От х:

Днес в x:

Не стихват горските пожари в Канада и Калифорния

Разрастват се огромните горски пожари в западната канадско провинция Британска Колумбия и в американския щат Калифорния, предадоха Ройтерс и БТА.

Властите в Британска Колумбия взеха снощи безпрецедентното решение да продължат с две седмици извънредното положение там. То бе въведено заради бушуващите 140 горски пожара, наложили евакуацията на около 45 000 души.

Премиерът на провинцията Джон Хорган каза, че евакуираните домакинства ще получат от правителството по 600 канадски долара (477 щ. д.), за всеки 14 дни, в които не могат да се завърнат у дома.

За могат евакуираните да посрещнат основните си потребности, е създаден правителствен фонд от 100 милиона канадски долара.

Засегната е площ над 3500 кв. км

Бурни ветрове разгоряха пожарите, причинени от мълнии и от човешки действия, в обхванатите от суша централни и южни райони на Британска Колумбия.

Пожарите вече наложиха затварянето на редица мини и на дърводобивните операции. Пострадаха много домове и електропреносните мрежи. Щетите за провинцията до момента се изчисляват на над 105 млн. канадски долара

В битките с огъня участват хиляди пожарникари, включително и пристигнали от чужбина, както и канадски военни самолети. Общата поразена площ от началото на сезона на горските пожари възлиза на 353 000 хектара (3530 квадратни километра).

Огнена стихия настъпва в Калифорния

Разраства се и започналият преди няколко дни голям горски пожар в американски щат Калифорния. Той обхваща обширни планински и предпланински хълмисти райони западно от Йосемитския национален парк.

Пламъците бушуват на 35 км от границите на парка. Хиляди хора са принудени да бягат от огнената стихия. Площта на пожара вече нарасна от 100 на 180 квадратни километра.

Наложи се затварянето на един от главните туристически пътища към парка, който е силно посещаван през летния период. Над обширен район е надвиснал гъст облак от задушлив дим, което затруднява хората с дихателни проблеми.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини