От х:

Днес в x:

ЕС няма да подкрепи изграждането на "Северен поток 2"

ЕС няма да подкрепи проекта за газопровода "Северен поток 2", защото той не е в полза на диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на газ. 
Това заяви Доминик Ристори, ръководител на дирекция "Енергетика" на Европейската комисия, цитиран от Дойче веле.
 
"Ако газопроводът бъде построен, той няма да получи подкрепата на ЕС", посочи Ристори.
 
По думите му, реализацията на проекта би била в нарушение на принципите за прозрачност, за недопускане на дискриминация и за свободен достъп на европейските потребители до източниците на енергоносители.
 
Ристори, който е посещение в Киев, се срещна с украинския министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Игор Насалик и с представители на енергийни компании.
 
Той увери домакините си, че Европейският съюз ще помогне на Украйна в спора ѝ с руската компания "Газпром".
 
"Ние ще помагаме на Украйна за изпълнението на решенията на Стокхолмския арбитраж. Ще настояваме двете страни да изпълняват решенията на арбитража." - заяви европейският представител.Припомняме, международният арбитраж в Стокхолм постанови, че руският концерн "Газпром" трябва да доплати на украинската компания "Нафтогаз" 4.63 милиарда долара на неизпълнение на договорените обеми транзит на газ.
 
Доминик Ристори отбеляза, че транзитът на газ е важен както за Украйна, така и за ЕС с оглед на диверсификацията на маршрутите и източниците.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини