От х:

Днес в x:

Самолетите са абсолютно излишен лукс според Марешки

България като има ангажименти към НАТО, няма ли към ООН? Това пита председателят на "Воля" Веселин Марешки в ефира на Нова.

"Абсолютно излишен лукс, те направиха дезертьорство от българския интерес. Националната ни сигурност не е застрашена. Каракачанов и останалите коакьори ще обясняват, че имат задължения към НАТО", коментира Марешки.

Той напомни, че генералният секретар на ООН - Антонио Гутериш в свое изявление акцентира, че разоръжаването е ангажимент на всяка нация, на всеки човек. Това обхващало както ръчните граната, така и самолетите, обясни Марешки.

Той не напада Обединени Патриоти, действията му не са насочени срещу вицепремиера Красимир Каракачанов. "Воля" защитава националните интереси, настоя Марешки.

Изведнъж се казва, че ще бъдат изхарчени 6 млрд. лв. за самолети, обещавайки и високи пенсии полицаи по селата. "Полицай във всяко село ще струва 50 милиона на година", изтъкна Марешки.

"Ако трябва да мине самолет през нашата територия, той ще премине и през нашите съседки, така че не може да има нападение", натърти лидерът на "Воля" и допълни, че вижда в купуването на самолети абсолютно излишен лукс.

"Нека се дава пари за народа, а когато останат пари да се купуват скъпи играчки", категоричен е Веселин Марешки.

Вчера лидерът на "Воля" и зам.-председател на Народното събрание внесе искане за мораториум върху разходите за въоръжаване.

Искането е за решение за мораториум проектите "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и "Придобиване на нов тип боен самолет", които са на обща стойност близо 3,3 милиарда лева.

Основните ни мотиви на "Воля" са, че най-бедната държава в ЕС не може да си позволи на този етап да отделя милиарди левове за армията, при положение, че фалират болници, няма пари за по-високи пенсии, за заплати на учители, лекари, медицински сестри и т.н.
Според "Воля" е нужен комплексен подход за модернизиране на армията, а не покупки на парче, без ясна стратегия и ефективност.

Освен че сумата от 3.3. млрд. лв. е огромна, от "Воля" припомнят и че през 2015 г. премиерът Борисов е заявил, че няма такива суми за отбраната и че едно от предизборните обещания на Обединените патриоти е повишението на пенсиите - нещо, което не е спазено.

"Сега се оказва, че военният министър повече е загрижен за нови луксозни играчки, отколкото да спазва обещанието си пред хората, които му се довериха и го изпратиха във властта", посочват хората на Веселин Марешки.

Според "Воля" при при това състояние на държавата, тези пари могат да се дадат за здравеопазване, за училища, за вътрешен ред и сигурност, за пенсии, а на фона на ситуацията в държавата отделянето на тези милиарди левове за техника е предателство на националния интерес.

"Не си мислете, че и ВОЛЯ не е била подложена на натиска на лобитата да се ограбят тези милиарди. Въпросът е кой има морала и смелостта да устои и кой се е поддал! На нас не ни се вярва или поне не искаме да вярваме, че министрите са взели такова решение, заради корупционни изкушения. Най-вероятно някой ги е подвел. Затова ролята на народните представители е толкова отговорна - ние да защитим българския национален интерес, щом министрите не могат!", посочват от партията и заявяват, че хората са на първо място.

Припомняме, преди около месец Веселин Марешки лансира идеята за провеждане на референдум за излизане на България от НАТО.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини