От х:

Днес в x:

Кога повишената температура е повод за притеснение

Студени тръпки и треперене – всички сме изпитвали симптомите на треската. Когато термометърът прехвърли 37 градуса, мнозина от нас решават, че са засегнати от инфекция. В действителност високата температура невинаги означава инфекция. Разбира се стрептококите в гърлото и грипния вирус са сред най-често срещаните причини за повишената температура, но далеч не са единствените. Сред по-необичайните се нареждат мозъчно увреждане, реакция към забранени и позволени вещества, дори рак, пише в материала си Касиди Майеда.

Както всички знаем, средната телесна температура е 37 градуса по Целзий. Експерти твърдят, че идеалната температура варира в зависимост от възрастта, в коя част на деня се измерва и физическата активност.

Като цяло температурата на тялото при младите хора е по-висока. Причината е, че те са по-активни и енергични от възрастните. Енергията необходима за пробягване на една миля също би могла да повиши телесната температура. Ето защо при интензивна тренировка се потим много повече – така тялото ни се охлажда. Вътрешните ни системи загравят повече през деня, отколкото през нощта.

Лекарите говорят за треска, когато температурата превиши 38.2 градуса по Целзий, макар при някои хора леко повишената температура, дори под тази стойност също да е повод за притеснение– възрастните хора и бебетата. Хипертермията обаче не е универсално дефиниран термин. Понякога с него се описват състояния, предизвикани от инфекции и възпаления, а друг път всички ситуации, при които температурата надхвърля 38.2 градуса.

По-голямата част от случаите на висока температура са причинени от инфекции. В това число влизат вирусни и бактериални инфекции, но също паразити, инфекции на пикочните пътища и апандисит. Сред по-рядко срещаните причини са злокачествени тумори, тъканна исхемия – състояние, при което до определена тъкан не достига достатъчно кръв, и реакции към определени забранени и позволени вещества – екстази, антидепресанти, антипсохотични медикаменти. А също възпаление след хирургична интервенция, мозъчно увреждане, ендокринни нарушения и дори рак.

Но какво точно се случва в тялото ви, когато внезапно ви обземе желание да се увиете в няколко одеяла ? Учените все още не са напълно наясно как тялото повишава и поддържа температурата. При наличие на инфекция, вирусите и бактериите или съдържат, или отключват производството на пироген от имунната ви система. Пирогените пренасят информация до област от мозъка известна като органум васкулозум ламина терминалис. Там започва производството на простагландини. Тези вещества променят нормалното изпращане на сигнали до хипоталамусът, карайки го да повиши температурата на тялото.

Ако причинителят обаче не е инфекция, съществуват няколко различни механизма за покачване на температурата. Възпаленията често водят до появата на треска, защото част от веществата произведени в резултат на възпалителния процес също са пирогени. По подобен начин някои от лекарствата причиняващи треска се отличават с пирогенни характеристики. Съвременните антидепресанти, известни още и като инхибитори на обратния захват на серотонина влияят на температурната регулация, променяйки химичните трансмитери в мозъка. Мозъчните увреждания биха могли да причинят повишена температура в случаи на пряка травма в области отговорни за регулирането и.

 В този случай лекарите говорят за психологическа причина, тъй като високата температура не е свързана със заболяване или инфекция. Тъй като много животни също реагират на инфекциите с повишаване на телесната температура, изследователите смятат, че треската е еволюционна адаптация, която помага на тялото да се пребори с болестотворните микроорганизми. По тази причина в медицинските среди все още се води спор, дали трябва се предписват лекарства за сваляне на температурата. Честа практика е в такива случаи да се дават антипиретици – макар тези лекарства да карат хората да се чувстват по-комфортно, те няма да им помогнат да се възстановят.

Ненамесата в случаи на повишена температура противоречи на общоприетото схващане, че треската е повод за притеснение. Социолози и историци сочат, че преди появата на ваксините, треските често са се оказвали смъртоносни, а страхът ни се корени в заболявания като вариола и скарлатина. В съвременното общество лекарите определят страха от високата температура у родителите за фобия. Те често се опасяват от гърчове и трайни мозъчни увреждания. И макар тези неща да са напълно възможни (и особено опасни за бебетата) те се случват при изключително висока температура – над 40.5 градуса по Целзий.

Трябва да се отбележи, че припадъците и мозъчните увреждания са по-характерни за други състояния свързани с температурата– топлинните удари. При топлинния удар тялото генерира допълнително количество топлина, поради невъзможността да я елиминира чрез естествените си механизми, сред които изпотяването. В тази случай не се касае за вътрешна промяна в работата на хипоталамуса и способността му да регулира температурата, а за невъзможността на тялото да се охлади.

Да се върнем на първоначалния въпрос, ако току-що сте приключили интензивна тренировка в средата на лятната жега има голяма вероятност горещината по челото ви да е предизвикана от инфекция. Ако температурата надхвърля 38 градуса определено имате треска, а в случай на над 40 градуса незабавно потърсете лекар. Ако сте премали вещества като екстази, антипсихотични медикаменти, имате проблеми с щитовидната жлеза или раковоболни роднини е възможно проблемът да не е предизвикан от инфекция.

Ако температурата ви не е толкова висока и не отговаряте на нито едно от гореспоменататие условия, вероятно купичка пилешка и супа интересен филм ще ви накарат да се почувствате по-добре.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини