От х:

Днес в x:

ЕС следи мръсния въздух в реално време, в Хасково данните отпреди 2 месеца

Гражданите на ЕС вече могат да следят качеството на атмосферния въздух в града си онлайн в реално време. Това става възможно благодарение на нов индекс за качеството на въздуха, обявен на 15 ноември от Европейската агенция по околна среда по време на Парижкия форум за чистотата на въздуха. Картата с показателите на въздуха в Европа можете да видите тук.

България обаче не подава такива данни и европейският индекс не отразява състоянието му на наша територия. За разлика от съседна Македония, която присъства. Според българското министерство на околната среда и водите това скоро ще стане факт и ще се подават данни за качеството на атмосферния въздух съвсем скоро, проблемът бил технически.

Степените за качеството на въздуха в европейския индекс са пет. При замърсяване точките се оцветяват в жълто, светлочервено и червено. Посочва се и източникът на замърсяване.

В сайта на община Хасково се подава информация за качеството на въздуха с два месеца закъснение. Към момента в сайта са актуални данните за месец септември. Качеството на въздуха се измерва всекидневно от РИОСВ, за септември няма превишения. Допустимото замърсяване е до 50 микрограма на кубичен метър, от началото на годината в Хасково средномесечно замърсяване е 22.50 микрограма. От началото на годината са регистрирани 43 превишения на допустимата доза.

Практиката в региона е при превишаване на концентрацията на серен диоксид, фини прахови частици и други вредни емисии във въздуха от РИОСВ да предупреждават при всеки случай отделно. За сметка на това европейците във всеки момент могат да проверят какво е качеството на въздуха, който дишат.

В икономическо отношения всяка година загубите в ЕС от замърсен въздух се изчисляват на 20 млрд. евро, а 400 000 души в Съюза умират от преждевременна смърт от заболявания. Замърсеният въздух е причина за болести от астма и сърдечни заболявания до рак на белия дроб.

Загубите за България се изчисляват на 3 млрд. евро годишно. Заради заболявания, свързани със замърсяване на въздуха годишно се пропускат 2 милиона работни дни, а 13 000 души умират преждевременно. ЕК вече осъди България заради системно замърсяване на атмосферния въздух.

ЕС предприема комплекс от мерки - от намаляване на дизеловите и бензинови автомобили и преминаване към екологични, намаляване на замърсяването от индустрията, до изграждане на мащабни мрежи от велоалеи и други. Според еврокомисарят по околна среда Кармену Веле прилагането на тези мерки до 2030 година ще намали смъртните случаи с 50 процента.

Заради огромния проблем с атмосферния въздух в началото на тази година ентусиасти в Щутгард решават да направят своя карта с местата и нивото на замърсяване. Към инициативата се присъединяват и други в различни страни в Европа. Това е различно от официалния европейски индекс, но също дава достоверни данни онлайн.

България също има такава карта на замърсяванията.

ЕСКОМ закупи датчици за измерване на замърсяването на въздуха в реално време. Те са монтирани засега в Хасково и Смолян.

С настъпването на зимата и димящите комини качеството на атмосферният въздух в Хасково по традиция се влошава. Данните за качеството му в реално време можете да следите тук.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ед
    Едно измерване
    5 -1
    10:55, 17 ное 2017
    В Хасково през зимата, при инверсия, всички пушъци се спускат до реката и измерванията могат да покажат съвсем различни стойности в два квартала, в зависимост от това, кой е в центъра и кой на високото.
  • 2
    Ба
    БАЙ ОНЗИ
    6 -2
    11:09, 17 ное 2017
    Остава да следи и циганите в реално време
  • 3
    Ив
    Иван
    5 -4
    11:55, 17 ное 2017
    Естествено че България няма да подава данни, защото ще попаднем в топ 10 може би сред първите места.

    Тогава може би ще се наложи да направят нещо, което е лошо и не трябва да се допуска това - да се стигне до крайно нежеланото положение да се изпълняват задължения, да се поема отговорност и т.н. Така че ще се шикалкави до последно по най-креативни начини. Ще се местят държавни измервателни станции в квартали където има по-малко замърсяване, ще се представят данни във вид който е неизползваем и неразбираем, ще се забавят с месеци с публикуването на данните, така че като излязат през пролетта вече на никой няма да му пука, защото ще са забравили за пушилките по улиците през зимата и т.н

    И сега нали даже след като ги знаем вече тези неща, пак няма да има достатъчно силни актове на гражданско недоволство, защото колективно се примиряваме с 1 милион неща от 1989-та година и спиралата надолу е стигнала до невъобразими дъна и сега всичко е по-трудно. Има и още дъна де.

    Така че ултимативно ние сме виновни. Но не искаме ние да сме виновни, защото това значи, че трябва да се извършват действия и да се поеме отговорност, което е крайно нежелателно сред българското общество. Да се вдигнеш за нещо (не казвам че е лесно - не е) че да промениш съдбата си, вместо да я прехвърляш на държавата изцяло и да продължаваш да избираш хора които на някакво ниво знаеш че ще те излъжат. Но лъжата е удобна за човека който е свикнал да живурка на тъмно. Да си стоим на тъмното цялата държава, като загубеняци в училище които шикалкавят и преписват.

    Когато се отрича вината (за да се избегне отговорността), това те прави безсрамен. Когато си безсрамен я караш както си искаш и рушиш. Познато?
  • 4
    То
    това е добра инициатива
    5 0
    12:54, 17 ное 2017
    Открай време се знае че работата по спасяването на давещите се трябва да е дело на самите давещи се.В тази връзка поздравления за инициативата.Колкото повече датчици има толкова по точно би станало измерването.
  • 5
    Ем
    Емилия
    1 -1
    14:47, 17 ное 2017
    Живя на бул Васил Левски 34 нека доидат и измерят от моя балкон замърсяването на въздуха и моментално ще сме на първо место за наи зъмърсен въздух които идва от квартал република простира през зимата е не използван прането почернява и това ние дишаме
  • 6
    Ве
    Ветрогон
    2 0
    14:59, 17 ное 2017
    От началото на годината имало 43 превишения, демек за всяка седмица по едно, ама пак не е точна информацията, защото то може да има превишение ама за колко време е било, зависи и накъде духа вятъра, ако се взема проба в един пункт, може да отчете в квартала където е тоз апарат, ама може и да не отчете в друг квартал, като в оня виц дето бай Ганьо пръднал в едно сито и попитал дявола през коя дупка е минала пръднята, отделно че циганите ще си горят парцали и тях няма кой и как да ги спре, с една дума пригответе си противогазите преди да излезнете навън!
  • 7
    Чи
    читател
    7 0
    16:51, 17 ное 2017
    Хора,докато не се повиши стандартът на живот в Бг,положението няма да се промени. Ако можем да си позволим нови автомобили,екологично отопление,комини с пречиствателни филтри на къщите и редовно измиване на уличните платна,това автоматично ще се отрази на качеството на въздуха. Сега вкарваме и караме с години бракмите от ЕС,палим дървените печки,уличите се мият веднъж годишно,а има бедни хора,които горят каквото им падне,за да оцелеят. Поне да се въведе задължително поставяне на филтри на комините при ново строителство,можеше и по време на санирането да поставят филтри на комините на санираните блокове,а по-бедните семейства да получат такива като помощ,но и това не се направи! Не виждате ли вечер,като запалят кюмбетата,че не се диша?! Дайте ни европейски заплати,знаем как да живеем екологично и да дишаме чист въздух! Институциите нищо не могат да направят по въпроса в настоящата ситуация! Това е истината,останалото е демагогия и всяка зима преповтаряне на едно и също.
  • 8
    X
    X
    0 0
    22:24, 17 ное 2017
    Инфото което дава Холандия Не е вярно. Това са глупости

Още новини

Последни новини