължително карантинирано в дома си, е упоменато единствено, че става въпрос за дете, посещаващо детско заведение.

Чрез така поставените текстове в Наредбата законодателят слага рязка граница във възможностите и уменията да се гледат сами дете на 6 години и дете на 7 години например-едното в последна група на детската градина, а другото в първи клас на училище. А разлика между уменията на такива деца практически почти няма.

В крайна сметка алтернативата на родителите на първокласници под карантина заради болен учител, е или да си вземат платен отпуск, а ако нямат, да си пуснат неплатен.

Майката на карантинираното дете от Хасково, пуснала сигнала по казуса обаче казва, че не е склонна на тези варианти, защото на практика детето й си е у дома по принуда, заради здравните разпоредби. В същото време очевидно 7-годишният първокласник няма как да остане сам вкъщи, но той не може да напуска и адреса, на който е карантиниран, за да бъде изпратен при други близки.

„Този проблем е факт, действително не е уреден. И започнахме да се сблъскваме все по-често с казуса. Имам второкласник от училище „Иван Рилски“ в Хасково, в което заради болни преподаватели е карантиниран цял випуск. Това са осем годишни деца от няколко паралелки, които в следващите десет дни ще трябва да си стоят вкъщи и някой да се грижи за тях. А ние се чудим как да обясним на родителите им защо няма смисъл да им издаваме болничен. Трябва да се обърне внимание на този въпрос и учениците до определена възраст също да бъдат добавени в Наредбата за медицинската експертиза“, коментира казуса педиатърът д-р Марио Янакиев.

Негови колеги джипита също разказват, че заради неуредицата в законодателството, личните лекари на родителите са тези, които пред така поставените факти са в ситуация да избират да са стриктни според разпоредбите или да „ударят рамо“ на родителите. Личният лекар  може да  издаде редовен болничен, но с несъществуваща диагноза, като ОРЗ, например, и така да покрие десетдневния период на родителя, докато той се грижи за поставеното си под карантина дете, защото е било контактно с болната си учителка. И се оказва, че това е честа практика напоследък, именно заради недоосмислената необходимост от промяна в Наредбата.

Експерт от Контактния център на НОИ също реагира по въпроса и направи коментар, че конкретният казус трябва да бъде отнесен за реакция по компетентност по-скоро към Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването, тъй като НОИ констатира ситуация във връзка с изплащане на обезщетения на болничен. А в случая няма издаден такъв, защото е в разез със съответната наредба.

„Като цяло издаването на болнични е в компетенцията на лекаря, като в този случай дори и да не бъде изплатен болничен, той оправдава отсъствието на служителя пред работодателя“, коментира експертът.

* НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА

Приета с ПМС № 120 от 23.06.2017 г., обн., ДВ, бр. 51 от 27.06.2017 г., в сила от 27.06.2017 г., изм., бр. 62 от 27.07.2018 г., в сила от 27.07.2018 г., изм. и доп., бр. 64 от 3.08.2018 г., в сила от 3.08.2018 г., бр. 46 от 11.06.2019 г., в сила от 11.06.2019 г., бр. 84 от 25.10.2019 г., в сила от 1.01.2020 г.

Чл. 39. (1) Болничен лист за гледане на деца от семейството се издава еднолично от лекуващия лекар и в следните случаи:

1. за гледане на дете, посещаващо детско заведение, контактно със заразноболен, задължително карантинирано в дома – до изтичане на карантинния период;

2. (изм. – ДВ, бр. 84 от 2019 г.в сила от 1.01.2020 г.) за гледане на здрави деца, посещаващи детски заведения, върнати оттам поради наложена карантина на тези заведения или на отделни групи – за срока на карантинния период; болничен лист в случая се издава въз основа на служебна бележка от директора на детското заведение за наличността и срока на карантината и за невъзможността детето да бъде прехвърлено в друга група, където няма карантина; служебната бележка се съхранява в лечебното заведение, което издава болничен лист за гледане.

(2) Не се издава болничен лист за гледане на здрави деца, оставени под карантина, които не посещават детски заведения.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

 • 1
  ИК
  и какво стана сега ..
  42 -4
  14:57, 12 фев 2021
  Значи на родителя издават болничен лист (щото мислили, но не го дообмислили ).На родителя нищо няма да му има, обаче няма да може да иде на работа.Работодателят ще плати на родителя 3 дена защото е задължен ( и става жертва на недообмислените разпоредби). А държавата (дето ги забърква всичките тези каши)няма да плати нищо.П*кал съм ви на тая държава.Пу.
  • Шш
   шшшшт
   7 -4
   17:30, 13 фев 2021
   Оня пълни шкафчета. На избори пак ходете за риба
 • 2
  Ев
  Евгени
  28 -13
  15:22, 12 фев 2021
  Ето на това му се казва Медицински фашизъм! Като чета и се ядосвам. Здрави хора да стоят затворени. Време е правителството да премахне всички безмислени мерки. Да отпадне извънредното положение и да си живеем нормално. Няма нищо страшно. Вируса е безобиден.
 • 3
  Ня
  някой ще ми обясни ли
  27 -13
  15:31, 12 фев 2021
  Какво ви прихваща, защо тествате децата в училищата.децата го изкарват леко и не боледуват.Ако искате да пазите учителите направете им тестове, ваксинирайте ги и да си преподават.какъв ви е проблема?Защо трябва родителя да не ходи на работа като нищо му няма? И ако трябва да не ходи поне си му плащайте болничния! Абе ние маймуни ли сме?Луди на наприхте ...
 • 4
  Пи
  Питащ
  24 -4
  15:49, 12 фев 2021
  Поредната недомислица! Иначе карантинират децата. Да попитам, защо когато в трудов колектив има много болни от Ковид 19, вече никой не карантинира, не оповестява?! Защо? Иначе всеки ден ни плашат със смърт! Май само управляваме тестовете! Хем фашизъм/комунизъм, хем безхаберие към здравето на хората!
 • 5
  Ца
  Цанко
  14 -29
  17:07, 12 фев 2021
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Ца
   цанкоооо
   17 -5
   18:15, 12 фев 2021
   А бе ти си абсолютен кретен бре!
 • 6
  И.
  И...
  15 -2
  17:13, 12 фев 2021
  На хората защо не раздаде те тези рекламни маски а, а само влачите, а гербаджийския боклук...
 • 7
  Da
  da
  20 -5
  18:11, 12 фев 2021
  Контрола му е мамата няма спасение.Как дишаш как пазаруваш как се движиш къде и ского спиш къде си пиеш ракията .И по зле ще става ама роба го кефи да бъде роб.Роба го кефи да има смарт телевизор роба го кефи да гледа глупости по тоя телевизор.Роба го кефи да има Ифон нов модел всичко взето на кредит.И един ден когато се спука балона материалния роб ще си остане само роб
 • 8
  Да
  да
  14 -2
  19:41, 12 фев 2021
  Контрола му е майката но няма циганията надделява лошо!!!
 • 9
  Та
  Таксиджийката
  7 -1
  22:28, 12 фев 2021
  Това е моето училище
 • 10
  Ро
  Родител на абитуриент
  8 -6
  01:11, 13 фев 2021
  Хак да им е! Като опънаха декември месец помощта, щото са под 4 клас - не реваха. А моята, щото 12 клас - няма. Тя няма разходи в къщи, не яде, не пие, нищо. Сега пак се надяват да ги спрат от училище, щото само тази помощ я изплатиха почти мигновено. По 740 кинта. Да сте живи и здрави!
  • Аа
   ААА
   3 -1
   17:38, 13 фев 2021
   В 12 клас, може да се гледа сама през деня, както и да си учи уроците. Не се налага майката, да си стои в къщи. Децата до 4 клас, няма как да ги оставиш сами цял ден. Яденето и пиенето, няма но общо тук. Това беше, само за родителите в НЕПЛАТЕН ОТПУСК.
  • Ро
   Родител на абитуриент
   4 -1
   21:18, 13 фев 2021
   Съгласен - не можеш да оставиш малко дете само. Но аз също съм в принудителен НЕПЛАТЕН отпуск заради К19, браншът ни е затворен. Моята като е 12 клас, няма ли разходи по нея? Аз съм без работа - съответно без заплата. Тези 60/40, "Запази ме" и прочие, не са дообмислени както трябва. Като родител на ученик, без значение в кой клас и останал без работа, трябваше да има помощ и за нас. Значи по "Запази ме" - 480 лв. за дек. месец, за ученик 4 клас и надолу - 740 лв.. Не е справедливо! Или предлагаш да я пращам да работи?
 • 11
  Ан
  Анонимен
  0 0
  14:46, 19 фев 2021
  Неведнъж съм чувала, че да се ядосваш на Държавата, няма смисъл и, че Държавата това сме НИЕ! Да, да, ама Не! Защото там горе са шепа хора, ръководени единствено от личен интерес, както става ясно и от протестите напоследък! Майка съм на 3 деца, българчета! Работя, с две висши образования съм и си отглеждам децата сама! Спазвам всички закони и си плащам съвестно всички задължения! Ако държавата сме НИЕ, то нека и тя бъде коректна по същият начин! В момента съм в карантина, поради болен учител и спазвайки всички установени норми в предписанието на РЗИ, се оказва, че няма да ми бъде изплатени болничния лист, защото детето ми било 2-ри клас! Само не можело да стои вкъщи, защото има закони забраняващи това! Държавата ме ограничава 10 дни вкъщи и също тя отказва да плати обезщетение. Било по-добро в случая да си взема платен отпуск или болничен по друг параграф..... При платен отпуск, работодателя ми трябва да заплати престоя ми вкъщи, наложен от Държавицата.... А в другия случай трябва да ми се издаде документ с невярно съдържание и диагноза! Хайде кажете, че държавата сме ние, като нищо от това не зависи от нас!!!!!

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини