От х:

Днес в x:

3 тежки машини, моторна шейна и техника с термовизия ще помагат в преспите

Изображение 1 от 4

    Три тежки верижни машини, моторна шейна, восокопроходима техника и автомобил с термовизионна камера, с който ще могат да се издирват при необходимост изчезнали хора, са подготвени при тежка зима в Хасковски регион. Това докладва шефът на Областната пожарна комисар Николай Вълчев пред заместник-областният управител д-р Стефка Здравкова по време на работно заседание на кметовете на общини и директорите на структури за зимната подготовка в региона.

    Комисар Вълчев подчерта, че координацията между службите и навременното информиране за очаквани тежки зимни условия на населението са правилната формула за реакция при ситуациите.

    Той посочи като пример ранното оповестяване през миналата година към хората за очакваните обилни снеговалежи, заради които много от тежко болните, хората на хемодиализа и бременните са били хоспитализирани навреме. Освен това хората в по-затънтените населени места са имали готовност с провизии и отоплението си. Като резултат от пожарната отчитат през миналата зима занижен брой на повиквания към тях за включване в тежки ситуации и спасителни операции.

    Комисар Вълчев посочи, че трите тежки машини са били задействани за последно през 2015 година, когато заради мокрия сняг се е наложило да стигнат до хижата на връх Аида, която е била завардена от снега, за да бъде закарана храна на хората там. От доклада му стана ясно още, че досега не се е налагало използването на машината с термовизионна техника.

    Пред зам.-областната управителка готовността да посрещнат зимата с докладваха и представители на общините. От представените разчети се разбра, че повечето от общинските съвети са за тази година по-високи суми в бюджетите си за зимната подготовка. На повечето места вече има сключени договори с фирми за почистване на общинските пътищата, а Общинските фирми, където ги има в Общините са ангажирани с разчистването в населените места и пешеходните зони. С много солидна организация се представиха от община Харманли. Там като резервни средства са заделени допълнителни две суми върху зимния бюджет за почистване от близо 250 000 лева.

    В най-голямата община в областта -Хасковската все още текат процедурите по избор на почистваща фирма, докладва заместник-кметът Велин Балкански на заседанието. Вече обаче са издадени и разпратени кметските заповеди за организацията на почистването към кметовете на населените места, управителите на фирми, към Общинската фирма „Екопрогрес“ и сметосъбиращата “Грийн партнърс” .

    „Екопрогрес“ ще ръководи дейността по разчистване на междуселищната мрежа и в селата, а “Грийн партнърс” поемат отговорността за премахването на снега на местата, където това се налага да бъде направено ръчно в пешеходните зони в града. Общината е осигурила и машина, която ще помага за изваждането от преспите на закъсали автомобили. 540 000 лева е бюджетът за зимното почистване, с който администрация разполага.

    Планът за обезпечаването на трасетата от националната пътна мрежа, чието разчистване е отговорност на Областното пътно управление, представи шефът му инж. Радостин Ламбрев. Той докладва, че магистралният участък от 115 км. в Хасковска област е втория по дължина в България, а региона е първи в страната с най-голяма третокласна пътна мрежа. За поддръжката на Автомагистрала „Марица“ по са осигурени 80 % от заложените в Оперативния план 1000 т. сол и 100 т. калциев двухлорид. На лице са и 60 % от необходимите за първа, втора и третокласна пътна мрежа мрежа 12530 т. пясък, 5100 т. сол и 22 т. калциев двухлорид.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини