От х:

Днес в x:

САЩ подозират Китай, че създава генно модифицирани бойци

Китай е провел изпитания с хора за създаване на биологично подобрени супер войници за Народната освободителна армия, твърди висш американски служител. Представители на китайското правителство все още не са коментирали появилите се информации.

Джон Ратклиф, директор на националното разузнаване, заяви пред Уол Стрийт Джърнъл, че Китай представлява най-голямата заплаха за националната сигурност за САЩ. „Няма етични граници в преследването на властта от Пекин”, пише Ратклиф, бивш член на републиканците в Конгреса от Тексас.

Твърди се, че Китай се стреми да създаде „супер войници” от вида, който познаваме от популярни холивудски филми като „Капитан Америка”, „Кървав изстрел” и „Универсален войник”.

Миналата година двама американски учени публикуваха доклад, който разглежда амбициите на Китай да приложи биотехнологии на бойното поле. Според тях, Китай се интересува от използване на технология за редактиране на гени, за да подобри способностите на хората – и може би на войниците.

По-конкретно, учените разглеждат китайски изследвания с помощта на инструмента за редактиране на гени CRISPR. Инструментът е използван за лечение на генетични заболявания и модифициране на растения, но западните учени смятат за неетично по този начин да се манипулират гени с цел подобряване на възможностите на здрави хора.

„Докато потенциалното използване на CRISPR за увеличаване на човешките способности на бъдещото бойно поле в момента остава само хипотетична възможност, има индикации, че китайските военни учени започват да изследват неговия потенциал”, пишат Елза Каня, експерт по китайски военни технологии в Центъра за нова американска сигурност и Уилсън Ворндик, консултант по въпросите на Китай и бивш офицер от ВМС.

„Съвременните биотехнологии и интеграцията им с информационни, нано и когнитивни технологии ще имат революционно влияние върху оръжията и оборудването, бойните пространства, формите на война и военните теории”, заяви още през 2017 г. един забележителен китайски генерал, припомня NBC в публикация по темата.

Но предимството на бойното поле, което могат да осигурят подобни изследвания, изглежда е по-малък проблем отколкото последиците от подправяне на човешки гени. „Когато започнем да си играем с генетични организми, това може да има непредвидени последици”, казва известният анализатор Уилсън ВорнДик.

Посланието на Ратклиф е, че Китай е опасен противник, който застрашава американската икономическа и национална сигурност. „Китайската народна република представлява най-голямата заплаха за Америка днес и най-голямата заплаха за демокрацията и свободата в световен мащаб след Втората световна война”, пише той. „Пекин възнамерява да доминира над САЩ и останалата част на планетата икономически, военно и технологично.”

В интервю за Fox News Ратклиф призова новоизбрания президент Джо Байдън да „бъде честен” по отношение на Китай. Байдън и неговите съветници по външна политика са съгласни, че Китай представлява главна заплаха, но същевременно упрекват администрацията на Тръмп, че е предложила в отговор повече шум отколкото да направи нещо по същество, отбелязва NBC News.

Източник: technews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини