От х:

Днес в x:

1295 именици в Хасково вдигат наздравици на Йордановден

Имен ден на Богоявление в България празнуват 145 136 души. От тях мъжете са 76 704, а жените - 68 432. В община Хасково за здраве ще почерпят 1576 празнуващи, а в областния град Хасково чаши ще вдигнат за празнична наздравица 1295 именици.

Старо вярване е, че в нощта на Йордановден небето се отваря и каквото си пожелаеш, ще се сбъдне.

На 6 януари е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство.

До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони. Затова и се наричат "мръсни дни", на някои места са известни и като Поганци или Караконжуви дни.

В църквата се извършва служба, придружен от тържествено шествие, попът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори.

Вярването е, че с кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.

Смята, се че ако на Йордановден болните се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Затова се носи и от кръстовата вода вкъщи, за да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

Празнуват имениците Йордан, Йорданка, Божидара, Бояна, Божана, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден.

Традиционните гозби за трапезата на Йордановден са питата, свинската мръвка, сърмичките, пълнените чушки, киселото зеле, бобът и виното.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ан
    анонимен
    2 0
    09:43, 6 яну 2018
    В Хасково къде хвърлят кръста?
  • 2
    Ке
    КЕНАНСКИЯ МАЙМУН
    1 -4
    10:55, 6 яну 2018
    И кво беше посланието на хасковските попчета ??
    ...
    Търпете герб да ви хххх и ще си спасите душите :))
  • 3
    🇧🇬
    🇧🇬
    3 0
    12:23, 6 яну 2018
    Дай предложение......Ако не е ГЕРБ,кой да е ?....Може и да ни убедиш в правотата си..........Обаче нямаш идея,сигурен съм.....Честито Богоявление !!!
Последни новини