От х:

Днес в x:

Децата от "Левски" превърнаха училището си в Коледна пекарна

    Духът на Коледните традиции завладя този следобед училище „Васил Левски“. Деца и учители превърнаха хасковското школо в огромна фурна за традиционни празнични печива.

    Получили познанието за питките на коледната трапеза от учителите си, учениците ги приложиха на практика.

    28 ентусиазирани паралелки месиха, заплитаха кръстчета, гроздове и житни класове в погачите по коридорите на школото и в стоите си.

    Прекрасната инициатива се провежда за втора поредна година. През миналата в ние участваха и родителите. През тази обаче децата работиха само с преподавателите си. Превърналото се вече в традиция в училището „голямо коледно месене“ няма състезателен характер, победители ще са най-оригиналните печива.

    Сред най-големите мераклии, а и най-старателни, бяха разбира се най-малките. В подготовката на сръчковците от 1Б клас е участвала бабата на Моника Дакова. Баба Слава начертала на децата традиционната схема за коледната питка, която тя пък наследила от своята баба. На нея има грозде, от което се прави виното, което пък дава веселието в къщата, първолаците завиха кравайчета и да да изобразят слънчице-за топлина в семейството, на питката им има още и кръст -символ на раждането на Христос, житни класове, които носят посланието на земята и са символ на плодородието. Пиленце, което идва, за да ни каже добрата новина за рождеството на Божия син. На питката на 1Б клас им има още сърце, което символизира обичта между хората и четирилистна детелина-за късмет през цялата идна година. Тайно госпожа Владимирова е сложила в погачата и късметлийска.

    Всички питки бяха изпечени във фурната на столовата и след изложбата и тежката дума на журито, ще бъдат изядени. Пак така заедно от децата, както и бяха приготвени.

    Красимира Славова     

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини