От х:

Днес в x:

Калмари редактират РНК-то си по безпрецедентен начин

Калмарите притежават невероятни свойства за редакция на гени и поправка на собствената РНК дълго след като тя е напуснала ядрото.

Ето какво означава това. Гените, поне при хората, остават непроменени докато не бъдат рекомбинирани и предадени на следващото поколение.

Това важи и за посланика РНК. Полезни молекули разчитат нашата ДНК и създават кратки РНК съобщения, които изпращат извън ядрата, за да съобщят на останалите клетки кой протеин трябва да бъде синтезиран.

Смята се, че след като РНК-то напусне ядрото генетичната информация, която пренася не може да бъде променяна. Но сега новопроведено изследване сочи, че това не важи за калмарите.

Оказва се, че те могат да модифицират собствената си РНК в периферията на клетките.

Учени взели нерви от калмари от вида Doryteuthis pealeii и анализирали експресията на протеини и транскриптома.

Открили че в невроните на калмарите РНК-то било редактирано извън ядрото, в част на клетката, позната като аксон.

Подобна редакция на РНК позволява на калмарите прецизно да регулират произвежданите протеини на конкретни места.  Засега калмарите са единствените познати ни организми, способни на това.

Не за пръв път калмарите демонстрират способността си за редакция на гени. През 2015 бе открито, че редактират собствената си РНК в ядрата в мащаби, превъзхождащи тези при хората.

Сега става ясно, че макар редакция на гени да се извършва и на двете места, явлението е значително по-характерно за аксоните, вместо за ядрото.

Но защо им е на калмарите да променят толкова често РНК-то си? Все още не знаем, но екипът вече има предположение.

Октоподите, сепиите и калмарите използват редакцията на РНК с цел разнообразяване на произвежданите в нервната система протеини. Това може би е една от причините тези създания да са значително по-интелигентни от други безгръбначни.

Изследователите смятат, че откритията може да им помогнат да открият лечение за невродегенаритвни заболявания, включително дисфункция на аксоните.

Методът CRISPR напълно промени играта що се отнася до редакцията на ДНК в клетката, РНК-то е значително по-непостоянно и следователно редакцията му не е толкова опасна.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини