От х:

Днес в x:

13 °C

Мобилно приложение определя риска от аутизъм при деца

Мобилно приложение помага за първоначално определяне на риска от аутизъм при деца. То е напълно безплатно и изцяло на български, посочва клиничният психолог Севджихан Еюбова.

То е насочено към родителите, тъй като те са най-близо до децата си и много често са първите хора, които забелязват нещо необичайно в детето си, обяснява тя. 

Нарушенията от аутистичния спектър започват много рано - в ранна детска възраст. Те най-вече са свързани с взаимоотношенията с останалите хора, липсата на очен контакт, липсата на желание за комуникация, изолирането, в много случаи липса на реч, което допълнително затруднява адаптацията на детето - както в детска градина, така и в училище, посочва психологът.


Признаци и симптоми на аутизъм може да бъдат забелязани още преди първата годинка на детето. Това е нежеланието за физически контакт, не се обръщат, когато са повикани по име, не реагират емоционално на приятна ситуация, не желаят да бъдат прегръщани и носени на ръце. Може да имат и по-избирателно отношение към храната. 

Това са и част от маркерите, включени в алгоритъма на приложението. Самото му инсталиране отнема минута, а да се приложи също е лесно. В него има 20 въпроса за поведението. Родителят трябва да е наблюдавал поведението на детето и да отговори с ДА или НЕ.

Резултатите са в три групи и показват риска от нарушения в аутистичния спектър, както и риска от нарушения в развитието въобще. Ако резултатите са в групите среден и висок риск, родителите трябва да се обърнат незабавно към специалист, казва Севджихан Еюбова
Самото мобилното приложение е базирано на едни инструменти за специфичен за аутизъм скрининг в света – М-СНАТ R/F.  Севджихан Еюбова заедно с Неда Лозанов и Стела Железова, както и IT-специалиста Юлиян Тодоров го преработват, за да е приложимо за България, като получават специално разрешение от д-р Даян Робинс – основния автор на М-СНАТ R/F.

М-СНАТ R/F не поставя диагноза аутизъм, но е надежден инструмент за това какъв е рискът от нарушения от аутистичния спектър при дадено дете и дали е необходимо допълнително тестване, обяснява Севджихан Еюбова.

Идеята за това приложение е скрийнингът да стане по-достъпен, обяснява психологът. Това ще даде възможност на родителите да видят кои са критичните симптоми, които се търсят като нарушения в детското развитие. Така ако ги има - родителите ще могат да потърсят специализирана помощ възможно най-рано, допълва психологът.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате нужната ви подкрепа и разбиране от близък човек. Помогнете му да ви помогне. Поговорете непредубедено с него и ще си изясните много неща. Постепенно постигате, това към което се стремите. Днес ще се наложи да направите някои компромиси в името на по-дългосрочни цели. Не приемате съвети от никого и така усложнявате задачата си.
17 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Обстоятелствата ще ви помогнат да отстоявате по-лесно интересите си, щом сте убедени в правотата си. В живота ви скоро ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Отношенията ви ще се задълбочат, като при някои те могат да стигнат и до брак. Семейните да внимават, удоволствията на вън са рискови за тях.
17 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирането ви с чужди проблеми ще ви натовари, но и накара да се почувствате доволни от себе си. Постигнатото ще ви се отрази добре на самочувствието, ще подсили усещането ви за значимост. Балансът може да се наруши, ако поставите своите интереси над всичко друго.
17 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Заемате се с доста дела наведнъж днес, което едва ли ви гарантира добри резултати. По-възможно е да не останете доволни от себе си, затова се постарайте да се съсредоточите само върху най-важните си ангажименти. Разбирате се прекрасно с човек, с когото сте имали противоречия до този момент. Ще останете очаровани от постъпката на свой близък.
17 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
С покупки по дома ще зарадвате близките си, пък и ще подобрите бита си. Може да си позволите и повече удоволствия, заслужили сте ги. Работни ангажименти могат да създадат у някои от вас напрежение, но ще ги приключите в рамките на деня. Оставете си време за лични нужди и почивка.
17 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви ден изпълнен с любов и хармонични отношения. В подобна среда най-приятното нещо ще е да си почивате и да се радвате на взаимоотношенията си с любими хора. Работата ви днес ще е успешна, но най-добре ще е да я отложите, ако имате тази възможност. Втората част от деня ще ви изненада с предложение на приятел, на което трудно ще устоите.
17 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Самоуверени сте днес и поводът за това най-вероятно е свързан с любимия ви човек. Добри новини, свързани с него ще дадат нова перспектива на връзката ви. Денят ще ви предложи избор на възможности и от вас зависи какво ще предпочетете. В добро настроение сте и е сигурно, че ви очаква приятен ден. Обърнете внимание на здравето си.
17 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Непрекъснато сте в движение днес и се занимавате с различни неща, които по-скоро ви натоварват, отколкото ви помагат да се отпуснете. Вие обаче сте във върхова форма и противно на очакванията на околните едва ли ще предпочетете да почивате днес. Заемате се с няколко неща едновременно и се чувствате наистина добре когато действате.
17 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най-вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
17 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
17 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития ще ви накарат да избирате между няколко еднакво привлекателни възможности. Не се колебайте дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и успешно решаване на въпроси свързани с интимен партньор. Не пренебрегвайте извора, от който черпите наслада.
17 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Присъствието ви респектира и кара мнозина да се съобразяват с вас. Съобразявайки се с общото настроение днес, по-лесно ще постигате целите си. Внимавайте на пътя и при работа на открито. Атмосферата в семейството ще ви провокира към размисъл дали не грешите, като предлагате помощта си във всяка ситуация.
17 ное 2019
Последни новини