От х:

Днес в x:

57 лв. за извинителна медицинска бележка? Не, благодаря!

57 лв. за медицинска бележка. Толкова е заплатил родител от София, за да бъдат извинени отсъствията на детето му от училище. Темата доведе до сериозен обществен отзвук.

„От септември, 2023 г. медицинските бележки, които лекарите издават на учениците са в електронен вариант, като резултат от интеграцията между централните системи в здравеопазването и образованието. В това число влизат не само бележките, които се издават при установено заболяване и служат за извиняване на отсъствията, а и бележките за контакт с инфекциозно болен, прекарано инфекциозно заболяване и удостоверението за клинично здрав пациент“, се съобщава в сайта на Здравното министерство на 8-и януари. Там обаче никъде не се упоменава, че всъщност медиците могат да поискат такса за генерирането на документа и то тя може да е толкова, колкото те сами преценят. И това на практика е абсолютно законно. Защо, обяснява директорът на Районната здравна каса в Хасково Ирина Колева:

„Издаването на служебна бележка при отсъствие от училище не попада в обема документи, които са регламентирани в наредба 9 от 2019 година за определяне на пекат здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК. Така че това е един документ, който общопрактикуващите или другите лекари издават като документ, който е извън пакета. И следователно те могат сами да преценят и да определят размера на таксата, която изискват за него.“

В РЗОК има запитвания за законосъобразността, но няма подаден официален сигнал, който да е за притеснително висока сума, обясни Ирина Колева.

От гледна точка на общопрактикуващите лекари монетата, както ези, си има и тура.

Дългогодишният педиатър и председател на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Николай Николов обяснява практически механизма на издаване на бележка за извиняване на отсъствия по медицински причини.

„Издаването на бележка за извиняване на отсъствия е работа, която се изисква от нас от просветното министерство, не е по изискване от здравното министерство. Това се случва автоматично през Националната здравноинформационна система/НЗИС/. Но чисто технически зад издаването на този документ стои човек. А бележка не може да бъде издадена, ако няма лист за преглед-описва се състоянието на пациента и се качва в НЗИС. Бележката, която автоматично се набира отново, влиза в електронния дневник на училището, където учи дето. Така че бележка без амбулаторен лист -няма. Всъщност работата е по цялостно издаване на електронен документ. Самата бележка е също електронен документ. За щастие аз имам сътрудници, които вършат това, но те са на заплата при мен...

За случая в София: най-вероятно колегата е калкулирал преглед, при който е издадена и бележка, не става въпрос само за електронна бележка.“, смята д-р Николов за цитираната сума в медиите.

При него таксата за електронната бележка е 3 лева-символична и непроменена от години. Докторът е чувал обаче, че най-конвертируемите такси, които взимат колегите му, са 5-10 до 20 лева.

Според д-р Николов при тези такси въпросът не е само в сумите, а най-важното е да се стига до облекчение на процедурата като цяло, да няма шмекерии и да се ограничат симулациите, на които често тийнейджърите са способни. Според него, правилното решение е до няколко дни, в рамките на нормалния период за леко неразположение, отсъствията да се извиняват от родителите.

Така и системата ще бъде разтоварена административно. В противен случай при леко неразположение и отсъствие макар и за ден, ученикът трябва задължително да мине през кабинета на джипито, за да получи бележка за отсъствието. А това на практика няма как да стане без преглед. В същото време напълно здрав човек е във вариант да е контактен с болни, докато чака пред докторския кабинет.

Казусът за извинителните бележки и каква би трябвало да е таксата за издаването им, се разви едва през последните дни, когато фрапиращият случай от София излезе в медийното пространство.

Изясни се, че е законно, но да поискаш 57 лв. за бележка за отсъствие вече е въпрос на морал, коментират родители от Хасково. За бележка за извиняване на отсъствията на местно ниво се плаща масово цена от 2-3 лева.

„57 лева? Не, благодаря!“, коментира Нели Вълкова, която е майка на на седмокласник. Според нея сума от 2 до 5 лева е поносима, но всеки лев нагоре е необясним. Попадне ли в подобна, като на тази в София ситуация, тя е категорична, че ще смени джипито.

Покрай случая лъсна нова слабост на здравната система у нас и опитите да сме като европейци. И не за друго, а защото информацията за това колко и за какво плащаме би трябвало да е не просто представена някъде си, а представена настоятелно.

По данни на „Информационно обслужване“ АД от средата на септември до този момент към Националната здравноинформационна система (НЗИС) са подадени 1.260 млн. електронни извинителни бележки на ученици. Средно на ден лекарите и други медицински лица издават по 20 хил. медицински бележки, като най-много се издават в София, Пловдив и Варна. Най-големият брой генерирани е-бележки е регистриран на 18 декември 2023 г. – 30 754.

Сметките са ясни, но преди сметките не би ли трябвало някой да си свърши работата, и то качествено, защото всеки има право да знае всъщност каква е стойността на израза „пито-платено“?

По публикацията работиха: Красимира Славова, Мария Ламбова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    Подменен Променен
    5 0
    20:36, 18 яну 2024
    Куче касичка пациент касичка човек касичка .Благодарим на подменените променени подкрепени и управлявани от ДПС за ентусиазма и желанието да затрият Бъхлария
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини