От х:

Днес в x:

Хасково сред седемте града у нас домакин на европейската инициатива КинеДок

    Хасково ще домакинства днес на европейската инициатива за излъчване на документални филми, които повдигат завесата за обществено обсъждане по важни социални теми.

    Градът е сред седемте български населени места, в които в който тази година ще бъдат представени успешни и пораждащи дискусии документални филми от Източна Европа, напълно безплатно за широката публика. Инициативата се нарича КинеДок и протича едновременно в 8 държави - Чехия, Хърватия, Словакия, Унгария, Полша, Румъния, Норвегия и за пръв път през тази година гостува и у нас.

    Домакин на събитията в Хасково е местният Общностен център на ул. „Железни врата“ № 6. От 14 ч. там ще бъде излъчен избраният за най-добър документален филм в Чехия за 2016 г. „Нормален аутистичен филм“. Режисьор, сценарист и оператор на лентата, която разказва за пет надарени деца, които обществото вече е набелязало като аутисти, е Мирослав Янек, продуцент - Ян Макола.

    Всички филми, които са включевни в инициативата са подбрани от международно жури от страните-участници. Избрани са по 2 филма от всяка от 8-те държави и така общо 16-те заглавия се прожектират безплатно през цялата година. Целта е да се запознае максимално широк кръг публика с най-новото и най-доброто от документалното кино в региона, чрез прожекции на нестандартни за кино места, в неформална обстановка. Темите и продължителността на филмите са различни.

    КинеДок е инициатива на Института за документално кино (IDF) в Чехия с подкрепата на Подпрограма МЕДИА на Програма „Творческа Европа“ на ЕС.Организатор за България е „Активист 38“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      So
      SonnY
      6 0
      11:25, 2 ное 2017
      Поздравления, добра инициатива. Дано се задържи за по-дълго и прожектират всичките 16 филма. П.С. Провере си пак третият абзац - "Фсички филми".
    Последни новини