От х:

Днес в x:

Нормален живот за 4-членно семейство = 2301 лв.

2301 лв. са необходими на четиричленно семейство с две деца, за да свързва двата края спокойно у нас. Данните изнасят от КНСБ на базата на казаното по-рано днес на пресконференция от президента на синдикалната конфедерация Пламен Димитров и изследователя от Института за социални и синдикални изследвания Виолета Иванова.

Анализът стъпва на базата на получените данни  от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот в България през третото тримесечие на тази година.

В посочената минимално необходима сума се включват средствата за задоволяването на необходимостта от храна, условия на живот, здравеопазване и образование.
В анализа е отразено поскъпването най-вече на основни хранителни стоки и енергийни източници, което натоварва основно бюджета на бедните домакинства. Устойчиво се запазва високият дял на бедните, а изводът е, че разпределението на доходите в страната е неравномерно.

Средно на човек нужната издръжка на живота е 575, 28 лева.Това прави поне 1474 лв. брутна заплата за всеки от двама работещи родители, пресмята институтът на КНСБ.

Необходимите средства за четиричленно домакинство в столицата са 3003, 32 лева. Сметката сочи, че в такъв случай брутната работна заплата за двама работещи родители с две деца, живеещи в София, трябва да бъде не по-ниска от 1924 лева. Според официалните данни за заплатите в София средната в столицата е 1405 лева, която е с близо 27 процента по-ниска от необходимата.

Под справките за страната са 75 % от домакинствата в България или общо 5, 4 млн. българи, което означава, че голямата част от хората не получават достатъчно, за да живеят нормално. Само 25 на сто или 1, 8 млн. от хората са с общ доход на човек над издръжката на живот“, твърди президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

От началото на годината динамиката на средната работна заплата запазва тенденция на последователно нарастване спрямо същия период на предходната година. През второто тримесечие на 2017 г., общият доход реално се увеличава със 7.1% на годишна база. В сравнение със същия период на 2010 г. (второ тримесечие), общият доход реално нараства с 39.3%, а ръстът значително изпреварва този на издръжката на живот от 14.6%. Все още обаче, темпът на нарастване на общия доход е недостатъчен, за да покрие необходимите средства за живот, отчита ИССИ.

От 2012 г. досега у нас минималната работна заплата се е повишила с 62.5%, но тя остава най-ниска в ЕС 28 – 235 евро. Крайно незавидна е и позицията ни на Балканския полуостров. При нас тя е с 26.2% по-ниска от тази в Румъния, от Сърбия с 5.2%, с 65.6% от Гърция, с 46.9% от Турция, със 70% от Словения. Само в сравнение с Албания МРЗ  е по-висока с 29.9%. 
При това, ценовото равнище за хранителните стоки и безалкохолни напитки в България представлява 71% от средното равнище за ЕС, докато в Румъния е 62.4%, в Македония 58.3%, а в Сърбия 69.2%. Това означава, че получаваме малко, а плащаме повече в магазина, обясни Пламен Димитров.
Минималната заплата трябва да стане поне 50 % от средната, категоричен е  Пламен Димитров. Освен това стартовото възнаграждение за висшист трябва е 700 лева. По думите му държавните институции трябва да провеждат ефективен контрол при укриване на осигурителните вноски, който да доведе до осезаемо редуциране на сивата икономика.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Аз
  Аз
  0 0
  17:57, 14 ное 2017
  Ама всички искат да дават от 600 до 800лв заплата, даже и за квалифицирани работници...

Хороскоп за 01.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви спокоен и приятен ден. Въздържайте се от необмислени постъпки и реакции и се посветете изцяло на работата си. Особено много ви се отдава да убеждавате днес и това е прекрасен повод да прокарате идеите си сред висшестоящите.
01 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Няма да ви липсват успешни ангажименти както в личен, та-ка и в делови план. Някои от вас ще пътуват, а други ще работят за утвърждаване на вече отвоювани позиции. Трескави вълнения и може би силна любов, може да предизвикат вземането на сериозни решения и дълготрайно обвързване. Денят ще ви предложи приятно и успешно развитие на заниманията ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съсредоточете се върху работата си и не обръщайте внимание на дребните проблеми. Помислете малко и може би ще откриете съществени неща, които до момента пропускате. Това би ви помогнало да вземете много по-адекватно решение. Сега е момента да бъдете предприемчиви. Не се колебайте да предприемате по-активни стъпки.
01 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Засилете присъствието си там, където считате за важно и ще получите максимума в очакванията си. Получена навреме информация ще улесни работата ви и бързо ще я придвижите напред. С готовност ще се включите и в решаването на чужд проблем, но това сте вие. Всъщност, така помагате и на себе си, а най-хубавото е, че го осъзнавате.
01 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Плановете ви за деня в по-голямата си част са доста амбициозни и ще трябва да положите огромни усилия за да ги осъществите. Не лош вариант за добро запълване на деня е да посетите ваши приятели извън града или пък те да ви предложат кратка екскурзия( това също е много вероятно). Както и да се развият събитията със сигурност няма да ви е скучно.
01 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнени сте с намерение да свършите всичко, което сте планирали. Настроението ви се отразява добре на околните. Късмета ще ви съпътства, но на моменти бъдете по-разсъдливи, за да преодолеете конфликтна ситуация. Предстоят ви интересни срещи, не подценявайте възможностите, които ви се дават.
01 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Притиснати от много задачи, ще се съобразите с най-важните, започвайки деня си с тях. Ще се отзовете и на нуждите на приятел, кой друг, ако не вие сте готови да му помогнете. Любовта ви зарежда с енергия и ви правят щастливи. Може би там се крие тайната на желанието ви да сте полезни и добронамерени към всички.
01 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добър ден за повечето от вас. Получавате благоприятна възможност да работите върху проект, към който отдавна се стремите. Имате шанса да започнете задача, която очаквате, и която ще ви донесе много успехи. В личен план ще ви трябва повече търпение, за да стабилизирате отношенията си с човек, от обкръжението ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В делови план ви очакват дребни и неприятни спънки, които може да ви забавят, но в никакъв случай няма да се отразят сериозно на плановете ви. Успявате да привлечете ценен партньор и това може да даде силен тласък на начинанията ви. Работата в екип ви носи успех и е по-удачния избор от индивидуалните действия. Много е вероятно в един момент, просто да имате нужда от поне още един човек.
01 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Новости, върху които не сте мислили ще ви привлекат вниманието днес. Не допускайте това да развали доброто ви настроение, извлечете полза за бъдещата си работа. Вечерта ще присъствате на събитие, което ще ви срещне с интересни хора, но може и да ви отегчи. Важен човек за вас ще ви потърси, или вие него.
01 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможно е да срещате трудности на работното място днес, затова ще трябва да се замислите за подхода, който използвате. Направете колегите си съюзници и се вслушвайте в тяхното мнение. Това ще ви е много полезно и ще покаже пътя към успешното реализиране на плановете ви. Не възлагайте големи надежди на нещо с минимален шанс.
01 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден се очертава като приятен за повечето от представителите на зодията. Хората около вас ще ви осигурят добро настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата не ви създава никакви проблеми. Правите всичко с удоволствие и това е в основата на успехите ви. Нужно ви е още малко време.
01 юни 2020
Последни новини