От х:

Днес в x:

Данъчното въведе нови електронни услуги

Отново с грижа към своите клиенти НАП въведе и през тази година  нови електронни услуги, чиято цел е да спестят на гражданите време и разходи.„Въвеждането на повече електронни услуги е част от мерките за намаляване на административната тежест и облекчаване на режимите за работа с гражданите. Предоставяйки възможност за повече електронни услуги, администрацията ще стане по-гъвкава и ще предоставя по-качествени и по-бързи услуги на гражданите, което е и нашата основна цел.“, каза директорът на офиса на НАП в Кърджали г-жа ЕлванГюркаш.

Тя акцентира върху услугите, достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП), позволяващи  подаване по електронен път на искане за издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения, съгласно чл. 87, ал. 10 от ДОПК от възложител по Закона за обществените поръчки (ЗОП) и на искане за издаване на удостоверение съгласно чл. 87, ал. 11 от ДОПК от компетентен орган по комплексно административно обслужване (КАО), както и заявяване на начините на получаване на издадените удостоверения. Удостоверенията могат да бъдат набавени по служебен път от всички администрации с КЕП през интернет портала на агенцията. Системата разпознава електронния подпис на заявяващия услугата, а удостоверението от НАП за липса или наличие на данъчни задължения се получава в седемдневен срок от подаването на заявлението по електронен път, когато е подадено в компетентна териториална структура НАП или в 14-дневен ако е подадено в друг офис на Агенцията.

Органът по приходите, издал удостоверението изпраща като прикачен файл сканирано копие на удостоверението, посредством електронно съобщение, подписано с квалифициран електронен подпис (КЕП). Удостоверението важи в срок от един месец.

„НАП е институцията, която предлага  най-много електронни услуги в страната, които целят значително облекчаване на обмена на информация между административните органи  и  по-бързо и качествено обслужване на граждани и фирми.Отново ще наблегна,  че услугите може да се ползват  пряко от представляващият задълженото лице – възложител по ЗОП, или компетентен орган по КАО и/или  от упълномощени от него служители.Използвам възможността да приканя общинските администрации от областта активно да използват възможността за заявяване на услугата по служебен път и да прекратят изискването на удостоверения за наличие или липса на задължения от изпълнителите по ЗОП, както и в случаите, когато това е необходимо за предоставянето на други техни услуги.“, допълни г-жа ЕлванГюркаш.

Тя поясни още, че от следващата година всички държавни органи и общини, които изискват клиентите им да представят удостоверения от НАПще получават тази информация задължително по електронен път чрез прилагане на Комплексното административно обслужване.  Промените са записани в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и влизат в сила от началото на 2018 г. В момента над близо 100 закона и наредби изискват граждани и фирми да представят пред различни държавни и общински органи удостоверения за наличие или липса на задължения, като всяка година НАП издава около 400 000 такива удостоверения на хартия.

Междувременно екипът на НАП и Асоциацията на банките в България постигнаха съгласие удостоверенията за наличие или липса на задължения  за клиентите на банките при предоставянето на кредити да се заявяват и получават изцяло електронно, което отново спестява значителен ресурс на клиентите.

От началото на годината до момента служителите от офиса на НАП в Кърджали са издали 151 броя такива удостоверения  по реда на тази услуга, като очакванията са след влизането в сила на промяната в закона информацията да се обменя служебно само и единствено по електронен път.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини