От х:

Днес в x:

По учебник: извадиха стажант-пожарникар от катастрофирала кола

Изображение 1 от 6

    Изваждане на пострадал човек от катастрофирала кола демонстрираха днес пожарникари от Районната служба в Хасково. В ролята на ранен влезе стажант-огнеборецът Димитър Димитров, който е студент 3-ти курс в Академията на МВР в Симеоново.

    Тази сутрин пожарникарите взеха хидравличните режещи инструменти от специализирания автомобил и пъргаво освободиха бъдещия си колега, разрязвайки ламарините на смачканата кола. С показното огнеборците демонстрираха изваждане на пострадали при катастрофи хора. Именно тази дейност е едно от задълженията на пожарникарите, които трябва да освобождават ранени хора в смачкани коли при инциденти. „Освобождаването на хора се извършва за максимално кратко време и се действа спрямо ситуацията, като целта е пострадалият бързо да се транспортира до медицински център“, обясни инспектор Веселин Бекяров от хасковската противопожарна служба.

    Въпреки че пожарникарската професия е тежка и отговорна, тя привлича множество ентусиазирани за работа младежи. Именно сред тях е и стажантът Димитър Димитров. Той започнал обучението си в Академията на МВР с идеята, че като започне да практикува, ще помага на хора в нужда, което му носи удовлетворение. На този етап 23-годишният хасковлия има възможност да наблюдава отблизо работата на бъдещите си колеги и се надява, че след дипломирането си ще започне работа в противопожарната служба в родния си град.

    Демонстрацията е част от „Седмицата на пожарната безопасност“ в Хасково по повод професионалния празник на огнеборците – 14 септември. На тази дата през 1905 г. е свикан Първият пожарникарски събор (конгрес). Съборът продължава 5 дни и на него са обсъдени важни въпроси за изграждане на противопожарните служби в страната и за развитие на пожарното дело. Междувременно ще се чества и 130-тата годишнина от създаването на Районната служба в Хасково, обясни още инсп. Бекяров. Той допълни, че по повод професионалния им празник са предвидени и други инициативи. Понеделник, вторник и сряда са организирани приемни в Районната служба в Хасково на ул. „Македония“ №12 А с открит телефон за граждани 038/662237 от 9:30 до 12 часа, както и Дни на отворените врати. Утре от 11 часа ще се проведе среща с представители на местната власт в община Хасково за популяризиране на доброволчеството. Час по-рано ще протече демонстративно занятие по евакуация на деца от 3-та детска градина „Зорница“. В сряда пък ще се проведе турнир по тенис на маса в Спортна зала „Спартак“ от 9.30 часа. В деня на празника – 14 септември пожарникарите ще отдадат почит към загиналите при изпълнение на служебния си дълг. Честванията ще приключат с тържествена вечеря с част от състава и ветерани в ресторант в „Кенана“.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Iv
      Ivo
      1 -5
      16:12, 11 сеп 2017
      Това от платената информация ли е анета с кво пл... Виж коментара
    Последни новини