От х:

Днес в x:

Поройни дъждове и градушки се изсипаха в страната

    Повалени дървета и клони, наводнени мазета в жилищни блокове, късо съединение в електрическата контактна мрежа на жилищна сграда, предизвикало задимяване, са сред щетите от поройния дъжд, който падна над Добрич снощи, съобщи комисар Дарин Димитров, директор на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". За кратко дъждът бе придружен и от градушка. Екипите на дирекцията са откликнали на 19 сигнала на граждани.

    Валежът в Добрич е достигнал 24 литра на квадратен метър по данни на областния съвет за сигурност. В съвета не са постъпвали сигнали за щети от други общини в Добричка област.

    Градушка падна и на редица места във Великотърновско. В Полски Тръмбеш ледените топчета са били с големината на грахови зърна. Там е отчетено и най-голямото количество валежи – 32,8 л/кв. м. Градушка е регистрирана и в павликенското село Караисен, както и в еленското село Тодювци. В Тодювци също са отчетени големи количества дъжд – 32 л/кв. м. 20 л/кв. м са паднали в стражишкото село Камен, 18 литра – в горнооряховското село Крушето, 19 литра – в павликенското село Караисен. Най-малко е валяло в стражишкото село Кесарево – 5 л/кв. м. Във Велико Търново са отчетени 12 л/кв. м.

    На няколко сигнала за необходимост от отводняване на пътища и канали и отстраняване на опасно надвиснали предмети са реагирали пожарникарите в област Велико Търново през изминалото денонощие. Екип на районната служба във Велико Търново е обезопасил билборд на бул. „България“ в областния град. Те са отстранили паднала част от съоръжението. На сигнал за опасно надвиснало дърво на ул. „Славянска“ в Горна Оряховица е реагирала местната служба. Извършено е и отводняване на ул. „Индустриална“ в град Полски Тръмбеш. Дежурният екип е разчистил затлачените решетки на отводнителни канали. В село Раданово също е отводняван канал.

    В област Пазарджик през последното денонощие са регистрирани градушки в районите на Панагюрище и Лесичово, каза за Радио „Фокус” – Пазарджик дежурният в Хидрометеорологичната станция в село Ивайло. По думите му в Панагюрище ледените късове са били с големината на лешник, а в Лесичово – по-малки. „Валежи също е имало основно в тези части на региона, като в Панагюрище са отчетени 28,4 литра на квадратен метър, а в Лесичово – 33,5 литра. Валежи са отчетени и в Стрелча, но там количеството е малко – 6 литра на квадратен метър”, допълни дежурният в Хидрометеорологичната станция.

    Градушка е паднала в Троян, Априлци и село Дерманци, община Луковит, през изминалото денонощие. Краткотраен дъжд, придружен с градушка, е валял и в троянското село Чифлик – 33 л/кв. м. Количеството на валежите в Априлци е 29 л/кв. м. В Ловеч е валял краткотраен дъжд, като падналото количество в 14 л/кв.м.

    Източник: dariknews.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини