От х:

Днес в x:

Франция отбеляза с военен парад Деня на Бастилията

    Франция отбеляза с традиционен военен парад своя национален празник - Денят на Бастилията.


    Президентът на САЩ Доналд Тръмп наблюдава парада по случай националния празник на Франция заедно със съпругата си Мелания на трибуната на парижкия булевард "Шанз-Елизе".

    Американската президентска двойка беше посрещната от съпругата на френския държавен глава, Брижит Макрон, и от премиера Едуар Филип. 

    Президентът Еманюел Макрон премина по булеварда в открит военен автомобил заедно с началника на генералния щаб на френските въоръжени сили генерал Пиер дьо Вилие, следвани от кавалеристи от Републиканската гвардия в пълна парадна униформа. 

    Тази година парадът беше открит от американски войници, тъй като  президентът на САЩ Доналд Тръмп беше почетен гост, във връзка с честването на стогодишнината от включването на Съединените щати в Първата световна война.

    Над 3700 военни участваха в традиционния парад по повод Деня на превземането на Бастилията. 

    Парадът по традиция се проведе на булевард "Шан-з-Елизе" в участъка между Триумфалната арка и площад Конкорд.

    Това е първият военен парад за френския президент Еманюел Макрон, избран през май. 

    В парада участваха над 210 единици мобилна техника, 240 коня на Републиканската гвардия, 29 хеликоптера на армията, жандармерията и гражданската сигурност. 

    В небето на Париж преминаха 63 военни самолета. Сред тях имаше 9 Алфаже на френските военновъздушни патрули и 6 Еф-16 на американските военновъздушни патрули, както и два изтребителя по технологията стелт Еф-22. 

    В парада участваха и 145 американски военнослужещи. За последно преди 17 години американски военни са участвали в парижкия парад.

    Темата на парада беше "Оперативни заедно", което символизира ангажимента на френската армия редом до силите за сигурност (полиция и жандармерия) в страната и до съюзниците й от НАТО и международната антиджихадистка коалиция зад граница.

    1200-те френски военни, участващи в операция "Шамал" срещу ИД, бяха представени на парада от отряд от 114 военнослужещи и от въздушна група, включваща изтребител Рафал, изтребители Еф-22 и изтребител Мираж.

    В края на парада беше отдадена почит на жертвите на атентата от 14 юли миналата година в Ница, като военен оркестър изсвири химна на града "Nissa la Bella". 

    Властите в Париж засилиха мерките за сигурност във френската столица преди парада. 

    Два часа преди събитието прочутият булевард "Шан-з-Елизе", както и площад "Конкорд", на който се издига египетски обелиск с позлатен връх, бяха опразнени.

    През последните месеци емблематичният парижки булевард на няколко пъти стана арена на ислямистки нападения. При последното от тях, миналия месец, мъж се вряза с кола в микробус на жандармерията.

    Източник: dir.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини