От х:

Днес в x:

4 °C

Треньорката на Лили: Изисквам според възможностите ѝ, а те са големи

  Преди дни Лиляна Георгиева и треньорката ѝ Радмила Станкович се завърнаха от Европейското първенство за девойки до 20 години в Гросето, Италия, донасяйки единственият медал за българския отбор – сребро на 1500 м. Това направи Лили една от най-често интервюираните състезателки. Тя и треньорката ѝ се съгласиха на разговор за читателите на parvomai.net

  Лили, това ли е най-големия ти успех?

  Л.Г.: Аз имам два големи успеха – единият е от Тбилиси, когато на 15 години станах втора на Европейския младежки фестивал и сребърният ми медал от Италия. Мога да кажа, че последният ми успех е най-големият и е постигнат заедно с поставянето на два национални рекорда.

  Р.Ст.: В Италия на Лили ѝ се наложи да се пребори с отборната тактика на три много добри спортистки. В Англия бягането е на изключително високо ниво и тези момичета бяха много добре подготвени, но Лили е борец и се доказа.

  А кой е най-големият ти житейски успех?

  Л.Г.: Най големият успех е че попаднах в Дом „Мария Луиза“ при Дарина Кукева, която ми даде старта в живота и успехите, които имам сега, се дължат на нея. Много я обичам и ценя всичко което прави и е направила за мен.

  Когато ти се появи в новинарското пространство ти бяха поставени различни етикети, как искаш да те запомнят и как да те описват медиите?

  Л.Г.: Искам да ме запомнят по най-красивия начин. Да ме споменават с постиженията ми. Да казват „Лили, която има 15 рекорда“, а не с някое слабо бягане, защото на всеки спортист може да му се случи да има такова.

  Ядосвали“ ли са ви медиите?

  Р.Ст.: Не точно ядосвали, но имаше случай, в който добронамерена кампания се обърна срещу Лили. Аз винаги съм подчертавала, че в дом „Мария Луиза“ децата се отглеждат с голямо внимание и са добре обгрижвани. Там живеят много и прекрасни деца. Но медиите идват при Лили заради нейните спортни успехи и е редно социалният въпрос да бъде оставен настрана.

  Parvomаi.net и аз самата бяхме упрекнати за това, че сега си „присвояваме“ Лили, а в началото не е имало кой да ѝ помогне.

  Р.Ст.: Лили не забравя корените си и хората, които са ѝ помагали. Тя винаги е имала подкрепата на един голям човек – проф. Апостол Славчев, който също като нея е от село Градина и който винаги е подчертавал, че е оттам и оттам е тръгнал. Тя знае много добре, че е имала късмета да попадне в полезрението на Атанас Барев, а той я доведе при мен. Лили получи подкрепата и на общинските съветници от Първомай.

  През последните дни не спирате с тренировките, но имахте и много срещи. Какво ти подари министър Кралев?

  Л.Г.:При министъра бяхме двете заедно с Александра Начева-вицешампион от Найроби. Получихме възпоменателни плакети, 1000 лв. премия от частна фондация, а Любо Ганев ни подари красиви спортни екипи.

  Р.Ст.: Много мила беше и срещата ни с Атанас Търев – един спортист с феноменални резултати. Там бяха и треньорът на Стефка Костадинова- Николай Петров, и председателят на клуб „Тракия“ - Лиляна Томова. 4 часа минаха неусетно. Търев ни обърна внимание на някои тънкости в нашата работа, предупреди ни да внимаваме с допинга.

  Какво запомни от разговора си с Атанас Търев, Лили?

  Л.Г.: Неговия съвет да слушам треньорката си.

  А ти винаги ли я слушаш или понякога проявяваш каприз?

  Л.Г.: Случвало се е да имаме и противоречия.

  Р.Ст.: Това са нормални неща. Но аз не съм просто един обикновен родител, който иска от детето си да закуси, да отиде на училище, да внимава в час, да се върне, да е послушно... Моите изисквания са много по-големи, но те са адекватни на възможностите на Лили, а нейните възможности са много, много големи. За мен е важно с кого дружи, какво прави през свободното си време, дали спи достатъчно, как се храни. И пак подчертавам – изисквам според възможностите ѝ.

  Лили, очевидно е, че ти предстои спортна кариера, мислила ли си по-нататък как ще протече животът ти?

  Л.Г.: Пак ще е свързан със спорта. Защото това мога и това обичам да правя.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 29.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
  29 ное 2020

  Случаен виц

  Последни новини