От х:

Днес в x:

Земята под английско село се надига и никой не знае защо

Земята под историческо селище в Южна Англия се надига и никой не знае защо.

Тихата енория Уиланд в Девън е с население 6 000 души, но земята под малкото градче не е от най-стабилните. Учените откриха, че тя се надига с най-бързи темпове от където и да е другаде във Великобритания.

Това движение, макар и недоловимо за местните жители, кара Уиланд да се издига с 2 см годишно. Въпреки че издигането и потъването на даден район обикновено се обясняват с неща като минна дейност или различни геологични явления, в този случай движението на земята си остава мистерия.

Откритието е направено като час от националното картографиране на земното движение, извършено от компанията Geomatic Ventures Limited и Университета в Нотингам, които анализирали над 2 000 изображения от европейския сателит Sentinel -1 между 2015 и 2017 година.

Обработвайки 8 терабайта информация от радарите, екипът създал детайлна карта на променящата се топография във Великобритания.

Сред регистрираните движения били и характерните издувания на земята под въглищни мини - явление, дължащо се на подземни наводнения, както и последвалото и потъване след отслабване на ефекта.

Какво точно кара земята под Уиланд да се надига, все още не е ясно, защото историческото селище не разполага с подобно индустриално наследство, което да обясни явлението.

“Уиланд се намира в средата на нищото, там никога не е имало минна дейност, нямаме идея каква е причината за надигането на земята. За жителите на селото, случващото се е незабележимо и е малко вероятно да доведе до някакви структурни щети, но притеснение буди фактът, че в района се намира високоскороста железопътна линия и магистралата М5. ”, казва Анди Соутър от Универсиета в Нотингам.

Засегнатият район от Уиланд е широк почти 2 километра и се простира из целия град. И макар изследователите да не са открили категорично обяснение за явлението, фактът, че сградите и околните полета се издигат в унисон, подсказва, че причината за мистерията вероятно се намира дълбоко под земята.

“Подобни неща се случват над торфища и голя земя, но не и над застроени площи. Фактът че явлението засяга едновременно урбанизиран и селскостопански район, означава, че причината вероятно се намира дълбоко под повърхността”, казва Соутър.

Засега това е само предположение, но е възможно виновникът да е обширен подземен водоносен пласт, дълбоко под селото, който може би сега се запълва отново, карайки земята да се надига.

Докато подземният слой продължава да набъбва като гъба, поемайки все повече вода, се очаква градът да продължи да се издига бавно и незабележимо.

И макар изследователите да не смятат, че явленето е опасно, те са категорични, че причината за надигащата се земя трябва да бъде открита, защото в крайна сметка може да се окаже не толкова безобидна.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини