От х:

Днес в x:

Учени от САЩ редактираха успешно човешки ембрион

Изследователи от Портланд, Орегон редактираха човешки ембрион за пръв път в историята на САЩ.

Експериментът станала възможен благодарение на т. нар. Молекулярна ножица CRISPR, смята се, че тя ни приближава към раждането на първите генномодифицирани хора.

Вероятно мнозина вече са чували за техниката за редактиране на гени CRISPR. Този революционен метод дава възможност за промяна на ДНК.

Някой ден CRISPR ще ни позволи да редактираме гени, изкоренявайки по този начин генетичните заболявания, да добавяме нови гени, подобрявайки редица биологични функции, и дори да модифицираме човешки ембриони с цел създаване на изцяло нов вид клас хора – суперхора.

Преди това обаче предстои много изследователска работа.

Днес стана ясно, че екип учени от Портланд са модифицирали човешки ембрион в САЩ.

Екипът бил оглавяван от Шукхрат Миталипов от Университета в Орегон.

И макар засега информацията да е оскъдна, източници запознати с изследването са категорични, че е била извършена промяна в ДНК на едноклетъчни ембриони с помощта на техниката CRISPR.

Миталипов поставил рекорд по брой ембриони, използвани в експеримент. Той също е и първия изследовател демонстриращ по категоричен начин, че безопасната и ефикасна корекция на дефектни гени, водещи до наследствени заболявания, е възможна.

Това трябва да се отбележи, защото макар техниката CRISPR да съществува от няколко години, тя все още се смята за иновативно средство, което би могло да доведе до нежелани последици, сред тях нежелани мутации в генома.

Изследването на Миталипов ни дава възможност да разбере как работи CRISPR при хората и разкрива, че е възможно мозаицизмът и нежеланите ефекти да бъдат избегнати.

Важно е да се отбележи, че на нито един от ембрионите не било позволено да се развие за повече от няколко дни, и че екипът никога не е възнамерявал да ги импланира в човешка утроба.

Причината за това се корени най-вече в същестуващата регулаторна рамка, а не в недостатъците на самата технология.

Потенциалът на системата CRISPR-Cas9 като технология за редактиране на гени е неоспорим. Тя може да залегне в основата на нови терапии за рак, да направи животните устойчиви на заболявания и дори да измести антибиотиците напълно.


Източник: Futurism.com

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини