От х:

Днес в x:

Създадоха животни за разплод с редактирани гени

Учени създадоха прасета, козли и бикове с редактирани гени за произвеждане на сперма с характеристики като резистентност на болести и по-високо качество на месото за подобряване на отглежданите в скотовъдството животни, предаде Ройтерс.

Животните могат да бъдат използвани като "сурогатни бащи".

Учените са използвали метода за редактиране на гени CRISPR-Cas9. С него са изключили мъжки ген за фертилитет в животински ембриони. Животните са се родили стерилни, но са започнали да произвеждат сперма, след като са им инжектирали спермопроизвеждащи стволови клетки от донори.

С метода сурогатни мъжки ще създават потомство с генетичен материал на елитни животни, например печелили награди. Това ще даде достъп на фермерите до по-здрави животни с по-висока производителност при използване на по-малко ресурси, като храна, лекарства, вода. Освен това ще осигури по-лесен достъп до генетичен материал на елитни животни от други райони.

"С тази технология можем да получим по-добро разпространение на желани черти и да подобрим ефикасността на производството на храни" - каза Джон Оутли, репродуктивен биолог от Вашингтонския университет, един от ръководителите на изследването.

Генното редактиране обаче отдавна се оспорва с етични съображения. Експерти смятат, че е опасно да се променя по този начин природата.

Авторите на разработката изтъкват, че използваният от тях процес за генно редактиране внася само промени, каквито вече съществуват в природата. Тя показва само, че концепцията им е приложима.

Според действащото законодателство подобни сурогатни "супербащи" не могат да бъдат използвани в хранителната верига никъде по света, макар и потомството им да не е с редактирани гени.

В изследването са участвали и специалисти от университета в Единбург.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини