От х:

Днес в x:

Водата на Луната притежава изненадващи качества

Наскоро учените откриха, че под повърхността на Луната се крие огромно количество вода.

След тези първоначални открития, изследователи от Института по космически науки в Боулдър, Колорадо се натъкнаха на доказателства, че водата е широкоразпространена из целия спътник и е налице и през деня, и през нощта.

Те обаче забелязали, че водата съществува основно под формата на OH (реактивна хидроксилна молекула, вместо H2O) и не е леснодостъпна.

Тези открития биха могли да дадат на изследователите по-добро разбиране за произхода на водата на Луната и как точно е разпределена тя. Информацията на свой ред ще се окаже полезна за бъдещите мисии до спътника.

В допълнение все повече и повече агенции и компании изследват възможността за пътешествие до Луната и установяване на лунна база. Водата би могла да се използва като питейна или да се превърне в ракетно гориво след разделяне на водорода от кислорода.

Последните открития противоречат на първоначалното ни разбиране за водата на Луната.

В началото учените смятаха, че водата се намира основно около полюсите. Освен това сигналите подсказваха, че водата се променя със смяната на деня и нощта, което навеждаше на мисълта, че тя се движи.

Все още се водят спорове относно местоположението и поведението на водата, заради изменчивата природа на сигналите от отдалечените инструменти с инфрачервени сенозри, използвани, за да покрепят твърденията от това изследване.

Освен че разширяват човешкото познание и евентуално ще ни позволят да използваме ресурсите на Луната, откритията ще дадат възможност на учените да разберат повече за потециалното наличие на вода и на други скалисти космически обекти.


Източник: futurism.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини