От х:

Днес в x:

Повечето лекари искат от 3 до 5 лв. за извинителни бележки

Изображение 1 от 2

    Предложението на Министерството на здравеопазването да замени извинителните бележки за учениците с амбулаторни листове предизвика бурна реакция от страна на Българския лекарски съюз (БЛС), като събуди сериозен дебат в обществото. В студиото на БНТ председателят на УС на БЛС, д-р Иван Маджаров, сподели своето мнение по този въпрос, предаде News.bg.

    Според д-р Маджаров, решението на министерството се е оказало спорно, поради факта, че някои лекари се опитват да изискват значителни суми пари за издаването на електронните извинителни бележки. От една страна това изглежда неправилно, но от друга страна д-р Маджаров уточни, че много специализирани кабинети и лекари, работещи предимно с деца, не получават никаква потребителска такса, защото децата са освободени от такава, а в условията на пазарната икономика нищо не е безплатно.

    Д-р Маджаров каза, че не е справедливо да се обвиняват всички лекари за тези практики, тъй като мнозина от тях са продължили да издават извинителни бележки на нормални цени, които са в диапазона от 3 до 5 лева. Той призова пациентите да се ангажират в този процес, като ако се сблъскат с недобросъвестен лекар, да го сменят или да предприемат мерки за оплакване пред съответните органи.

    Той уточни, че в амбулаторния лист има много информация за здравословното състояние на учениците, която не е и не трябва да става публична, а не е ясно как информацията от амбулаторните листове ще се предава към образователната система и по този въпрос предстои да се изяснят много неща.

    Д-р Маджаров каза, че преговорите за Национален рамков договор вървят и дори са приключили в сферата на доболничната помощ и тази седмица предстои началото на преговорите за болничната помощ.

    Източник: news.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини