От х:

Днес в x:

Със скандал: за трети път отхвърлиха кметските такси за градина

Изображение 1 от 2

    Общинският съвет отново, за трети пореден път, отхвърли кметското предложение за такса за детска градина. Поредната докладна записка на Добри Беливанов със същото съдържание предизвика скандал на сесията.

    “Отказваме да направим такъв подарък на Хасково точно в Деня на детето”, заяви от трибуната Гергана Бояджиева, съветник от ГЕРБ. “На практика вие увеличавате таксата за градина, след като ние я намалихме на лев на ден”, допълни тя. “С това доказвате за пореден път, че не сте от нас”.

    “Нищо не увеличаваме”, репликира градоначалникът. “Никой не е отменил постоянната такса от 25 лева. Никой не обяснява откъде ще дойдат парите, за покриване на реалната издръжка. Какво плащате с едно левче?”, попита Добри Беливанов.

    “Необходимите средства за детските градини са предвидени в бюджета на общината, който вие изпълнявате”, взе думата председателят на бюджетната комисия Даниел Гаргов. По негови изчисления кметското предложение ще увеличи таксата за детска градина с около 60 процента.

    “Нелепо е да се твърди, че няма пари, след като няколко поредни години приключваме с преходен остатък в бюджета от няколко милиона лева”, допълни той.

    “Кмете, непрекъснато твърдите, че сте от ГЕРБ и изпълнявате програмата на ГЕРБ, а правите точно обратното”, заяви от трибуната Митко Петров от ГЕРБ. “В програмата си ясно сме записали, че ще намалим таксите за детска градина и сме го направили. А вие искате да отменим това решение. И то в момент, в който омбудсманът Мая Манолова поде кампания за пълно премахване на таксите за детска градина”, каза още той.

    С 5 гласа “за”, 16 “против” и 7 “въздържали се” Общинският съвет отхвърли предложението на кмета. Коалиция за Хасокво не участва в гласуването.

    Кметското предложение предвиждаше постоянната ставка от 25 лева в Хасково да стане 15 лв, плюс лев на присъствен ден, а за селата постоянната такса да се намали от 15 на 10 лева, плюс лев на присъствен ден.

    Освен това Добри Беливанов предлагаше и въвеждането на нова форма – почасово посещение на градина (в рамките до три астрономически часа) с постоянна такса от лев на ден плюс 1.32 лв. на ден за две закуски.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (14)

    • 1
      Ko
      kovo
      53 -14
      10:54, 1 юни 2018
      Господа от ГЕРБ, при приемане на предложението на г-жа Мая Манолова, за безплатна детска градина, държавния бюджет трябва да осигури парите, а вие извивате ръцете на Кмета. Всеки сам със своята съвест. Догодина предложете кандидат за Кмет, който да бъде избран и тогава му диктувайте условията.
      • Ма
        мастикаджия
        2 0
        15:30, 2 юни 2018
        А завалията със синята фанелка,как гласува?
    • 2
      Пи
      писна ни
      49 -5
      11:05, 1 юни 2018
      Срам да всички правите си пиар с децата.....и съветниците целокупно и кметът се поиграват с хората от Хасково. За времето , докато обсъждате проблева с таксите едно поколение дечица ще порастне....вървете си всички, нямаме търпение и нерви да ви чакаме да си доизкарате мандата- ненужни сте.
    • 3
      ??
      ??
      28 -23
      11:09, 1 юни 2018
      Какъв е проблема не разбирам,след като наистина общината приключва годината с няколко милиона отгоре? И то години наред.. Къде ще отидат тези пари? Георги Иванов с тях си направи именията май...
      • Jo
        John
        25 -13
        11:15, 1 юни 2018
        а кредита от 25 милиона към райфайзен с дефицит ли се плаща или с излишък?
      • Ww
        Www
        16 -17
        13:09, 1 юни 2018
        Излишъка се формира след като са направени всички плащания за годината вкл. кредити, лихви и т.н. Т.е. пари има - желание при кмета няма...
      • Ст
        странен
        9 0
        16:21, 1 юни 2018
        да ама в него са и парите предвидени за дейности, които ще бъдат реализирани в следващата календарна година, примерно
    • 4
      ??
      ??
      29 -12
      11:11, 1 юни 2018
      Защо в хасково таксите бяха до скоро по-високи от колкото в софия? Нашите деца хайвер ли ядът?
    • 5
      Ко
      Копач
      8 -2
      12:50, 1 юни 2018
      А в земеделието има парички и доста съдействия имс
    • 6
      То
      Топе
      34 -10
      13:30, 1 юни 2018
      Хасково се затрива всячески от картата на България, а няколко малоумника от Герб + няколко дахлии + дядо кметя, не спират да спомагат това затриване! Няма по-умрял град от Хасково!
    • 7
      Go
      gost
      26 -4
      14:59, 1 юни 2018
      Хрантутници, до малките деца дето са изчезващ вид в града ни ли опряхте ??? Иначе всички сте големи далавераджии и крадете милиони с нагласените си държавни поръчки, ама ако може и от децата нешо да закачите. И от гробищата не ви е срам да крадете, и там бариери сложихте , безсрамници долни!
    • 8
      Ив
      Иванов
      12 -5
      15:37, 1 юни 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 9
      По
      погнусен
      27 -4
      17:16, 1 юни 2018
      Давате ли си сметка, че и кметът и съветниците правят някакви истински усилия, а не симулации, единствено когато е за техен интерес. Ако е за собствените им заплати или нещо по санирането, или нещо Стаматов да закачи от Добри, или пък голямата рода на Делянчо, или пък някой като Шалапатов да си избие тъпите комплекси и да ходи да рови в минали работи, вместо да види какви простотии се вършат в днес. На опозиционери като Георги Пеев също им дреме само за това да върнат стария кмет, за да изкарат за още някой джип. Ето затова никой не го е еня за дечицата. Добри е старец той няма деца, Таня Захариева , Антон Иванов или Дидо Гаргов също са с големи деца, внуците им не са в Хасково или не разчитат на детска градина, споменатия Шалапатов е стар ерген. Циганите не пращат въобще децата си в детски градини, те си живеят добре в гетото. Значи да му мислят младите образовани хора, на които разчитаме да подобрят генотипа на нацията , доведена до това да я управляват милиционери и пожарникари. Честно казано не виждам нужда нито от кмет, нито от съветници, без оглед на партията им. За три четвърти мандат направиха едно голямо нищо.
    • 10
      Чи
      читател
      9 -1
      21:21, 1 юни 2018
      Брях,тез Румен и Гергана жив ще го изядат тоз кмет,а по изборите най подскачаха двамата. А кмето мълчи,той така или иначе нито с някого говори,нито на някого отговаря,нито нещо прави. Глухоням ли е тоз човек?! И Шалапата и той един експерт и културтрегер... Абе голям гаф и голям провал на това управление,да се махат и вдън земя да идат тез некадърници. Кой ще поеме отговорността за провала на герб на местно ниво и за ставащото?!
    Последни новини