От х:

Днес в x:

СЕМ: Наложени са имуществени санкции на доставчици, които отричат жестокостите на войната

Съветът за електронни медии категорично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча. Става дума за чудовищен акт на мъчения и убийства на цивилни граждани, заради отразяването на които СЕМ се сезира преди повече от година. Това се казва в позиция на СЕМ относно Украйна.

По повод войната в Украйна в Съвета за електронни медии са осъществени множество наблюдения на програми на радио- и телевизионни оператори за спазването на Закона за радиото и телевизията. Налице са вече образувани административнонаказателни производства и са наложени имуществени санкции на доставчици, които отричат жестокостите на войната.

Позицията излиза след позорно изказване на председателя на СЕМ Соня Момчилова, според която кланетата в Буча са пропаганда. Тя заяви това,  въпреки свидетелствата на оцелелите и множество репортажи с кадри на убити цивилни хора по улиците на Буча, в интервю за YouTube-канала на Асен Генов "Контракоментар".

Посолствата на Украйна и САЩ изразиха протест срещу изказването на председателя на СЕМ Соня Момчилова. 

Соня Момчилова е член на СЕМ от квотата на Румен Радев от юли 2021 г. Председател е от април 2022 г. и беше преизбрана за ръководител на регулатора само преди два месеца.

От днешното съобщение не става ясно на кого точно СЕМ е наложил имуществени санкции и в какво се изразяват те. Но пред БТА от регулатора са заявили, че е до този момент са наложени две санкции на доставчици, като едната е в размер на 15 000 лв., а другата – на 5000 лв. Те са следствие от мониторингите от миналата година, в които е наблюдавано отразяването на различни теми, свързани с войната.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини