От х:

Днес в x:

5 млн.лв. за Хасково, ако държавата върне част от данък върху дохода в общините

5 млн. лева биха влезли за година в общинската хазна на Хасково, ако се възприеме предложението на Института по пазарна икономика за отстъпването на 1/5 от подоходното облагане от държавата в полза на местните бюджети.

Предложението на ИПИ е подоходният данък да се събира както досега - от НАП, като автоматично да се превеждат 1/5 от приходите на принципа „парите следват личната карта“. Или иначе казано - парите да отиват в общината по регистрация на лицето.

Така сметките на експертите показват, че през следващата година този ресурс би се равнявал на 634 млн. лева. Сумата  представлява почти удвояване на собствените данъчни постъпления на общините.

Днес от ИПИ публикуваха и карта, на която се вижда как биха се разпределили тези 634 млн. лева по общини.

Сметките на икономистите за разпределението са на база брой работещи и нива на заплати във всяка община. Макар Хасково да е с ниво на безработица под средното за страната, в същото време тук заплатите са ниски - между 60 и 70 % от средните за страната. Така сметката показва, че при отстъпване на част от приходите от ДОД община Хасково ще получи 5,04 млн. лева.

За сравнение старозагорската хазна би получила 12 млн., Сливен-6,05 млн. Очаквано най-високи приходи ще бъдат отбелязани в София-столица - 274,6 млн, в Пловдив - 35 млн.лв. и Варна - 34 млн.лева.

Общината в регина, в която ще се върнат най-много средства след областния център, е Димитровград. Сметките показват, че там биха постъпили годишно допълнително близо 2,6 млн.лв. Маджарово е общината от всички 265 в страната, в която би се върнала най-малката сума, едва 23 000 лева.

Общият извод, който прави ИПИ за предложението си е, че всички общини биха спечелили от реформата, като тези, които концентрират повече икономическа активност - имат по-висока заетост и по-високи заплати, ще получат ресурс, който би ги направил в пъти по-независими от централната власт.

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини