От х:

Днес в x:

Извинителните бележки отново ще са безплатни. Преглед на печата

СЗО.

"Сега":

Експерти от СЗО ще анализират здравния ни модел

Държавният глава Румен Радев е приветствал възможността експерти на Световната здравна организация да предложат анализ на здравния ни модел. На среща с генералния директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус президентът е заявил, че години наред пациенти и медици стават свидетели на редица трансформации в българското здравеопазване, но не са удовлетворени от резултата, съобщиха от прессекретариата на президента.

България е в процес на въвеждане на електронна здравна карта, необходимо е страната ни да развие високи стандарти, конкурентни не само в европейски, но и в световен мащаб, е подчертал държавният глава.

Радев и Гебрейесус са били единодушни, че не само медицинската грижа, но и превенцията, здравното образование и здравословният начин на живот са важни предпоставки за подобряване на живота у нас и по света.

Протести. 

"Монитор":

След среща в МС с Борисов: Във Видин спират с протестите

Във Видин спират с протестите, а най-тежките участъци от магистралата до града ще са готови в края на 2020 - началото на 2021 година. Това стана ясно след срещата в МС между представителите на протестиращите видинчани и премиера Бойко Борисов, на която присъства и регионалният министър Николай Нанков.

От думите на Нанков стана ясно, че пътят от Ботевград до Видин и тунелът под Петрохан са приоритет за кабинета, като първият дори е част от коридор номер 8.

Най-тежките участъци са Видин -Руженци и Ботевград - Мездра. За останалата част и цялостно завършване на магистралата остава срокът 2022 г.

За да спокойни обаче гражданите от Видинско и региона, на заседанието на МС следващата сряда ще се вземе решение за конкретни срокове и ангажименти, за което натояваха и самите протестиращи, обясни Нанков. Част от трасето в магистрала, а друга - скоростен път.

Той обясни, че протестиращите видинчани просто искат гаранцио, че пътят ще се изгради бързо.

Относно другото искане за тунел под Петрохан, Нанков обясни, че до края на годината трябва да приключат геоложките проучвания и прединвестиционните анализи. Едва тогава ще започнат да се търсят чуждестранни инвеститори.

Здравеопазване. 

"24 Часа":

Извинителните бележки отново ще са безплатни

Отново стават безплатни медицинските бележки за извиняване на отсъствията на учениците. Информацията вече няма да се попълва от лекарите, а ще се отразява автоматично на амбулаторния лист, предаде bTV.

Родителите са недоволни от таксата за извинителна бележка - не защото е скъпо, а защото не е справедливо.

Старите бележки ще бъдат заменени от отрязък от амбулаторния лист. Общопрактикуващите лекари обаче смятат писането на извинителни бележки за допълнително административна работа и израз на това, че трудът им не се уважава.

Дървена ваканция. 

"24 Часа":

В 898 училища в страната днес не се учи заради лошото време

Заради неблагоприятните метеорологични условия и влошената пътна обстановка, към 11.00 часа днес, няма учебни занятия в 898 училища в страната. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Най-много - 122 училища, са затворени в област Варна. 89 училища не учат в област Стара Загора. В област Плевен са затворени 83 училища, в област Велико Търново - 77, а в област Русе - 70 училища.

Само в 1 училище в област Видин, в 2 училища в област Пазарджик и в 5 училища в област Ямбол няма днес да има учебни занятия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини