От х:

Днес в x:

Производители крият за некачествени храни. Преглед на печата

Качеството на храните отново е сред актуалните теми на всекидневниците.

"Има риск нови партиди яйчен прах с фипронил да са достигнали страната ни. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов в Смолян на изложението за редки породи животни в Родопите... Продължават проверките в българските производители на яйца и птичи продукти, но засега няма констатирана употреба на фипронил. Проверени са всички партиди полски яйца, за които е имало съмнения, но пробите от тях са отрицателни." - в. "Сега".

"В отговоp на жypналиcтичесĸи въпpоc отноcно възможни изненади c нови паpтиди яйчен пpаx c фипpонил, миниcтъp Поpожанов потвъpди, че тpябва да очaкваме подобни pиcĸове. Тeй обяcни, че инфоpмационната cиcтема в момента "бълва", непpеĸъcнато cе допълват данни от cтpани-членки за конcтатиpани паpтиди c яйчен пpаx. Товo, ĸоето полyчим, веднага Агенцията по xpаните отива на мяcто във фиpмата-доcтавчик, за да cе идентифициpа кaкво има на cклад и какво е минало в pамките на пpоизводcтвото, поcочи миниcтъpът. Споpед него в Евpeпo пpоблемът е много по-cеpиозен, "там много яйца cа изяли"..." - в. "24 часа".

"Произведен в Румъния дезинфектант за помещения за кокошки-носачки с токсична съставка, която прониква в снесените яйца, се оказа на трапезата на българските потребители. Замърсеният с опасния химикал половин тон яйчен прах, внесен от Германия, беше блокиран от Агенцията за безопасност на храните (БАБХ), но по традиция чиновниците отказаха да съобщят имената на фирмите, които са го използвали за производството на сладолед и майонеза. "Представете си, че някой ресторант е напълнил фризерите си с небезопасен сладолед. Мълчанието на агенцията означава, че той ще продължи да бъде предлаган на клиентите месеци наред", коментира ситуацията шефът на асоциацията "Активни потребители" Богомил Николов. Организацията стана известна с резултатите от лабораторни анализи на популярни сред българите храни като кисело мляко, сирене, масло, кашкавал, лютеница и други. Те показаха, че редица български производители използват евтини заместители на традиционните суровини за производството им, без да упоменават това в етикетите. Това не попречи на някои от тях да обвиняват в същото известни западни производители на храни и напитки..." - в. "Сега".

"Богомил Николов вижда в укриването на информация за опасни продукти и техните производители рефлекс, който държавните институции са запазили от времената на комунизма. "Също както по времето на Чернобил, и сега в България смятат, че криенето на информация е полезно за гражданите. В свободните общества е точно обратното - говоренето за проблемите е задължителна част от тяхното решаване", смята шефът на "Активни потребители". Той припомня пресния скандал с разликите в съдържанието и в качеството на съставките на хранителни, хигиенни и козметични продукти, които някои мултинационални компании произвеждат за Източна Европа. "В Словакия и други бивши соцдържави местните агенции за контрол върху качеството на потребителските стоки посочиха не само по-евтините заместители и по-ниските проценти на основните компоненти, но и публично назоваха компаниите, които си позволяват да обиждат по този начин източноевропейците, доверили се на продуктите им. Българската агенция обаче отново предпочете мълчанието. В България производители и търговци, които залагат на ниското качество и ниските цени като средство за трупане на печалби все още имат всички шансове да са задържат на пазара и да преуспяват", обобщава наблюденията си Богомил Николов. Шефът на "Кауфланд-България" Димитър Спасов е съгласен с някои от изводите на "Активни потребители". "Миналата седмица прекратихме търговските си отношения с известен български производител на млечни продукти. Направените от нас лабораторни анализи на неговите сирена показаха, че в тях се влага палмово масло. Мога да уверя клиентите на "Кауфланд", че няма абсолютно никаква разлика между качеството и съставките в собствените ни търговски марки, които продаваме в Германия и в България", декларира Спасов. Мениджърът все пак признава, че в поверената му търговска верига се продават храни, които той никога не би дал на децата си. (Бел.ред.- От "Кауфланд България" заявиха, че цитатът е некоректен.) "Баничките ни, например, не се правят с палмово масло, но съдържат консерванти. Никой още не знае до каква степен това е небезопасно за здравето, особено за здравето на децата", откровен е шефът на "Кауфланд-България". Шефът на Националния съюз на градинарите Слави Трифонов посочва друга заплаха за здравето на българските потребители. Според него, внасяните от Турция, Йордания и Египет плодове и зеленчуци се обработват с опасни пестициди и консерванти, за да могат да издържат дългото им транспортиране до България и Централна Европа..." - в. "Дневник".

Неделните вестници проследяват и споровете между управляващи и опозиция за борбата с корупцията.

"Освен че има паралелна държава, живеем и в два паралелни свята - на управляващите и реалния, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Коментарът ѝ по време на националния съвет на партията, който единодушно прие проекта за антикорупционен закон на левицата. "Говорили сме си за паралелната държава, която краде по независими експертизи 10 млрд. лв. годишно от джоба на всеки българин. Само да припомня, че преизчислението на всички пенсии годишно струваше около 1 млрд. лв. Помощта за децата с увреждания струва 70 млн. лв. Виждате какво говорим на фона на 10 млрд.", коментира лидерът на БСП. "Освен, че живеем в паралелна държава, като че ли живеем в два паралелни свята - на управляващите и на реалния живот. Бих искала да ви цитирам няколко неща само от вчерашния ден, за да видите двете реалности. Управляващите сутринта в парламента: "Добрите новини бележат началото на новия политически сезон. Няма да отстъпим, както и досега от политиките за ликвидиране на неграмотността. Укрепването на обществения ред и сигурността продължават да бъдат сред законодателните ни приоритети. Няма да си затваряме очите пред криминогенната обстановка в страната", цитира откъс от декларацията на Цветан Цветанов Нинова. Тя посочи, че на фона на картината, която е очертал Цветанов, вечерта в новините са съобщили за инцидент в Пазарджишко с 6-годишно дете, застреляло собственик на заведение; за баща, който се е дрогирал пред детето си в заведение; за агресия в метрото на София; за издирване на двама маскирани и други..." - в. "Дневник".

"БСП не могат да простят на ГЕРБ прозрачното управление на всички нива и европейските фондове, които получава страната ни, благодарение на доверието на европейските ни партньори към правителствата на Бойко Борисов", обяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов във Варна, където откри Лятната академия на младежкото ГЕРБ. "БСП се провалиха точно по тази линия - във всяко тяхно управление европейското финансиране спира", изтъкна Цветанов. На младите си съпартийци той обясни, че "ГЕРБ промени България за последните десет години в позитивен план. Политическите ни опоненти нямат смислени аргументи срещу политиката за хората, която провеждаме и срещу високия икономически растеж, който постигнахме. Другите партии нямат реален политически живот". По повод на днешното заседание на Националния съвет на БСП за антикорупционния закон зам-.шефът на ГЕРБ коментира, че "ако погледнете сега техните предложения, те са над 70% копирани от другия законопроект". "За разлика от БСП ние не искаме да създаваме президентска република. Единственото смислено място за дебат и контрол над изпълнителната власт е Народното събрание", обясни Цветанов..." - в. "Сега".

"Борисов забрани споровете с БСП около Закона за корупцията Без спорове с БСП за Закона за корупцията, една партия се оценява, когато е на власт, обяви премиерът Бойко Борисов във Варна на Летния университет, който организира ГЕРБ. "Когато те бяха на власт приеха закон, който оневинява тези, които вършат нередности. А имаха два пъти шанс за друг. Не съм ги чул като в църквата - да влязат и три пъти да се отрекат от Сатаната. Не съм чул г-жа Нинова да каже - отричам се. Така, че това им кажете, когато искат да спорят", продължи той пред депутати и младежите от партиите. "Хемус" е жизненоважна за нас, но няма проект извън Правец. Правена е само до там. Сега за месеци правим проекти, които се правят за години. Не може да нямаме магистрали и да вкараме ТОЛ системата. Железниците също имат нужда. Но чувам само въпроси за армията. Купихме най-скъпите и модерни хеликоптери, "Спартани". Модернизацията на армията ще погълне 10 млрд., а железниците - 200 млрд. Всеки ден се палят локомотиви и местим хората. Нима това не е важно, а само армията? Всичко е важно", отсече премиерът. Нашите опоненти обаче могат само да поръчва. Взели си влакове "Сименс", карали ги три години, но не платили. Искаха от нас да плащаме, но ние го оспорихме", коментира министър-председателят..." - в. "Стандарт".

Ролята на България в европейската политика също е сред темите на всекидневниците.

"Екaтеpина Заxаpиева: Бългаpия е лидеp пpи фоpмиpането на евpопейсĸи политики В интеpеc на Бългаpия е да бъде в ядpото на ЕС и да yчаcтва aктивно в евpопейсĸите политики. Ocновните ни пpиоpитети cа членcтвото в Шенген и до кpая на годината да cме в чaкалнята на Евpозоната. Това коментиpа вицепpемиеpът и външен миниcтъp Еĸатеpина Заxаpиева, която е cpед леĸтоpите на деcетия Летен yнивеpcитет на МГЕРБ..." - в. "24 часа".

"Сред приоритетите на външната ни политика е всички страни от Западните Балкани да станат членки на Европейския съюз, защото регионът все още не е стабилен, заяви във Врана вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. това вече е и приоритет на Европа, допълни министър Захариева..." - в. "Труд".

"Екатерина Захариева подчерта пред младежите, че успехите на правителството в лицето на премиера Бойко Борисов далеч не се дължат само на финансовата дисциплина, която отрежда силни позиции на страната ни в ЕС. "България се очерта като лидер при формирането на европейската политика в три сфери", посочи външният министър и се аргументира, отчитайки, че предложеното от министър-председателя решение във връзка с бежанската и миграционна криза стана основа на общата европейска политика за убежище. "След кризата между Русия и Украйна именно от София по времето на правителството "Борисов 2" започна нов интеграционен проект за обща енергийна политика. България стана двигател и за утвърждаване на разширяването на Западните Балкани като приоритет в европейската външна политика", допълни Екатерина Захариева. Тя заяви, че за България е важно Западните Балкани да бъдат част от ЕС. "Ако съседите ни са нестабилни, това отслабва и нашата държава", мотивира се вицепремиерът и припомни, че само за година и половина позицията на министър-председателя Бойко Борисов за разширяването е била възприета от всички страни в Общността. Външният министър постави акцент и върху подписания двустранен договор за добросъседство с Македония. "България показа, че можем сами да решаваме проблемите със съседите си - без да се нуждае от посредници или специални представители, а с политическата воля на ръководителите на двете държави", допълни Екатерина Захариева. Тя заяви, че опитите на някои национални политици да обвиняват европейските институции за неуспехите си засилва евроскептицизма, но изрази увереност, че и след Брекзит ЕС ще бъде по-силен, какъвто е след всяка криза. Екатерина Захариева припомни, че МВнР обяви конкурс за стажант-аташета, което дава шанс на много млади хора да участват активно във външната политика на България..." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини