От х:

Днес в x:

8 °C

Скандал в парламента заради изслушването на Бойко Борисов

Поредният скандал заради нежеланието на премиера Бойко Борисов да изпълнява задължението си да бъде изслушан от депутатите се разрази в парламента. Миналата седмица от БСП настояха премиерът да внесе доклад за приоритетите, които е следвала страната ни по време на отминалото германско председателство на Съвета на ЕС, както и за настоящото португалско. Това явяване на премиера или неговия заместник е заложено в парламентарния правилник и Конституцията на България. Борисов обаче не обича да идва в парламента. За последно той се яви април миналата година, за да каже какво е актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от Covid-19, и все още не е влизал в Партийния дом, където заседават депутатите от есента. Последното участие на Борисов в парламентарен контрол пък беше преди година.

Председателят на парламента Цвета Караянчева намери начин да "извинява" неявяването му, като подлага явяването му на гласуване, както се случи и вчера с любезното съдействие на “Воля”.

Заместник-председателят на БСП в парламента Драгомир Стойнев отново повдигна темата днес. Той напомни, че преди една седмица е призовал министър-председателя да изпълни чл. 105 от Конституцията и чл. 128 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

"Вие тогава обещахте, че ще помолите министър-председателя тази седмица да дойде в зала и първо да отчете резултатите от приоритетните досиета, касаещи германското председателство, и новите приоритети, касаещи португалското председателство", изтъкна Стойнев.

Не мога нищо да направя, залата реши

Караянчева му отговори, че е щяла да включи темата в програмата, но Веселин Марешки по чл. 53 ал. 3 я е изпреварил и предложил да поканят премиера в Народното събрание.

"Вчера направихме гласуване. Това гласуване показа, че вие нямате достатъчно гласове, с които да поканите премиера. Тук залата реши, че точката в момента не е на дневен ред. Не мога нищо да направя, г-н Стойнев, залата реши", каза Караянчева.

Георги Свиленски от БСП припомни, че преди седмица тя е обещала, че ще проучи правилника и ще направи така, че министър-председателят да дойде тук. "Една седмица не ви стигна. По този правилник министър-председателят е длъжен да дойде тук. Няма нужда нито парламентарната група на "Воля", БСП, ГЕРБ, ДПС да гласува, той да дойде тук. Неговото задължение е той да бъде тук на 6 месеца и да каже какво прави правителството в предстоящите 6 месеца европредседателство. Колко време ви трябва да вас да прочетете правилника", попита още Свиленски. Според него премиерът се страхува да дойде в пленарната зала.

Кръстина Таскова от "Воля" призова да се спре “този цирк”. "От БСП присъстват само тези, които бяха наказани от председателката си и тези, които бяха възнаградени да бъдат водачи на листи. Разбирам, че за тях кампанията започва", каза още Таскова.

"Ма", циркове и страх

Веселин Марешки също се намеси в процедура по начина на водене и изтъкна, че председателят на парламента няма право да спира цирка и циркаджиите. Той направи забележка, че от БСП правят просташки, глуповати и идиотски подвиквания. Марешки визира Георги Гьоков, който според него подвиквал на "Ма" на Кръстина Таскова.

Георги Гьоков поиска лично обяснение, но такова първоначално не му бе дадено и той правеше реплики към председателя на парламента и отказваше да слезе от парламентарната трибуна.

"Колеги, нека започнем работа, ще имате възможност да се обясните. Разбира се, че имате право на лично обяснение. Не защитавам никого, г- Гьоков. Циркът го правите вие. Какво значи ме е страх? Аз за тези 4 години съм показала, че от нищо не ме е страх", каза Караянчева. В крайна сметка тя му даде думата.

"Искам да кажа от трибуната като мое лично обяснение, че г-н Марешки може моето име да не го е чувал, но който го е чувал, го е запомнил с добро", изтъкна Гьоков.

Председателят на парламента Цвета Караянчева увери Георги Гьоков, че има добро име, тъй като е водач на листа.

Веселин Марешки пък призова БСП да си го приберат долу.

Каква е разликата между "Аушвиц" и "Белене"?

Вежди Рашидов от ГЕРБ също излезе на трибуната и призова да не позволява от тази висока трибуна да се правят квалификации за хората. Изказването му бе във връзка с по-ранната процедура на Кристиан Вигенин, който обвини ГЕРБ, че демонстрират най-добрите фашистки традиции. "Преди малко нарекохте фашисти колегите", каза Рашидов на БСП. Той попита каква е разликата между "Аушвиц" и "Белене".

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  3,
  3,14
  8 -2
  13:49, 4 фев 2021
  Тези гробари са нагли,мръсни и долни!Затова ги изгониха от другите партии!Лаят като беззъби кучета,защото им остана малко време!
 • 2
  77
  777
  6 -1
  16:05, 4 фев 2021
  "Залата реши"!!!!Кога започнаха да решават и неудошевените предмети,бе ПКП?

Още новини

Хороскоп за 16.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
16 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
16 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
16 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
16 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
16 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
16 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
16 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
16 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
16 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
16 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
16 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
16 апр 2021
Последни новини