От х:

Днес в x:

СЕМ: Има нарушения около "Страх"

Съгласно изискванията на Закона за радиото и телевизията, радио- и телевизионните оператори са задължени да не допускат излъчването на предавания, които застрашават физическото и психическото здраве на малолетните и непълнолетните, съдържат насилие и жестокост, съобщиха от пресцентъра на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Законът изрично предвижда, че предавания, които са насочени към увреждане на физическото, умственото и моралното развитие на малолетните и непълнолетните трябва да се излъчват в часовия пояс от 23 часа до 6 часа, при това с подходяща сигнализация по време на цялото предаване.

Което не изключва отговорността на оператора за спазването на принципите на чл.10 през цялото времетраене на програмата (чл.17, ал.3 ). Още от старта на риалити предаването "Страх" на 1 март 2009 г., то е обект на наблюдение от експертите на дирекция "Мониторинг" на СЕМ, които внимателно са проследили всички негови издания и вече са установили нарушение на изискванията на ЗРТ.

Преди два дни станахме свидетели на особено трагичен инцидент - смъртта на невръстно момче, което някои медии свързаха с излъчваното по "Нова телевизия" на риалити предаването.

Във връзка с излъчването на това риалити предаване в програмата на "Нова телевизия - Първи частен канал" ЕАД, Съветът за електронни медии ще съобрази своите действия и ще упражни функциите си на надзорен орган, като стриктно ще се придържа към следното:

Опазването на малолетните и непълнолетните от вредно телевизионно съдържание е основен принцип на радио- и телевизионната дейност у нас и задължение на СЕМ, предвидено от ЗРТ, Директивата за аудиовизуалните медийни услуги и Европейската конвенция за трансгранична телевизия;

Подобен трагичен инцидент е пръв по рода си;

Устойчивата практика на СЕМ във връзка с издаването през 2002 г. на задължителни указания на бТВ за преместването на кеч предаванията "Първична сила" и "Разбиване" от светлата в тъмната час на денонощието.

Като обсъди внимателно конкретния случай и взе предвид изброените дотук обстоятелства, СЕМ предприема следните действия:
Първо. Отправя покана към ръководството на "Нова телевизия - Първи частен канал" ЕАД и изпълнителния продуцент на предаването "Страх" за среща по този повод, която да се състои на 30 март (понеделник) от 11.00 ч. в заседателната зала на Съвета. По време на срещата Съветът за електронни медии предлага да бъдат обсъдени следните въпроси:

Какви са вижданията на телевизионния оператор относно програмирането на предаването "Страх" в светлата част на денонощието?
Отговаря ли на изискванията на закона излъчването на това предаване без сигнализация от вида "Препоръчителен родителски контрол"?

Възможно ли е съобразно ЗРТ повторенията на това предаване да се излъчват по "Нова телевизия" и "Телевизия Диема" само в тъмната част на денонощието ?

Каква е европейската практика в излъчването на предаването "Страх" и дали то се излъчва предимно по ефирни или по кабелни програми?

Какъв е лицензионният договор, сключен от "Нова телевизия - Първи частен канал" ЕАД, и дали в него има специална клауза, която се отнася до опазването на физическото и на психическото здраве на малолетните и непълнолетните?

Какви договори са подписали отделните участници във формата "Страх" с "Нова телевизия - Първи частен канал" ЕАД и дали медиата е поела специален ангажимент към добрите нрави и опазване здравето на малолетните и непълнолетните?

Второ. Председателят на СЕМ ще свика специално заседание на Експертния съвет по този повод, което ще се проведе през следващата седмица.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини