От х:

Днес в x:

Контрол върху 1,7 млрд. лв. за хората с увреждания поиска премиерът

Затягане на контрола върху парите за хората с увреждания, поиска премиерът Бойко Борисов. „Целта ни е да направим реформата така, че да остане повече ресурс за тях”, каза министър-председателят на брифинг в Министерския съвет. “1,7 млрд. лв. отиват в този процес и мисля, че един по-добър контрол ще е от полза за всички. Още веднъж апелирам за диалог”, заяви Борисов. Той взе отношение по темата покрай националния протест на хората с увреждания днес пред Министерски съвет. На него малко преди обед от цялата страна се събраха повече от 6500 души.

В късния следобед вчера, след като стана ясно, че подготвяния протест ще се състои, по разпореждане на премиера Бойко Борисов предлаганите промени в системата за медицинската експертиза бяха изтеглени от Министерство на здравеопазването.

И здравният министър Ананиев, и колегата му по труда и социалната политика Бисер Петков обявиха, че са отворени за диалог с организациите на хората с увреждания.

Разговорите ще продължат до постигна на съгласие по готвените промени. По отношение на концепцията за експертиза на работоспособността министър Петков припомни, че тя е била внесена в Народното събрание в изпълнение на решение на парламента в края на месец октомври 2017 г. "Оттогава не са предприемани последващи действия по реализацията на тази концепция", коментира Петков. 

Министърът съобщи, че в четвъртък, 12 април, в 15 часа в Социалното министерство ще има среща с организаторите на протеста. „Ще се радвам да чуя предложенията за промени в медицинската експертиза”, посочи министър Петков. Той отново декларира, че с промените се цели не ограничаванена и средствата за подкрепа на хората с увреждания, а  да постигне справедливото им разпределение и да се ограничат злоупотребите. Той обясни, че това, което утре трябва да се изясни по време на срещата, е дали организациите подкрепят модела на Световната здравна организация за функционалността на човешкия организъм като ICF система. Като база за извършване на оценката на хората с увреждания и съответно как виждат организацията на медицинската експертиза. 

 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИК
    0 0
    15:16, 11 апр 2018
    Ей той Бойко много щедър бе Сега пак ще измъкне от СОБСТВЕНИЯ си джоб няколко милиона и въпроса ще се реши Как да не гласуваш после за такъв ОБАЯТЕЛЕН и ЩЕДЪР човек
Последни новини