От х:

Днес в x:

Абуаси: Заплахите на ИДИЛ към Балканите са фалшива новина

Заплахите в бр.10 на онлайн списанието на ИДИЛ - "Румия", където се казва, че джихадистите не са забравили Балканите, се оказа фалшива новина.

Изтъкнатият аргумент там бе, че джихадистите са прекалено заети с други райони. Но целият брой на въпросното списание е фалшив. Просто някой го е изимитирал, разкри ексклузивно пред Дир.бг Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания, анализатор на Арабската пролет и на процесите в Турция. 

- В началото на месеца в онлайн списанието на ИДИЛ – “Румия”, джихадистите заплашват, че не са забравили Балканите, но са прекалено заети с други райони. Вашият коментар, г-н Абуаси? 

- Заплахата в текста със заглавие: "Балканите: кръв за враговете, мед за приятелите", е публикувана в бр.10 на онлайн списанието на ИДИЛ - "Румия", се оказа фалшива “новина”. Оказа се, че този брой от списанието е фалшив! Просто някой ги е имитирал. Може това да са и нечии служби. Не можем да знаем кой какъв интерес е преследвал с тази “фалшива новина”... Но наистина, на Балканите има доста спящи клетки на “Ислямска държава” – в Босна, в Косово, в Албания, в Македония. Това са тези, които се върнаха от Сирия и Ирак и тези, които не успяха да заминат за там. 

Заплаха от тези клетки съществува. Ако някой някога тръгне да извършва терористичен акт на Балканите, резонно е, това да дойде от тях. Въпросът е кога ще решат да се активират и дали изобщо ще го направят. Ако се извърши атентат на Балканите, няма да има такъв ефект, както, когато се удари в Западна Европа. 

- А от “самотните вълци”, които действат по самоинициатива, можем ли да очакваме изненади? 

- Такива хора може да има навсякъде и от тях може да се очаква всичко. Винаги някой психопат, който изповяда тази идеология може да реши да действа. Още преди време “Ислямска държава”, даде заповед на членовете и симпатизантите си да удрят, където могат. 

- Какви са Вашите прогнози за бъдещи атентати, не дай Боже?

- Атентати, ако има такива, ще бъдат в Западна Европа, Турция също може да стане мишена на “Ислямска държава”... 

- Има доста спекулации около смъртта на главатаря на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади. Появяват се противоречиви информации дали наистина е мъртъв... В същото време “Ислямска държава” потвърди смъртта му. 

- Засега няма потвърдена информация за съдбата на Багдади. Едни източници твърдят, че е убит, други, че е ранен, а последната информация идва от иракските служби, които твърдят че е жив и се намира в Сирия в територии под контрола на “Ислямска държава” на юг от град Рака. Аз лично съм склонен да вярвам, че е жив. Ако загине, ИДИЛ са длъжни, според тяхната религиозна идеология, в срок от 3 дни да обявяват смъртта му и да изберат нов водач, чието име трябва да се обяви публично. 

- Излезе доклад на турското външно министерство за 77 българи със забранен достъп до южната ни съседка, заради връзката им с ИДИЛ. В света в този списък са 54 000 души. Как си обяснявате това?

- В доклада не пише, че тези 77 българи са свързани с “Ислямска държава”, а с терористични организации. Според Ердоган, ако си кюрд - ти си свързан с терористична организация, ако си турчин, но си против Ердоган, или си от хората на Гюлен, ти си свързан с терористичната организация.  

- Движението „Гюлен“... 

Всеки противник на Ердоган влиза в този списък. Дори американците, помагайки на кюрдите, също са свързани с терористична организация, според неговото тълкуване. Нашият министър - председател поддържа добра връзка с Ердоган, така, че ако имаше у нас 77 човека, свързани с ИДИЛ, трябваше да ги съобщи на нашите служби. А нашите служби, както се разбра, казват, че няма такива данни. Целта на този доклад е, да се покаже на целия свят, че Ердоган воюва с тероризма. Просто една пропагандна цел. 

- Докладът съвпадна с отбелязването на 1 година от опита за преврат срещу Ердоган...

- Всъщност, се навършва 1 година, откакто Ердоган започна преврата в Турция, който приключи с последния референдум. Този, който извърши преврата в Турция, е самият Ердоган. Хиляди са в затвора, други са уволнени, журналистите нямат право и една дума да кажат срещу него, за да не бъдат уволнени или хвърлени в затвора, медии бяха закрити... Всичко това, не е ли преврат срещу демокрацията и срещу светската власт? 

- На 18 юли се навършиха пет години от атентата на летището в Бургас. И до днес процесът не е “тръгнал”. Какво е Вашето обяснение? 

- Този атентат не е извършен от ливанската шиитска групировка "Хизбула". “Доказателствата” за това ни бяха предоставени от уж приятелски служби, които имаха интерес “Хизбула” да бъде вкарана в “черния списък” на терористичните организации. И те не могат да издържат в съда. Нашето правителство беше поело ангажимент пред американците за вкарването на “Хизбула” в “черния списък” на терористичните организации. До този момент ЕС не смяташе “Хизбула” за терористична организация. Т. нар. военно крило на “Хизбула” няма никакъв интерес да извърши подобен атентат. “Хизбула” е управляваща партия в Ливан. По данни на Израел, те имат 200 хил. ракети със среден радиус на действие, с които могат да стигнат всяка една точка в Израел. За какво й е на “Хизбула” да дойде в България и по такъв аматьорски начин да извърши атентат? Този процес е политически, затова не се знае каква ще бъде неговата съдба...

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини