От х:

Днес в x:

Швеция оттегли "Грипен" от конкурс за изтребители в Белгия

Швеция няма да предложи офертата на “Сааб“ за “Грипен E“ (Grippen E) на Белгия в надпреварата за нов изтребител.
Това съобщи шведското министерство на отбраната в понеделник, цитирано от defensenews.com.
Шведското отбранително ведомство каза, че правителството няма готовност да осигури оперативната поддръжка, изисквана от белгийците. Белгия търси да купи 34 нови изтребителя, за да замени 54-те си F-16. 
Подобен ангажимент би означавал шведска външна политика и политически мандат, които не съществуват като практика в момента. Поради това Швеция и отбранителното й ведомство предпочитат да се оттеглят от състезанието за нови военни самолети в Белгия, се казва в обяснителната записка, съобщи дир.бг.
Това решение е тежък удар за основния производител на военна техника в Швеция - концерна "Сааб", който имаше надежди да предложи следващото си поколение изтребител "Грипен" - версията "Грипен Е", която направи първия си полет миналия месец, отбелязва специализираният сайт defensenews.com.
Вероятните самолети, които ще бъдат предложени в конкурса за нови белгийски изтребители, са F-35 на "Локхийд Мартин", "Юрофайтър Тайфун" и "Дасо Рафал".
Вероятният победител ще е F-35 и това ще е първа продажба на този самолет на "Локхийд" тази година.
"През 1975 година четири държави купиха F-16 в "сделка на века" - Дания, Холандия, Белгия и Норвегия. От тях в момента само Белгия се колебае, докато другите три вече избраха F-35", заяви в разпратено съобщение директорът на консултантската фирма "Кепитъл Алфа Партнърс" Байрон Калан.
На 7 юли премиерът Борисов заяви, че България ще се купуват нови самолети и че ще се преговаря с три държави - Швеция ("Грипен"), Италия ("Юрофайтър") и Португалия (с логистичен пакет за F-16 трета ръка). Премиерът добави, че и F-16, "Юрофайтер", "Грипен", МиГ, Су имат заводи и произвеждат нови самолети. 
Изявлението на премиера дойде на фона на остра размяна на реплики между председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и президента Радев по повод избора на изтребители за българската армия.
Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че F-35 са скъпи за нас и уточни, че за да ги купим, трябва да минем първо през F-16.
Сформирана бе и парламентарна анкетна комисия по проблема.
Неотдавна бе съобщено, че Австрия планира да се откаже от 15-те си изтребителя „Юрофайтър“ след 3 години и да купи или вземе под наем нови самолети от друга държава. Последното изявление на Борисов по въпроса бе, че България иска F-16, но нови. Но което президентът Радев му отговори задочно, че в предварително поставената финансова рамка за купуване на изтребители нови F-16 не се вместват. "Накратко - това няма да стане", каза Радев, който заподозря, че думите на Борисов целят отново да се отложи купуването на изтребители.

Източник: http://www.segabg.com

Коментари в сайта

Последни новини