От х:

Днес в x:

15 °C

Организаторът на тунинг изложението: обмисляме легални гонки в Хасково

  Гюрай Салим е на 23 г. и е от Хасково. Именно той е главният организатор на изминалото тунинг изложение на коли и мотори в Хасково. Събитието беше прието радушно от хасковлии, които с интерес разгледаха изложените на площад „Свобода“ моторни превозни средства. Мнозина от публиката, както и самите участници, показващи своите коли и мотори, подкрепиха благотворителната кауза за подпомагане на лечението на 5-годишния Кристиян Милчев, който страда от мускулна дистрофия, тип Дюшен. Това не е първият благороден жест на младия хасковлия Гюрай. Миналата година той предостави тунингованата си кола – Голф 4 на абитуриент в нужда. Той и приятелите му имат още идеи за в бъдеще. Какво точно имат предвид, Гюрай Салим разказа в интервю за Haskovo.net

  Изминалото тунинг изложение мисля, че се прие добре от хасковлии. Ти как определяш интереса?

  Да хареса се, но винаги може по-добре. Направи ми впечатление, че имаше млади хора, които се интересуваха от всяка една кола и дойдоха да се снимат, но имаше и много възрастни. Като за първи път беше супер.

  Разбрах, че от общината са ви предложили да се включите в програмата за Дните на Хасково. Какво мислите да направите?

  Все още обмисляме. Поддържаме връзка с пиарката на общината, която помогна и за тунинг изложението. Тя ме попита дали може да измислим нещо друго за празника на града. Дойде ми идея, че може да направим легални гонки с тунинговани коли, които се правят на писта. За момента нищо не сме решили. Предложиха ми летище „Узунджово” и „Малево”, но доколкото разбрах настилката в Малево е много зле, а за Узунджово още не знам, не съм ходил. Моята идея беше да се затвори по-широк път. Предложиха ми пътя Хасково – Димитровград, но не знам дали ще има място за публиката. Другият вариант е международния път Е-80 до картинг пистата, но не знам дали ще ни разрешат.

  За момента имаме само човек, който може да ни осигури измервателен уред.

  Какво точно ще се измерва с този уред?

  По принцип тези състезания се правят на терен с дължина 402 метра. Стартира се от място и с този уред се измерва времето, за което колата е изминала това разстояние. Отчита и скоростта, с която излиза от пистата и какво разстояние изминава за 1 секунда.

  Това състезание, което искаме да направим е огромно и много трудно, но не и невъзможно.

  Защо да е трудно?

  Защото първо трябва много добра организация, не става само с един човек. Освен това са необходими и средства. Трябва да се направи и специална настилка на пистата. Например по-мощните коли не са с обикновени гуми, те се движат с така наречените сликове или полусликове. Тези гуми служат за по-бързо изтегляне от място, за да не буксува автомобилът. За да работят тези сликове, трябва да се направи специална настилка, направена от натриване на гуми, например от трактор, при което калчукът остава по настилката. Когато сликовете контактуват с каучука, той лепи, колата не буксува и тръгва без загуба. За да се направи всичко това са необходими средства и хора.

  Колко ще струва обработката на настилката за такова състезание?

  Нямам представа, досега не съм организирал подобно нещо.

  Може ли да се направи такава настилка на булевард в Хасково, тъй като после вероятно ще е необходимо и почистване? Предполагам, че не може да остане постоянно в такъв вид.

  Мисля, че чистенето е много по-лесно, защото може да се разлепи с машина. Или може да се направи съвсем фина настилка. Очаквам да дойдат мощни коли, ще има какво да се види, но едва ли ще е като на състезанията в Сливен, където участват коли с по 1000 – 1200 конски сили.

  Може ли да обобщим, че обмисляте състезанието в Хасково и е в етап на преговори, нали?

  Да така е. Но трябва да намерим подходящо място. Кметът искал да разговаряме как стоят нещата – дали да настояваме да направим такова състезание, така наречения драг, или да измислим нещо друго.

  Пак ли ще бъде с благотворителна цел?

  Не знам. По принцип, ако го организираме, аз и моите приятели, които ще помагат, вероятно пак ще е с благтворителна цел.

  Ти къде си завършил?

  ТОХ-а със специалност барман и сервитьор.

  А откъде е тази страст към колите?

  Още от малък. Не съм фен на определена марка, но съм фен на бързите коли.

  Твоята кола колко конски сили е?

  Аз я купих 280 коня, но в момента е над 300.

  Колко ти е данъка, обикновено се плаща голям налог за коли с таква мощност?

  Тя по документи се води 150 коня и аз плащам около 150 лева данък. Повечето хора обаче ги е страх да карат такива коли, защото може да им свалят номерата.

  Не е ли законно да се преработва колата, както е твоята?

  Долкото знам в България – не. В чужбина може да го правиш, но там е много по-строго. Тука например слагаме други джанти, фолио, лепенки отвън, а в чужбина за най-малката лепенка трябва да си изкараш разрешително. Там може да си направиш колата 500 коня, но стига да имаш документ. На мен например в Стара Загора ми съставиха акт, че ми е шумна колата.

  Как установиха, че е шумна? С какво замериха нивото на звука?

  С нищо.

  Ти си млад човек, откъде е този стимул за благтворителност – първо си даде колата на абитуриент в нужда, после тунинг изложението?

  По принцип в Хасково има доста хубави коли, постоянно ходим по другите градове, за да покажем какво сме направили и ми дойде идея, че може да ги покажем и тук. Моите приятели казаха „защо не”. Реших да напиша в профила на кмета Добри Беливанов във фейсбук и ми отговори Диана. Разказах й за идеята и се видяхме да я обсъдим, като кмета я одобрил.

  Ти сам си си тунинговал колата, откъде си се учил?

  От интернет, чета, гледам хората какво са правили и какво се случва с колите им. Правил съм дребни неща, но съм помагал и на мои приятели с идеи.

  Колко пари излиза едно тунинговане на кола, вероятно е относително, но все пак може ли да се каже ориентировъчно?

  Да относително е, но зависи каква е колата и какво искаш да постигнеш.

  Какви марки коли се тунинговат?

  Всяка кола може да се тунингова. Виждал съм Трабант, който беше външно тунингован и беше на два пръста от земята. Повечето тунинг коли са с турбо, тъй като с тях може да се работи много по-лесно. При тях наливаш пари и има доста голям ефект, а когато няма турбо – наливаш пари и няма много голям ефект.

  Какъв е ефектът на тунингованата кола?

  Тя се движи много по-бързо отколкото с фабричните настройки.

  Колко по-бърза може да стане колата след тунинговане? Какво се увеличава – ускорението или максималната скорост?

  Увеличават се конете и нютонметрите – въртящият момент. Има коли, тунинговани за над 50 000 – 60 000 лева.

  Какви хора дават толкова средства за тунинг?

  Автомобилни ентусиасти, които обичат скоростите, те обичат да дрифтят, да се пързалят.

  Това е скъпо удоволствие?

  По принцип кефът цена няма. Аз мислех моята кола да я направя над 400 коня, но тя вече нямаше да е толкова приятна за каране всеки ден, тъй като започва да се движи със спирт, който трябва да се смесва с масло и бензин. Когато се наложи да излезеш по работа, трябва да ги смесиш, да налееш и тогава да тръгнеш и става малко по-сложно. Макар че има хора, които карат такива коли всеки ден.

  Вдига ли се разходът на гориво при тунингованите коли в двигателя?

  Да, разбира се.

  При твоята кола колко се повиши разхода?

  Моята кола, когато я купих беше 280 коня и даваше разход 12-13 л на 100 км в градски условия, а сега е около 320-330 коня и гори към 15 на 100 градско. Като цяло не е кола за всеки ден, освен това бучи, вози твърдо, ниска е, но е кеф.

  Има ли доста майстори, които се занимават с тунинговане на коли?

  За външно тунинговане аз мога да си купя боя и брони от интернет, които да занеса на майстора да ми ги боядиса. В Хасково обаче няма много хора, които да се занимават с тунинговане на двигателя на колата. Има един добър майстор от Хасково, казва се Найден и няма град в страната, в който да не го познават. Той е правил подобрения по колите на рали шампиони. Направил е БМВ-то на Иван Грозев, който тази година постави рекорд в Сливен – мисля, че за 9 секунди измина 402 м, което е доста сериозна скорост.

  До какъв предел стига това увличане по тунинговането на коли, има ли граница в желанието за промяна на автомобила?

  Граници няма. Преди си мислих, че ще оставя моята кола, както си беше - на 280 коня, но не можах да се сдържа да не направя още доработки. Правиш една, после още една...

  С този тип тунинг до каква степен може да се измени автомобила?

  Може да се измени на 100%. Един вид тя става единствена по рода си, особено визуално.

  Хората кой тунинг предпочитат повече – визуалния или по двигателя?

  Относително е. Повечето искат промяна и визуално, и в двигателя.

  Кой те запали по това хоби, както каза ти сам си си тунинговал колата?

  Аз още като ученик много рисувах коли и един вид оттам започна страстта ми, както и покрай приятели. Освен това излизаш на улицата и гледаш някой по-голям батко е направил нещо с колата си, интересно ти е.

  Тунингованата кола има ли друга стойност?

  Да има, определено е по-скъпа. Например моята кола – Голф 4 фабрично е 150 коня и обикновено струва от порядъка на 3000 лева, много рядко 4000 лева, а аз съм я взел двойно – за 7500 лева. Когато пътувам с нея извън Хасково, няма град, в който да не ме спрат. Казват ми, че е много хубава. Питат ме какви коне е колата, аз ли съм я правил.

  На морето съм виждал кола за над 100 000 лева и никой не я заглежда. Сякаш повечето хора обръщат внимание на старите направени коли.

  Как се продава една тунингова кола, която е по-скъпа?

  На части. Няма кой да ми даде на мен над 10 000 лева, колкото ми е струвала.

  В Хасково увеличава ли се интересът към тунинговане на коли, как преценяваш?

  Увеличава се. Обаче толкова и замира, когато тези събития се правят надалече, не всеки може да си позволи да ходи до София или дори по-далече да гледа как колите се дърпат. Всичко е разход. Ако се направи по-близо, нещо ново, хората ще имат повече интерес.

  Хора на каква възраст предпочитат тунинговани автомобили?

  Повечето ентусиасти са предимно млади хора – между 18 и 30 г., но има и по-възрастни на около 50 г.

  Може ли тунинговането да влезе като специалност в професионалното образование?

  Може, защо не. В чужбина има сервизи, които правят само тунинговани коли. Мисля, че в България също има, но в Хасково няма.

  Интервю на Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (19)

  • 1
   Др
   Драг
   15 -2
   20:48, 1 юни 2018
   Ще е добре да ги направят писта за легални гонките без това на Малево или Узунджово пистата е не използваема !
   • Vr
    VR6Turbo
    12 -1
    07:18, 2 юни 2018
    И на двете Писти Не СтаВа , а Да Затвориш Път няма да коментирам .
  • 2
   Vr
   VR6Turbo
   7 -5
   07:08, 2 юни 2018
   Нито , Ще е първия нито последния с Идеята за Легален Drag Успех :D
  • 3
   33
   333
   6 -3
   08:50, 2 юни 2018
   Тоя калчук от кал ли е нещо?
  • 4
   Iv
   Ivan
   18 -21
   08:54, 2 юни 2018
   Слязъл в града,стъпил на асвалт,изял една баничка,пил една боза и станал гражданин,че и измислил тунинговането,легалните гонки и т.н. Ало...първо виж къде се намираш,огледай се...
   • Ge
    Georgi
    13 -14
    09:22, 2 юни 2018
    От 23 години съм си в хасково,не ям банички, не съм измислил нищо аз И не моя идея само ти си прост и ще си останеш такъв...
  • 5
   Ge
   Georgi
   9 -9
   09:17, 2 юни 2018
   Ванко ти от гледане си на този хал ве баткоо ще чадиш цял живот от вкъщи...
  • 6
   Ха
   Хасково
   10 -10
   09:37, 2 юни 2018
   Браво за добрите идеи
  • 7
   Ня
   Нямам думи
   15 -9
   12:11, 2 юни 2018
   Седи си на пазара в димитровград и си продавай екипите
   • Гю
    Гюрай
    7 -12
    14:47, 2 юни 2018
    Къде ще си седя и какво ще си продавам си е моя ра... Виж коментара
  • 8
   Av
   Avio
   3 -2
   14:01, 2 юни 2018
   За целта трябва писта с асфалт,тъй като на Узунджово е с бетонни плочи,иначе е супер широка и дълга 2200м.Ако има сериозна инвестиция за писта с рульожките става направо и за други пистови състезания и мисля че това е насока за в бъдеще ,защото има само една малка писта в цялата страна.
   • А.
    А.В.
    3 -2
    16:43, 2 юни 2018
    Узунджово има голям потенциал, но трябва инвеститор, който да налее пари в него. Всичко трябва да се асфалтира за да се кара, още когато беше действащо по полосата а и по рулльожките, не беше никак комфортно да се кара с кола над 100Км/ч. Сега след като почти 20г. е изоставено, нещата няма да са добри.
  • 9
   Me
   ME
   11 -1
   14:21, 2 юни 2018
   Какви са тия ревове на мотори? Слушам ги от повече от половин час. Да не би да има ежегодното ревю / състезание в Хасково? Хасково.нет дума не пише за него,хмммм...да не би да е тайна заради орфейците....
   • Бе
    БЕ
    0 -9
    15:23, 2 юни 2018
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Me
    ME
    2 0
    18:51, 2 юни 2018
    Проблема ми е, че досега не съм забелязал информация в хасково.нет за това събитие. Аз досега не съм го пропускал, а сега тръгнах пеша и хванах края.
  • 10
   Гю
   Гюнай
   11 -1
   15:15, 2 юни 2018
   Хубаве ама гонгите да са изван града, достачно хора измряха...........
  • 11
   Мм
   мм
   5 0
   21:56, 2 юни 2018
   Не е лошо като идея но да се затваря път ми идва малко в повече.
  • 12
   Ке
   Кенанския Маймун
   5 -4
   23:51, 2 юни 2018
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 13
   Л-
   л-т николов от с Г извор
   2 -1
   12:36, 4 юни 2018
   Абе ПИЧООЛАР мвие на работа не ходите ли бе та само за съзтезания и гонки пишете и мечтаете

  Хороскоп за 13.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
  13 дек 2019
  Последни новини