От х:

Днес в x:

Емин Дормуш: Кметът Иванов ми поиска 50 бона рушвет

Кметът на Хасково Георги Иванов ми поиска 50 хиляди лева рушвет за узаконяване на построеното от мен заведение "Черно и бяло" в града. Това заяви пред камерите на bTV този сутрин Емин Дормуш. Той допълни, че е готов да отговаря за думите си, дори да се подложи на детектора на лъжата.

Думите му предизвикаха бурни реакции сред събралите се в центъра на града хора. Аз не лъжа, други лъжат, защити се Дормуш.

По думите му срещата с кмета Георги Иванов е станала на 5 януари 2005 година. Преди това шефката на "Общинска собственост" Нуршен Малкоч му обяснила, че трябва да си плати за узаконяването, но не само предвидените в закона суми.



Според разказа на Дормуш в кабинета си кметът му дал лист и химикал и го приканил да напише офертата си. Дормуш написал: За общината – 20 000 лв., за теб – 10 000 лв.

Кметът смачка листчето и го хвърли, продължи разказа си Дормуш. После градоначалникът му казал: колкото е тръжната оценка, умножено по две. Тръжната оцена била 49 800 лв.

Значи ви е поискан рушвет от 50 000 лева, удиви се водещият на сутрешния блок на телевизията Николай Бареков. Това е най-скандалният случай в моята журналистическа практика, допълни водещият.



Веднага след Емин Дормуш думата взе Себахтин Исмаил, който заяви, че е бил председател на тръжната комисия, запознат е със случая, и че Дормуш лъже.

Минути след това бе включен по телефона и самият Георги Иванов от Германия. В ефира той каза, че този човек – Емин Дормуш, трябва да си плати едно заведение, за което има решение на общинския съвет. Това, което говори Дормуш, е подсъдно, допълни кметът. С него ще се видим в съда, където ще трябва да докаже думите си. Попитайте хората около вас кой е Емин Дормуш и с какво се занимава, аз няма да го коментирам повече, каза още Иванов.

В разговора се включи и депутатът Яне Янев, който размаха договор за отстъпено право на строеж, издадено от общината на сина на градоначалника – Павел Иванов.

А какво незаконно има в това, попита от Германия Иванов. Той допълни, че всички сделки на общината са проверени и проверявани отново. Всичко е законно, няма нарушения, и това не го казвам аз, а всички органи, които досега са ги проверявали, заключи кметът.



Близо 1000 души са се събрали на площада в Хасково, преброи набързо Бареков. За прегледност той ги раздели на две групи – подкрепящи кмета и опоненти. Съотношението е приблизително 60 на 40 в полза на градоначалника, прецени водещият.

На финала се включи и депутатът Димитър Абаджиев, който каза, че всички тези сделки на общината с роднини на кмета Георги Иванов може и да са законни, но не са морални.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини