От х:

Днес в x:

4 °C

Китайски експеримент създаде маймуни с човешки мозъчни гени

В опит да научат повече за начина, по който се развива човешкият мозък, учени в Китай са добавили ген на човешкия мозък в генома на резус маймуни. Добавеният ген се нарича MC HP 1 или микроцефалин и участва в регулирането на растежа на мозъка на плода.

Изглежда, че добавянето му е направило маймуните по-умни. Мозъкът на модифицираните животни се нуждаел от повече време, за да се развие, подобно на човешките деца. Трансгенните маймуни показали по-добра памет и по-бързи реакции в сравнение с немодифицираните си връстници.

"Това е първият опит да се разбере еволюцията на човешкото познание с помощта на трансгенен модел на маймуни", каза генетикът Бинг Су от Кунминския институт по зоология.

Трансгенните организми не са нищо ново. Първият експеримент е публикуван през 1974 г., когато гените Staphylococcus aureus били вмъкнати в Escherichia coli. Първата трансгенна маймуна, с вмъкнати гени от медузи, е създадена през 2001 година.

Човешки гени са добавяни на маймуни за изследване на заболявания и състояния като аутизъм. Мишки са били модифицирани с гени на човешкото познание, включително с променен микроцефалин. Но изследователите смятат, че това е първият път, когато изследователите са използвали трансгенни маймуни, за да изследват генетичния произход на човешкия мозък.

Това е, казват учените, експеримент с етични последици.

Екипът излага ембрионите на маймуни на вирус, носещ човешки микроцефалин. Това генерира 11 трансгенни маймуни резус, носещи човешкия ген, само пет от които действително оцелели.

Всъщност, документ от 2010 г. изрично осъжда цялата концепция за редактиране на маймуни с човешки мозъчни гени (макар и не непременно маймуни), наричайки такива потенциални изследвания „етично неприемливи“ поради повишения риск от увреждане на животните. 

"Използването на трансгенни маймуни за изследване на човешки гени, свързани с еволюцията на мозъка, е много рискован път", казва пред Technology Review генетикът Джеймс Сикела от Университета в Колорадо, който е съавтор на документа от 2010 г., .

В допълнение, един от изследователите на това последно изследване, компютърният учен Мартин Стинер от Университета на Северна Каролина, отбеляза, че има аспекти на проучването, които не биха били разрешени в страна с по-строги разпоредби, като например САЩ. Всъщност изследването не успява да намери издател на Запад.

Китайските генетични изследвания вече се наблюдават под лупа след работата на генетик Хе Джанкуй, който твърди, че е редактирал човешки ембриони. Неговият американски сътрудник, Майкъл Дийм от университета Райс, също е подложен на критики.

"Сега е създадено това животно, което е различно от това, което би трябвало да бъде. Когато правим експерименти, трябва да имаме добро разбиране какво се опитваме да научим, как то ще помогне на обществото, а това не е случаят тук", казва Мартин Стинер.

"Те се опитват да разберат развитието на мозъка. И аз не мисля, че стигат дотам."

Изследването е публикувано в National Science Review..

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Se
  Serengeti
  1 0
  09:18, 16 апр 2019
  Закъсняха китайците, у нас отдавна има такива, в герб....

Хороскоп за 02.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Срещате неочаквани трудности в работата си. Грешки на ваши колеги усложняват задачата ви и ви създават допълнителни ангажименти. Това обаче едва ли ще се отрази на доброто ви настроение, което днес изглежда непоклатимо. Инвестирани неотдавна средства ви носят първите дивиденти. Перспективите в тази насока са много добри.
02 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е днес да се почувствате неуверени в някое свое действие, но не бива да позволявате това да диктува поведението ви. Добре ще е ако споделите притесненията си със свой близък и чуете и неговото мнение. В личен план сте доволни от отношението към вас. Не изпитвате трудности в общуването си с различни хора, което ви прави доста популярни на място на което попадате.
02 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добри възможности се откриват пред онези от вас, които си търсят работа. Вашите способности ще бъдат достойно оценени и това значително ще повиши самочувствието ви. Трябва повече да вярвате в себе си и в късмета си.
02 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса, одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
02 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В общуването си с другите създавате приятна атмосфера. Ще се справите с предизвикателствата на работното място, каквито и да са те. Не поставяйте под съмнение факт, в който вече сте се убедили. Служебен разговор ще подобри настроението ви и ще направи бъдещето да изглежда по-добро.
02 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Динамиката на деня ще повиши емоционалната ви възбудимост, което може да се отрази неблагоприятно на отношенията и работата ви днес. Запазете добрия тон и аргументирано излагайте тезата си, от това ще зависят успехите ви. Модерното ви мислене и излъчване допълнително ще благоприятстват изявите ви.
02 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще споделите намеренията на човек от обкръжението си и заедно ще се насладите на компанията си. Сродната ви енергия ще направи и повече, възможно е успешно сътрудничество, нова любов или друго хубаво изживяване. Отпуснете се и мислете позитивно. Бизнесмените ще се поздравят с финансови придобивки.
02 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
02 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес се посветете на нещата, в които сте силни и ще спечелите. Имате всички предпоставки за успех, както и за прозорливо вникване в бъдещите си реализации. Включете в работата си и хора, на които разчитате и може да им се доверите. Заедно ще постигнете по-бързо напредък.
02 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените на работното място могат да събудят у вас различни чувства. Учете се от всичко и не спестявайте добри думи за хората около себе си. Фактите ще бъдат по-силни от всеки опит да омаловажат приноса ви към конкретно събитие и ще ви помогнат да осъзнаете по-добре мястото си.
02 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
02 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекалено много прибързвате в действията си днес, което може да въвлече в погрешна посока. Ако навреме се осъзнаете и започнете да се вслушвате в съветите на околните, едва ли ще има нещо, което да ви притесни. Налага ви се да се борите с твърдоглавието на ваш роднина, но в крайна сметка с много такт и разбиране ще успеете да се справите.
02 апр 2020
Последни новини