От х:

Днес в x:

34 °C

Мобилно приложение определя риска от аутизъм при деца

Мобилно приложение помага за първоначално определяне на риска от аутизъм при деца. То е напълно безплатно и изцяло на български, посочва клиничният психолог Севджихан Еюбова.

То е насочено към родителите, тъй като те са най-близо до децата си и много често са първите хора, които забелязват нещо необичайно в детето си, обяснява тя. 

Нарушенията от аутистичния спектър започват много рано - в ранна детска възраст. Те най-вече са свързани с взаимоотношенията с останалите хора, липсата на очен контакт, липсата на желание за комуникация, изолирането, в много случаи липса на реч, което допълнително затруднява адаптацията на детето - както в детска градина, така и в училище, посочва психологът.


Признаци и симптоми на аутизъм може да бъдат забелязани още преди първата годинка на детето. Това е нежеланието за физически контакт, не се обръщат, когато са повикани по име, не реагират емоционално на приятна ситуация, не желаят да бъдат прегръщани и носени на ръце. Може да имат и по-избирателно отношение към храната. 

Това са и част от маркерите, включени в алгоритъма на приложението. Самото му инсталиране отнема минута, а да се приложи също е лесно. В него има 20 въпроса за поведението. Родителят трябва да е наблюдавал поведението на детето и да отговори с ДА или НЕ.

Резултатите са в три групи и показват риска от нарушения в аутистичния спектър, както и риска от нарушения в развитието въобще. Ако резултатите са в групите среден и висок риск, родителите трябва да се обърнат незабавно към специалист, казва Севджихан Еюбова
Самото мобилното приложение е базирано на едни инструменти за специфичен за аутизъм скрининг в света – М-СНАТ R/F.  Севджихан Еюбова заедно с Неда Лозанов и Стела Железова, както и IT-специалиста Юлиян Тодоров го преработват, за да е приложимо за България, като получават специално разрешение от д-р Даян Робинс – основния автор на М-СНАТ R/F.

М-СНАТ R/F не поставя диагноза аутизъм, но е надежден инструмент за това какъв е рискът от нарушения от аутистичния спектър при дадено дете и дали е необходимо допълнително тестване, обяснява Севджихан Еюбова.

Идеята за това приложение е скрийнингът да стане по-достъпен, обяснява психологът. Това ще даде възможност на родителите да видят кои са критичните симптоми, които се търсят като нарушения в детското развитие. Така ако ги има - родителите ще могат да потърсят специализирана помощ възможно най-рано, допълва психологът.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще е благодатен на срещи и установяване на полезни контакти. Работата ви ще е интересна, спорна, и повече отколкото очаквате. Обмислете добре идеите си и пътищата за осъществяването им. Не пренебрегвайте полезната информация, която ще научите помежду другото. Роднини ще ви зарадват с вести, имащи отношение към общите ви начинания.
03 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете се на важните за вас задачи, без да се разпилявате с маловажни неща. Имате прекрасни идеи, които чакат своята реализация, създайте условията за нея, бъдете наблюдателни и разчитайте знаците по пътя си. Много хора ще ви приветстват и помагат. Следвайте убежденията си, те са вашата пътеводна светлина.
03 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
03 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Перспективна идея ще ви вдъхнови да заживеете с планове за нейното осъществяване. Настроението ви ще нарасне, ще ви направи активни и по-добри. Наред с това не пренебрегвайте задълженията си, отделете време на всичките си задачи. Дошла навреме вест ще внесе повече яснота в намеренията ви.
03 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работещите в производството, търговията и бизнеса ще продължат и днес да се занимават със служебните си задачи. Трети ще мислят за почивката си, тръгвайки на път. Във всички случаи ще се ползвате с внимание и разбиране, няма да срещате непреодолими препятствия пред себе си. Приемете приятелската покана за среща.
03 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Старанията, които влагате в делата си ще дадат резултати. Но, понякога се налага и да се съобразявате с обстоятелствата, като отстъпите от позициите си - при спорове например, а също и при видими здравословни проблеми. Не въвличайте близките си в рисковани начинания. Спестете им това напрежение.
03 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изисквайте прекалено много от обкръжението си. Всеки има своите приоритети, които следва,колкото и да не ви се иска. Търпението ви към тях ще повиши уважението им и ще ви помогне да се освободите от напрежението, което носите. Вечерта е подходяща за гости. Поканете някого или вие отидете.
03 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Овладейте емоциите си и не се впускайте в рисковани начинания. Възможността да пострадате сериозно ако го сторите е доста голяма. Заемете се с ежедневните си ангажименти и не се разсейвайте със странични проекти. Имате предостатъчно работа, която не търпи отлагане. Очаква ви привлекателно предложение за вечерта.
03 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Преценявайте добре обстановката, като не прекалявате с търпението на околните. В добра форма сте и изпълнени с ентусиазъм. Трансформирайте излишната си енергия в нещо полезно, творческите ви идеи заслужават внимание. Нека не ви възпират отминали неудачи, дайте воля на въображението си.
03 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Характерни за вас днес са противоречията, които са иначе чужди на зодиакалния ви знак. Чувствате, че стоите на кръстопът и не сте сигурни кой от пътищата е най-правилния за вас. Най-удачния вариант е да се захванете с нещо, което вече сте започнали и да оставите времето да работи за вас. Бъдете сигурни, че не след дълго ще разберете това което ви интересува.
03 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви приятни задължения днес. Привлечени сте от бъдеща възможност, която е свързана с известни инвестиции, но пък е доста перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате напоследък. Сами знаете колко ценен е той за вас.
03 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Вие сте безспорен, неизтощим източник на енергия и свежо чувство за хумор. Работите усърдно и всеотдайно, и резултатите не закъсняват. Внимавайте да не влезете в пререкание с близките си. Приятелите заслужават повече внимание и това го разбирате и днес. Организирайте в тяхна чест събиране и се повеселете.
03 юли 2020
Последни новини