От х:

Днес в x:

229 мигранти трябва да напуснат лагера в Харманли, но няма къде да отидат. Преглед на печата

"Монитор":

Борисов: България е готова да подкрепи преговорния екип за Брекзит

България е готова да подкрепи преговорния екип за Брекзит. Това става ясно от коментар на премиера Бойко Борисов от срещата му в МС с Мишел Барние, главен преговарящ от страна на ЕК за напускането на Великобритания от Евросъюза.

"България е подготвена да поеме своите отговорности като председател на Съвета на ЕС от началото на 2018 г. и да подкрепи преговорния екип в процеса по оттеглянето на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от ЕС. Разчитаме на Вас като гарант за прозрачността на преговорите", заявил премиерът.

Борисов изтъкнал, че България подкрепя издигането на въпросите за правата на гражданите като първостепенен приоритет. За тази цел в бъдещото споразумение за оттегляне следва да бъде заложен недискриминационен и ефективно приложим механизъм, който да създаде правна сигурност за дългосрочно и постоянно пребиваващите в страната европейски граждани, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Премиерът е изразил загриженост и за големия брой студенти във Великобритания.

Оттегляне. 

"Монитор":

Мирослав Боршош се оттегля от НДК

Мирослав Боршош се оттегля от поста изпълнителен директор на Националния дворец на културата, докато текат проверките, свързани с управлението на НДК в навечерието на подготовката ни за председателството на ЕС. Това обяви самият той в официална позиция до медиите, разпространена от пресцентъра на Двореца. "В последните дни сме свидетели на безпрецедентна атака срещу НДК - най-голямата културна институция в страната. Това е саботираща акция не само към Двореца, но и към подготовката на България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Не мога да позволя каквито и да било съмнения и обвинения да попречат на това най-важно събитие за България", се казва в нея.

"Благодаря още веднъж на премиера Бойко Борисов, че ме възстанови на поста, за доверието и за това, че направи възможно гласът на хората да бъде чут и по-силен. Благодаря на всички, свързани с българската култура, и на останалите, които ни подкрепиха заради силата и вярата в каузата, на която посветихме последните две години и половина. За мен това е огромно доказателство, че вървим в правилната посока. Благодаря на екипа си в НДК, без който нищо от направеното до момента нямаше да е възможно", пише в позицията си Мирослав Боршош.

Бежанци. 

"Сега":

229 мигранти трябва да напуснат лагера в Харманли, но няма къде да отидат

229 мигранти с вече получен статут имат срок до утре да напуснат лагера за бежанци в Харманли, предава Би Ти Ви. На улицата обаче остават и семейства с деца без документи и без пари.

Нито една община не е заявила готовност да приеме някого от тях.

У нас все още не се работи за интеграцията на получилите закрила.

"Началникът на лагера дойде и каза: "След Рамазана да ви няма". Питах го: "Къде да отида - имам жена и две деца, нямаме документи, нямаме пари?". Той каза: "Не ме интересува, ако искаш, хващай гората", разказа Саид Рахмани, чието семейство е било предупредено, че трябва да напусне лагера преди две седмици.

Друго семейство от Афганистан, на което също е отказан статут и в момента обжалва пред съда, също е подканено да си тръгне.

От ръководството на лагера отричат да са гонили чужденци без статут. Твърдят, че само сирийските семейства, които вече са получили международна закрила, са в предизвестие да напуснат лагера. Срокът изтича утре.

Протести. 

"Дума":

Синдикатите и МВР пак не се разбраха

Протестът на полицаите, планиран за 5 юли, ще се състои. В него ще се включат и всички синдикални организации в МВР. Това обяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов след срещата на синдикатите с министъра на вътрешните работи Валентин Радев и с неговите заместници. Причината за решението на синдикалистите е упоритият отказ на управляващите за корекция на възнагражденията в сектор "Сигурност". Заплатите на служителите в МВР не могат да се увеличат сега, няма как, настоя министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той допълни, че когато стане възможно, веднага щели бъдат увеличени заплатите на полицаите, но средства били необходими и в други сектори. Министърът твърди, че разликите в заплащането на полицаите "ще бъдат изправени със социални придобивки и със специфични възнаграждения", получаващи се периодично.

Днес се очаква в парламента да се разгледат промени в закона за МВР, с които ГЕРБ се опитват да потушат част от напрежението. Идеята е да се позволи полицаите да получат парични компенсации за времето, в което не са получавали униформи, а сами са ги купували.

Жега. 

"Труд":

41 градуса стигна жегата в Лом и Оряхово

Днешният 29 юни беше необичайно горещ, като в Лом и Оряхово температурите достигнаха 41 градуса.

Въпреки това не беше подобрен абсолютният рекорд за месеца - 43 градуса, съобщи БТВ.

Днес в шест области беше обявен оранжев код за опасно горещо време, а за по-голямата част от страната важеше жълт код.

Утре ще е още по-горещо, като температурите ще достигнат 40 - 42 градуса.

Само за шест области и София-град е обявен жълт код, за останалите области важи оранжев код.

Големите горещини ще продължат до събота.

Виновник за тях е циклон, който донесе проливни дъждове и бури в Централна и Западна Европа. България обаче попада в периферията му, носеща изключително горещи въздушни маси от Северна Африка.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини